Šport a olympizmus
Rím
3 min. čítania

Alexandru Miškovskú (Longovú) znovu zvolili do komisie športovcov EOV

Profile picture for user soucek
Ľubomír
Souček
Alexandra Miškovská.
Foto
EOV

Pracovníčka športového oddelenia Slovenského olympijského a športového výboru (SOŠV) a olympionička v lukostreľbe z Ria de Janeiro 2016 Alexandra Miškovská (do nedávneho vydaja Longová) bola znovu zvolená za členku komisie športovcov Európskych olympijských výborov (EOV). Uspela vo voľbách, ktoré sa konali počas Európskeho fóre športovcov v Ríme. V komisii pôsobila od apríla 2021, zároveň bola aj jej tajomníčka. V následných voľbách funkcionárov komisie ju zvolili znovu za tajomníčku. Pred Alexandrou Miškovskou (Longovou) v komisii športovcov EOV štyri roky pôsobila naša olympionička v biatlone Jana Daubnerová (Gereková).

Vo voľbách nových členov komisie na dvojročné funkčné obdobie kandidovalo spolu 11 športovcov z letných športoch a 2 zo zimných. Hlasovalo 36 účastníkov fóra športovcov, pričom zvolili troch členov komisie za letné športy a jedného za zimné. Táto štvorica nahradí inú štvoricu, ktorej vypršal dvojročný mandát. Z letných športovcov najvyšší počet hlasov (24) získala srbská strelkyňa, majsterka sveta Zorana Arunovičová. O druhé miesto sa zhodne s 20 hlasmi Alexandra Miškovská delila so slávnym nemeckým rýchlostným kanoistom, dvojnásobným olympijským víťazom a 16-násobným majstrom sveta Ronaldom Rauhem.

Spomedzi dvojice zimných kandidátov jasne uspela estónska biatlonistka Johanna Täliharmová. Tá sa hneď uchádzala aj o post predsedníčky komisie, ale v súboji s ňou uspel britský triatlonista, dvojnásobný olympijský víťaz a štvornásobný majster sveta Alistair Brownlee. Ten na dva roky vystriedal v pozícii predsedu komisie športovcov EOV už nekandidujúceho estónskeho diskára Gerda Kantera. Täliharmová sa stala podpredsedníčkou. V roku 2025 sa uskutočnia kompletné voľby celej komisie.

Noví členovia komisie športovcov EOV, zľava Alexandra Miškovská,  inú štvoricu, ktorej vypršal dvojročný mandát. Z letných športovcov najvyšší počet hlasov (24) získala srbská strelkyňa, majsterka sveta Zorana Arunovičová. O druhé miesto sa zhodne s 20 hlasmi Alexandra Miškovská. Zorana Arunovičová, Johanna Täliharmová a Ronald Rauhe.
Noví členovia komisie športovcov EOV, zľava Alexandra Miškovská, Zorana Arunovičová, Johanna Täliharmová a Ronald Rauhe.
Foto
EOV

„V prezentácii som zdôraznila, že popri športe som aj rada študovala a vždy sa snažila byť pre našich športovcov vzorom v duálnej kariére. V debatách sa ma potom viacerí účastníci fóra pýtali, ako som to zvládala a ako sa snažím vplývať na našich športovcov, aby sa popri športovej kariére pripravovali aj na pôsobenie po nej. Mám od športovcov veľmi pekné ohlasy a ukázalo sa, že to má význam,“ povedala Alexandra Miškovská po zvolení.

„Ja som odmalička športovala, pretože ma k tomu priviedli rodičia. Vďaka ich podpore som sa neskôr mohla stať prvou slovenskou lukostrelkyňou na OH, ale vždy som popri športe aj študovala. Na Prírodovedeckej fakulte UK v Bratislave som vyštudovala ťažký odbor - systematickú biológiu, hydrobiológiu a ekológiu. Chcela som dokázať, že sa to dá zladiť so športom. Vyštudovala som od športu vzdialený odbor, ale napokon som sa rozhodla pre ďalšie pôsobenie v športe, pre ktorý bije moje srdce. Už od roku 2015 som spolupracovala so SOŠV. Bola som ambasádorka výpravy na letnom EYOF aj na OH mládeže a pomáhala som aj pri aktivitách v rámci rozvoja olympizmu. Absolvovala som aj študijný program SOŠV a Českého olympijského výboru športová diplomacia. Napokon som nastúpila na športové oddelenie SOŠV, ale robím aj trénerku a školiteľku trénerov lukostreľby,“ doplnila staronová členka komisie športovcov EOV.

Alexandra Miškovská počas prezentácie na Európskom fóre športovcov v Ríme.
Alexandra Miškovská počas prezentácie na Európskom fóre športovcov v Ríme.
Foto
EOV
p24
Doprajte si výnimočný zážitok, do predaja idú ďalšie lístky na OH 2024

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri
Partneri MOV
Mediálni partneri
Dodávatelia
Partneri Maison Slovaque