Športové aktuality
3 min. čítania

Bronzový Andrej Barnáš chce získať medailu aj pred očami rodičov

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth

Andrej Barnáš sa stal po Petre Vlhovej druhým lyžiarom s medailou zo zimných olympijských hier mládeže. V Kangwone 2024 si vybojoval v super-G bronz. Slovensko v histórii ZOH mládeže má po nedeli už desať medailistov, aj keď oficiálne je pri mene krajiny uvedených len šesť medailí (1 – 2 – 3). O ďalšie štyri sa postarali mladí hokejisti v miešaných tímoch z hráčov a hráčok z rôznych krajín.

Andrej Barnáš so svojim tímom a bronzovou medailou zo ZOH mládeže 2024.
Andrej Barnáš so svojim tímom a bronzovou medailou zo ZOH mládeže 2024.
Foto
SOŠV/DB

Keď Andrej Barnáš prišiel do cieľa zjazdovky Apollo 4 v stredisku Jeongseon High 1, na tabuli sa zjavilo, že je priebežne druhý. Už vtedy začal tušiť, že sa črtá dobrý výsledok. Na dovtedy vedúceho Rakúšana Asaju Sturma strácal 35 stotín sekundy. Napätie s pribúdajúcim časom sa stupňovalo. Keď sa na prvú priečku dostal so štrnástkou Nemec Benn Brandis, bolo o to väčšie. Bude či nebude z toho medaila, či nebude? Na štarte ešte boli pretekári z alpských veľmocí Rakúska, Švajčiarska či Talianska, ale aj z malých krajín. Napokon sa však už nikto pred Slováka nedostal.

„Prežívam výborné pocity, ani neviem, ako by som ich opísal. Som rád, že to takto vyšlo,“ tešil sa krátko pred medailovým ceremoniálom Andrej Barnáš.

Sedemnásťročný Tatranec, ktorého vzorom je Lucas Braathen, naplno využil výhodnejšie štartové číslo osem. Dokázal sa vyrovnať aj s náročnými podmienkami, ktoré boli na zjazdovke, na ktorej sa predpoludním jazdil dievčenský superobrovský slalom.

„Snehový podklad bol dosť mäkký. V každom oblúku mi utekali lyže. Kto sa nebál riskovať a nemal strach, že skončí v sieti, ten mal šancu na medailu. Som rád, že to vyšlo práve mne,“ hovoril.

Andrej Barnáš na trati super-G na zimných olympijských hrách mládeže v Kangwone.
Andrej Barnáš na trati super-G na zimných olympijských hrách mládeže v Kangwone.
Foto
OIS/Joel Marklund. Handout image supplied by OIS/IOC

Bránky super-G na ZOH mládeže rozostavil člen slovenského realizačného tímu Willibald Zechner. Na 1500 m dlhej trati s prevýšením 382 metrov umiestnil 27 bránok. Prispôsobiť stopercentne rozostavenie bránok slovenským pretekárom však nemohol.

„Výhodou by som to veľmi nenazval, veľká nebola. Na tréningoch sme si však mohli vyskúšať prvé bránky, to bola tá výhoda,“ povedal zverenec Patrika Rotha, ktorý sa začal pretekársky venovať lyžovaniu ako šesťročný.

Člen ASP Ski už viackrát ukázal, že super-G mu sedí, stal sa v ňom už aj majstrom Slovenska medzi mužmi. Raz by sa chcel zúčastniť aj na veľkých zimných olympijských hrách a skončiť na nich do 3. miesta. Jeho cieľom je aj pódium vo Svetovom pohári.

Po nedeľňajšom super-G v Jeongseone sa ponáhľal volať rodičom. Tí boli v čase pretekov na ceste do Kórejskej republiky. „Škoda, že nestihli super-G. Skúsim sa s nimi spojiť a podeliť sa o radosť. Mali by každú chvíľu priletieť, tak snáď budú mať rýchlo signál. Verím, že aj s nimi prežijem na týchto ZOH mládeže medailovú radosť,“ dodal Andrej Barnáš, ktorého už v pondelok čaká kombinácia.

Trio najlepších v super-G na ZOH mládeže 2024, Andrej Barnáš je vpravo.
Trio najlepších v super-G na ZOH mládeže 2024, Andrej Barnáš je vpravo.
Foto
OIS/Joel Marklund. Handout image supplied by OIS/IOC
Podujatia a športovci
paris

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV