Športové aktuality
3 min. čítania

Brazílčania obhájili futbalové zlato, vo finále zdolali Španielov

Profile picture for user teraz.sk
Spravodajstvo
TERAZ.sk
Hráči Brazílie oslavujú medaily po tom, čo porazili Španielsko vo finálovom zápase mužov na letných olympijských hrách 2020 v sobotu 7. augusta 2021 v japonskej Jokohame. Foto: TASR/AP
Jokohama 7. augusta (TASR) - Brazílski futbalisti obhájili olympijské zlato. V sobotnom finále OH 2020 zdolali v Jokohame Španielov 2:1 po predĺžení. Bronz získali v piatok Mexičania.

Brazílčania sa vo finálovom dueli dostali do vedenia v nadstavenom čase prvého polčasu vďaka Matheusovi Cunhovi, no po zmene strán vyrovnal Mikel Oyrazabal. V predĺžení rozhodol Malcom a prispel k druhému zlatu na OH pre Brazíliu, celkovo k siedmej medaile.

Španieli patrili k favoritom turnaja, v zostave mali šesť hráčov z uplynulých ME, na ktorých postúpili až do semifinále. Na olympijských hrách získali cenný kov po 21 rokoch, v Sydney tiež vybojovali striebro.

futbal, muži - finále:

Brazília - Španielsko 2:1 pp (1:1, 1:0)

Góly: 45.+2 Cunha, 108. Malcom - 61. Oyarzabal. Rozhodovali: Beath – Shchetinin, Lakrindis (všetci Aus.), ŽK: Arana, Richarlison, Cunha, Douglas Luiz, García, B. Gil

zostavy:

Santos – Dani Alves, Nino, Diego Carlos, Arana – Douglas Luiz, Guimaraes – Antony (112. Menino), Cunha (91. Malcom), Claudinho (106. Reinier) – Richarlison (114. Paulinho)

Simon – O. Gil (91. Miranda), Garcia, Torres, Cucurella (91. Vallejo) – Zubimendi (112. Moncayola) – Merino (46. Soler), Pedri – Asensio (46. B. Gil), Oyarzabal (104. Mir), Olmo


Španieli boli blízko k otváraciemu gólu v 17. minúte, keď Oyarzabal v päťke sklepol loptu pod seba a Carlos si takmer strelil vlastný gól, ale v poslednej chvíli loptu vykopol z bránkovej čiary. Na druhej strane sa mohol presadiť Richarlison, no trafil iba bočnú sieť. V 35. minúte trafil Simon vo výskoku Cunhu a po zásahu VAR nariadil rozhodca penaltu, no Richarlison neuspel. V závere polčasu sa však Brazílčania dočkali, keď Cunha využil zaváhanie španielskej obrany a otvoril skóre.

Hráči Brazílie oslavujú medaily po tom, čo porazili Španielsko vo finálovom zápase mužov na letných olympijských hrách 2020 v sobotu 7. augusta 2021 v japonskej Jokohame. Foto: TASR/AP


Po zmene strán mal Richarlison ďalšiu obrovskú šancu, v šestnástke sa výborne uvoľnil, ale Simon jeho strelu zlikvidoval. A tentoraz ho zlyhanie mohlo mrzieť, keď vzápätí Soler odcentroval z pravej strany a Oyarzabal z voleja vyrovnal. Španieli mohli v závere riadneho hracieho času dvakrát rozhodnúť, no Oscar Gil i Bryan Gil trafili iba brvno. V predĺžení mali viac šťastia Brazílčania, v 109. minúte zahrávali Španieli rohový kop, lopta sa však dostala k Antonymu, ktorý založil ukážkový protiútok, prihral na polovicu Malcomovi, ten utiekol obrane súpera a rozhodol o zlatej medaile pre "kanárikov".

hlasy po zápase /zdroj: AFP/:

Dani Alves, kapitán Brazílie: "Postaviť sa na najvyšší stupienok na olympijskom pódiu je pre mňa splnený sen, bez ohľadu na to, čo všetko som počas kariéry dosiahol a koľko som nadobudol skúseností. Prvýkrát som si zahral na olympiáde a odchádzam s tou najcennejšou medailou. Nenachádzam na slová..."

Matheus Cunha
, autor prvého gólu Brazílie: "Kapitán Dani bol neuveriteľný, všetkým pomáha. Keď prišiel do tímu, každému sa zdvihla nálada. Áno, vekový rozdiel medzi ním a zvyškom mužstva bol vysoký. Ako malý chlapec som ho sledoval v drese Barcelony či brazílskej reprezentácie, teraz sme nastupovali spolu v jednom tíme a spoločne sme získali zlato pre našu krajinu."


Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR
Podujatia a športovci

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri
Partneri MOV
Mediálni partneri
Dodávatelia
Partneri Maison Slovaque