Športové aktuality
6 min. čítania

Peter Sagan v číslach po rozlúčke s cestnou cyklistikou

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth
Peter Sagan sa lúči s fanúšikmi krátko pred cieľom Okolo Slovenska, jeho posledných cestných pretekov v kariére.
Foto
TASR/VERONIKA MIHÁLIKOVÁ

Trojnásobný majster sveta Peter Sagan má za sebou posledné etapové preteky v cestnej cyklistike vo svojej kariére. Po dojazde záverečnej etapy Okolo Slovenska sa na Štrbskom Plese rozlúčil s fanúšikmi. Pri cyklistike chce ostať, v najbližších týždňoch sa možno objaví na pretekoch v horskej cyklistike. Vo svete cestnej cyklistiky zanechal Peter Sagan výraznú stopu vďaka svojim športovým výkonom, láske k šoubiznisu i niekoľkým kontroverziám.

Štatistiky Petra Sagana

Počet súťažných kilometrov v cyklistike: 171 236

Počet súťažných dní: 1090

Počet profesionálnych víťazstiev: 121 (prvé víťazstvo 10. marca 2010 v 3. etape Paríž – Nice, posledné víťazstvo 22. júna 2022 na majstrovstvách Slovenska)

Počet víťazstiev na neprofesionálnej úrovni: 12

Počet umiestnení v top3: 326

Počet umiestnení v top10: 528

Počet víťazstiev na MS: 3 (2015, 2016, 2017)

Počet víťazstiev na ME: 1 (2016)

Počet víťazstiev na M-SR: 8

Počet víťazstiev v etapách: 88

Počet víťazstiev v jednodňových pretekoch: 25

Počet víťazstiev na etapových pretekoch: 4

Počet víťazstiev v časovkách: 4

Počet triumfov v bodovacej súťaži: 36

Štartové číslo, v ktorom odjazdil najviac súťažných dní: 11 (119 dní)

Krajina, v ktorej absolvoval najviac súťažných kilometrov: Francúzsko (47 686 km)

Preteky, na ktorých absolvoval najviac štartov: majstrovstvá sveta, majstrovstvá Slovenska, Miláno – San Remo – po 13 štartov

Spolujazdci s najviac sezónami po jeho boku: Maciej Bodnar, Juraj Sagan – 14 sezón

Jazdec, ktorý štartoval v najviac pretekoch s účasťou Petra Sagana: Greg van Avermaet (154 pretekov)

Peter Sagan je vo svetovom pelotóne výnimočná osobnosť. Jeho tri tituly majstra sveta za sebou boli unikátne, sedem zelených dresov na Tour de France bude veľmi náročné prekonať. Trojnásobný slovenský športovec roka je výnimočným a nezabudnuteľným pretekárom.

„Som rád, že som v cieli a už je po všetkom. Bolo to v pohode, s najlepšími som však už nemohol súperiť, predsa len už nie som po zdravotných problémoch v takej kondícii ako kedysi. Rád som si v posledných pretekoch zaspomínal na staré časy na Slovensku, kde som prežil detstvo. Na domácich podujatiach som často neštartoval, aj touto formou som sa chcel poďakovať fanúšikom za dlhoročnú podporu,“ povedal po dojazde Okolo Slovenska Peter Sagan.

Peter Sagan na pódiu Okolo Slovenska sa lúči s fanúšimi.
Peter Sagan na pódiu Okolo Slovenska sa lúči s fanúšimi.
Foto
TASR/VERONIKA MIHÁLIKOVÁ

Rozlúčkové pódium na Okolo Slovenska

Priestory pre štart a cieľ jednotlivých etáp Okolo Slovenska sa zmenili na rozlúčkové pódium. Fanúšikovia predovšetkým v Ružomberku a na Štrbskom Plese čakali trpezlivo na jedného z najlepších cyklistov histórie. Najlepší v kopcovitých etapách už boli dávno prezlečení, absolvovali rozhovory a chystali si prebrať ceny, keď dorazil do cieľa Peter Sagan za veľkého aplauzu nadšených fanúšikov. Všetci vedeli, že v súťažnom drese na ceste ho vidia naposledy, nechýbal preto veľký aplauz ako v časoch jeho najväčšej slávy.

Následne sa davy presunuli ku karavánu Petra Sagana, kde trpezlivo čakali na fotografiu, autogram či len na krátke pozdravenie.

„Vážim si fanúšikov, ktorí ma povzbudzovali počas celej kariéry a chodili za mnou na preteky do zahraničia. Teším sa, že prišli aj na moje posledné preteky na ceste v kariére. Aj kvôli fanúšikom som sa rozhodol, že posledné preteky absolvujem doma na Slovensku,“ uviedol niekdajší jazdec tímov Liquigas, Cannondale, Tinkoff-Saxo, Bora – hansgrohe a Total Energies. Na Okolo Slovenska sa predstavil v drese družstva Pierre Baguette.

Pri cyklistike plánuje zostať aj v najbližšej budúcnosti. Ako ambasádor spoločnosti Specialized bude navštevovať rôzne cyklistické podujatia. „S cyklistikou určite nekončím, ale s pretekárskou kariérou na ceste určite áno. Svoje som si už odjazdil, čo mi stačí. Je to drina. Vďaka dobrému partnerstvu zo sveta cyklistiky neodchádzam. Nejakým spôsobom sa pri nej budem angažovať. Nemám však momentálne ambíciu byť športový riaditeľ tímu či tréner,“doplnil Peter Sagan.

Víťazstvá už v mladom veku

Peter Sagan veľmi skoro ukázal, že má pred sebou zlatú budúcnosť. Už od svojich prvých pretekov ako junior vynikal svojím štýlom a výsledkami. Jeho vstup do sveta profesionálov bol neočakávaný a vo víťaznom duchu. V roku 2010, vo veku 20 rokov, zaznamenal hneď vo svojej prvej sezóne v elitnom pelotóne prvé víťazstvá. Za jediný rok priniesol Tourminátor na pretekársku scénu závan čerstvého vzduchu a rozhodil starých harcovníkov.

Sagan ďalej potvrdil, že nebol len atrakciou na jednu sezónu. V roku 2012 vyhral tri etapy na Tour de France, štyri na Okolo Švajčiarska a päť v Kalifornii.

Veľký šampión Peter Sagan

Peter Sagan je v prvom rade veľký šampión. Trikrát bol majster sveta (2015, 2016, 2017), sedemkrát dokončil Tour de France v zelenom drese, počas kariéry dosiahol 121 oficiálnych víťazstiev. Posledné dosiahol 22. júna 2022 na majstrovstvách Slovenska. Od roku 2012 do roku 2019 mu zrejme nič nestálo v ceste. Až od roku 2020 sa veci skomplikovali. Trikrát bol pozitívne testovaný na COVID-19 a jeho návrat do súťažného kolotoča nevyšiel podľa plánu.

„Už sa toľko netešil. Tento chlapík odolával počas rokov veľkému tlaku, neuveriteľnému množstvu požiadaviek od ľudí. To všetko ho vyčerpalo. Pružina bola zlomená,“ priznal v nedávnom rozhovore pre francúzsky športový denník L’Equipe Jean-René Bernaudeau, šéf tímu TotalEnergies, za ktorý Slovák jazdil posledné dva roky.

s6_peter_sagan.jpg

Šoumen

„Práve pre šou milujem cyklistiku. Nechcem len vyhrávať, chcem robiť šou, aby ma ľudia spoznali. A chcem verejnosti niečo ponúknuť,“ vyhlásil v roku 2012.

Niekedy šokujúce výroky, jazda na zadnom kolese, oslavné gestá, podpísanie jeho knihy divákovi uprostred etapy Tour de France 2019, stretnutie s pápežom Františkom a venovanie žlto-bieleho bicykla. Len zlomok z prípadov, vďaka ktorým sa dostal do centra pozorností médií a užívateľov sociálnych sietí. Aj tieto veci mu priniesli celosvetovú popularitu.

Kontroverzia

Minca nepadá vždy na správnu stranu a Sagan za svoju odvahu občas zaplatil. Tým, že vyvolal rozruch, bola mu často venovaná zvýšená pozornosť. V roku 2017 bol napríklad vylúčený z Tour du France, ako sa neskôr ukázalo neprávom, za kontakt lakťom s Markom Cavendishom. Štyri roky predtým vyvolal škandál, keď poštípal hostesku do zadku a potom sa jej ospravedlnil kyticou kvetov

Podujatia a športovci
p24
Doprajte si výnimočný zážitok, do predaja idú ďalšie lístky na OH 2024

Do olympijských hier v Paríži zostáva