Športové aktuality
2 min. čítania

Skejtbordista Richard Tury si zabezpečil miestenku do Paríža

Richard Tury počas olympijskej kvalifikácie v Budapešti.
Foto
Juraj Tury

Slovenský reprezentant v skejtbordingu Richard Tury si zabezpečil miestenku na olympijské hry 2024. Účasť v Paríži si zaistil postupom do finále disciplíny street na podujatí olympijskej kvalifikačnej série v Budapešti. V maďarskej metropole obsadil napokon 4. miesto, v rebríčku kvalifikácie mu patrila 9. pozícia. 

Tury skončil v prvej časti kvalifikačnej série v Šanghaji na 19. priečke, v olympijskom rebríčku mu pred podujatím v Maďarsku patrila 12. pozícia. Na OH sa kvalifikovalo v každej disciplíne 20 najlepších podľa renkingu. Po postupe medzi finálovú osmičku v Budapešti bolo jasné, že olympiáda Turymu už nemôže ujsť.

Richard Tury počas olympijskej kvalifikácie v Budapešti na jednej z prekážok
Richard Tury počas olympijskej kvalifikácie v Budapešti na jednej z prekážok.
Foto
Juraj Tury

Člen Športového centra polície obsadil v sobotnom semifinále v Budapešti so ziskom 248,20 bodu siedmu priečku. V osemčlennom nedeľňajšom finále, v ktorom sa Tury predstaví ako jediný Európan, dostal 266,09 bodu. Do hodnotenia sa mu započítala prvá z dvoch jázd v hodnote 81,76 a prvé dva z piatich trikov za 92,29 a 92,04. Rodák z Košíc si pripísal druhý výrazný výsledok v prebiehajúcej sezóne, prekonal aj 5. miesto, ktoré zaznamenal na podujatí WST v Dubaji v marci.

Súťaž ovládli Japonci. Zvíťazil Juto Horigome výkonom 283,01, druhý skončil Ginwu Onodera za 276,46 a tretiu priečku vybojoval Sora Širai so známkou 270,02

„Síce mi nevyšiel jeden trik, ktorý som plánoval, ale strategicky to stačilo. Išiel som jazdu, ktorú viem, že som schopný zajazdiť a zapísať si tak potrebné skóre. Lebo počíta sa jedna jazda z dvoch,“ povedal po semifinále Tury pre RTVS.

V maďarskej metropole išlo o všetko, jazdy na hrane však mnohým nevychádzali: „Boli sme svedkami toho, že viacerí kvalitní pretekári veľa kazili. Veľa rozhoduje hlava. Je to náročné a ja som megašťastný, že môžem na tejto úrovni ťahať s tými najlepšími.“

Richard Tury sa pod piatimi kruhmi sa predstaví premiérovo. Bude prvý Slovák, ktorý bude na olympijských hrách štartovať v skejtbordingu.

Richard Tury.
Richard Tury.
Foto
Juraj Tury
Podujatia a športovci
Šport
p24
Doprajte si výnimočný zážitok, do predaja idú ďalšie lístky na OH 2024

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri
kaufland
Partneri MOV
Mediálni partneri
Dodávatelia
Partneri Maison Slovaque
ryba
tatratea
ecoinvest
ZVVS
marsen
rona
tauris
Uriner