Šport a olympizmus
2 min. čítania

Debata so stredoškolákmi maďarskej národnosti aj na tému fair play a významu športu pri formovaní mládeže

Predsedníčka KFP SOŠV Katarína Ráczová po skončení debaty spolu so stredoškolákmi.
Foto
KFP SOŠV

V dňoch 10.-12. 06. 2024 Aliancia maďarských stredoškolákov na Slovensku realizovala s podporou Národného inštitútu vzdelávania a mládeže druhý ročník akcie s názvom Študentský parlament.

Obsahová náplň trojdňového podujatia, ktoré sa konalo v Bratislave, bola veľmi rôznorodá. Medzi prednášateľmi boli napríklad bývalý predseda vlády SR a novozvolený europoslanec Ľudovít Ódor, poradca ministra školstva SR pre inklúziu, národnostné menšiny a predškolské vzdelávanie Ábel Ravasz, či historik filozofie a literárny vedec András Mészáros. Športové a zároveň aj olympijské hnutie reprezentovala trojnásobná olympionička v šerme, predsedníčka Klubu fair play (KFP) SOŠV a zároveň členka výkonného výboru Európskeho hnutia fair play Katarína Ráczová.

Katarína Ráczová s účastníkmi hovorila o význame športu pri formovaní osobností mladých ľudí. Upozornila, že ak sa žiak zúčastňuje na hodinách telesnej výchovy či na tréningovom procese a plní predpísané úlohy, ešte to neznamená, že automaticky si osvojuje aj hodnoty sprostredkované športom. Na to je nutný predovšetkým osobný príklad rodičov, trénerov, pedagógov, ako aj športových idolov. Ak hociktorá z uvedených zložiek zlyhá, je ohrozený celý výchovný proces.

Vo veľmi živej diskusii mladí študenti sa zaujímali aj o postavenie vrcholových športovcov v minulosti. Ale vášnivo debatovali aj o možnostiach riešenia súčasných problémov olympijského hnutia.

Hovorilo sa aj o význame fair play vo vrcholovom športe, ale aj v každodennom živote. Katarína Ráczová vyzdvihla skutočnosť, že na rôznych športových podujatiach sme svedkami toho, že v záujme spravodlivejšieho rozhodovania zvýšili počet rozhodcov, alebo zaviedli aj tzv. jastrabie oko, teda videorozhodcu. Na začínajúcich sa majstrovstvách Európy vo futbake bude na ihrisku už trojica rozhodcov, ktorým bude pomáhať štvrtý rozhodca, pôsobiaci v blízkosti zázemia družstiev, ako aj traja videoasistenti.

Cieľom hnutia fair play by podľa predsedníčky Klubu fair play SOŠV malo byť dosiahnutie stavu, keď pri športových zápoleniach bude potreba pôsobenia rozhodcov menšia, než väčšia, pretože v každom z nás bude skrytý neviditeľný rozhodca, ktorý upozorní na nevhodné správanie.

Podujatia a športovci
Šport
Projekt
p24
Doprajte si výnimočný zážitok, do predaja idú ďalšie lístky na OH 2024

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri
kaufland
Partneri MOV
Mediálni partneri
Dodávatelia
Partneri Maison Slovaque
ryba
tatratea
ecoinvest
ZVVS
marsen
rona
tauris
Uriner