Šport a olympizmus
4 min. čítania

Športovci si zapamätajú život vo vnútri olympijskej dediny

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth
Vstup do jedálne olympijskej dediny v Paríži.
Foto
MOV/Tony Esnault

Jednotlivé budovy a izby ešte nie sú obývané, ale z olympijskej dediny v Paríži už teraz vyžaruje zvláštna atmosféra. Olympijské kruhy sú v nej prakticky všade. Sú dôkazom toho, že sa začína niečo neuveriteľné. Olympijská dedina je pripravená prijať prvých návštevníkov.

Už o tento týždeň sa do tejto lokality medzi Saint-Denis a Saint-Ouen presťahujú prví z takmer 15-tisíc obyvateľov vrátane približne 10-tisíc športovcov. Ako prví slovenskí športovci prídu do olympijskej dediny v piatok vodní slalomári.

O izbách a jedálni v olympijskej dedine v Paríži sa už popísalo veľa. Čo však ešte skrývajú zákutia olympijskej dediny?

„Športovci si budú navždy pamätať život vo vnútri dediny. Pre väčšinu z nás, ktorí sme boli športovcami, bol pobyt v dedine chvíľami, keď sme sa ocitli na jednom mieste so zástupcami iných športov, iných národností a zdieľali sme jeden moment. Aj dnešní olympionici budú mať rovnaké typy izieb, rovnaké postele, rovnaké stravovacie zariadenia a všetky služby, ktoré sa ponúkajú,“ vysvetľuje Tony Estanguet, prezident organizačného výboru OH 2024 a štvornásobný olympionik.

Estanguet počas prezentácie pre médiá označil dedinu za „mimoriadne dôležitú a veľmi špeciálnu“.

Olympijská dedina sa už pripravuje na privítanie prvých športovcov
Olympijská dedina sa už pripravuje na privítanie prvých športovcov
Foto
MOV/Tony Esnault

Olympijská dedina poskytne priestor na sústredenie sa na súťaže

Robotníci robili v predošlých dňoch v priestoroch Olympijskej dediny záverečné úpravy. Dobrovoľníci a zamestnanci organizačného výboru sa už pripravovali na príchody prvých športovcov.

V Maxwellovej hale, priemyselnej budove, ktorá na začiatku 20. storočia zabezpečovala elektrickú energiu pre parížske metro, je pripravená veľká telocvičňa. Športovci majú k dispozícii približne 100 kusov kardio zariadení, rovnaký počet posilňovacích strojov a viac ako 1 500 fitnes pomôcok všetkého druhu. Využívať ich budú môcť bezplatne odo dňa príchodu.

Nie je to jediné miesto, kde môžu športovci v dedine pracovať na svojej fyzickej príprave. Cité du Cinéma spolu so svojimi štúdiami sa zmenilo na tréningové zariadenia; miesto, ktoré sa predtým využívalo na filmové natáčanie, je teraz určené na šport.

Jedna telocvičňa je venovaná vzpieraniu, pričom každý športovec má možnosť trénovať v ňom raz denne bez toho, aby musel opustiť dedinu.

Pred ďalšou telocvičňou bolo postavené basketbalové ihrisko. Basketbalisti, vrátane tých, ktorí súťažia v basketbale 3x3, budú využívať aj samostatnú telocvičňu, ktorú budú zdieľať s hádzanármi. K dispozícii sú aj dve menšie priestory pre šerm a zápasenie.

„Je to dedina, ktorú postavili športovci pre športovcov, a to vďaka komisii športovcov začlenenej do organizačného výboru Paríža 2024, ktorej predsedá Martin Fourcade, ale aj vďaka veľkému zapojeniu Tonyho Estangueta do práce, ktorá tu bola vykonaná. Všetky tieto služby sme dokázali poskytnúť optimálnym spôsobom, aby športovci mali na starosti len jednu vec, a to sústrediť sa na svoje súťaže,“ vysvetľuje Laurent Michaud, šéf olympijskej dediny Paríž 2024.

Priestor pre tréning s činkami v olympijskej dedine
Priestor pre tréning s činkami v olympijskej dedine.
Foto
Olympics.com

Village Plaza v centre osláv

Vybavenie olympijskej dediny nie je iba o tréningových potrebách športovcov. Nájdu v nej aj kaderníctvo, nechtový salón či informačné centrum. V návštevníckom centre budú mať možnosť relaxovať pri stolnom futbale, na pohodlnom gauči a pri nápojovom automate.

Na hlavnom námestí Village Plaza bude nainštalovaná obrovská obrazovka, na ktorej sa budú môcť športovci zhromaždiť a sledovať hry. Okolie bude vyzdobené tak, aby vyzeralo ako typické parížske námestie.

Medzi prvkami námestia bude aj obchodná zóna s klasický supermarketom, obchodom Samsung a oficiálnym obchodom so suvenírmi. Nechýbajú ani kaviarne s vonkajším posedením či poštový úrad. Súčasťou dediny je aj poliklinika. Multireligiózne centrum umožňuje športovcom a ich tímom vykonávať náboženské obrady, zatiaľ čo Village Club je ideálny na spoločenské stretnutia a sledovanie prenosov z hier.

Súčasťou olympijskej dediny je aj moderná poliklinika s ambulanciou zubára.
Súčasťou olympijskej dediny je aj moderná poliklinika s ambulanciou zubára.
Foto
MOV/Tony Esnault
Podujatia a športovci

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri
Partneri MOV
Mediálni partneri
Dodávatelia
Partneri Maison Slovaque