Športové aktuality
2 min. čítania

Zomrel prvý slovenský atletický svetový rekordér a zakladateľ Dukly

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth
Dušan Čikel
Foto
SOŠM

Prvý Slovák, ktorého meno zapísala medzinárodná federácia atletiky na listinu svetových rekordov, Dušan Čikel už nie je medzi nami. Zomrel v sobotu 25. mája vo veku 94 rokov. Okrem atletiky zanechal nezmazateľnú stopu v Dukle Trenčín, ktorú vybudoval, i vo futbale. V roku 2004 dostal od Slovenského olympijského výboru Hlavnú cenu za celoživotné pôsobenie v duchu fair play.

Rodák z Beckova Dušan Čikel sa od malička venoval futbalu, k atletike sa dostal až počas vojenčiny v Českých Budějoviciach, kam narukoval v roku 1951. Atletické previerky na vojenčine zmenili jeho celoživotné smerovanie. Vo veku 21 rokov sa rýchlo zaradil k najlepším míliarom v ČSR a hneď sa presunul do elitného armádneho klubu ATK Praha.

V júli 1953 rozbiehal štafetu ÚDA Praha na 4x800 m, ktorá finišovala vo vtedajšom svetovom rekorde 7:28,0 min. Počas atletickej kariéry súťažil predovšetkým na 800 m, ale predstavil sa aj v behoch na 1500 a 3000 m. Neskôr pretekal za Sláviu Bratislava. Slovenské rekordné tabuľky menil 34-krát.

Hoci mal splnené limity na tratiach na 1 500 i 5 000 metrov na olympijské hry v roku 1956, do Melbourne ho nepustili. Sklamanie ovplyvnilo jeho rozhodnutie o ukončení aktívnej činnosti a odchode z Prahy.

Od 60. rokov sa venoval futbalistom Jednoty Trenčín, najskôr vďaka štúdiu a diplomovej práci s viacerými na tú dobu revolučnými prvkami prípravy ako kondičný špecialista a po odchode Michala Vičana do Slovana Bratislava aj ako hlavný tréner. Trénoval aj v Banskej Bystrici.

Koncom 60. rokov ho poverili vybudovať Armádne stredisko vrcholového športu Dukla v Trenčíne, v ktorom postupne vznikli oddiely ľadového hokeja, cyklistiky, rýchlostnej kanoistiky, volejbalu, zápasenia, vzpierania či boxu. V rokoch 1979 až 1982 bol veliteľom Dukly, neskôr pracoval na veliteľstve Východného vojenského okruhu, odkiaľ v roku 1988 odišiel do dôchodku.

Česť jeho pamiatke!

Posledná rozlúčka s Dušanom Čikelom bude podľa verejných smútočných oznamov mesta Trenčín vo štvrtok 30. mája. Obrat s vojenskými poctami sa uskutoční o 14.00 h v Dome smútku Trenčín – juh, následne bude smútočná rozlúčka na cintoríne v Istebníku.

Šport
Tagy

Do olympijských hier v Paríži zostáva