Športové aktuality
2 min. čítania

Dve úmrtia v slovenskej cyklistike: skonali olympionik z Ríma 1960 Juraj Miklušica aj bývalý šéf zväzu Pavel Záhora

TASR, sou
Juraj Miklušica na fotografii spred niekoľkých rokov.
Foto
JÁN SÚKUP

Bratislava 30. augusta (TASR, SOV) - Slovenskú cyklistiku zasiahli v uplynulých dňoch dve smutné správy. V nedeľu 26. augusta skonal vo veku 80 rokov olympionik Juraj Miklušica a o dva dni neskôr vo veku 67 rokov bývalý šéf Slovenského zväzu cyklistiky Pavel Záhora.

Dráhový cyklista pochádzajúci z Bratislavy (nar. 14. apríla 1938) Juraj Miklušica štartoval pod piatimi kruhmi v Ríme 1960. Na tandeme ako vodič spoločne s už dávnejšie zosnukým Dušanom Škvareninom postúpili do štvrťfinále, čiže sa delili o konečné 5. miesto. Rok pred olympiádou utvorili svetový rekord na 200 m s letmým štartom. Po skončení kariéry dlho pôsobil ako tréner mládeže.

Juraj Miklušica v roku 2003 získal Bronzové kruhy SOV. Bol člen Olympijského klubu Bratislava a rád sa zúčastňoval na rôznorodých podujatiach Slovenského olympijského výboru a jeho organizačných zložiek, ako aj na stretnutiach olympionikov-seniorov. Aj na prahu osemdesiatky, ktorú oslávil v apríli tohto roku, prejavoval živý záujem o olympijské dianie. Posledná rozlúčka s ním sa uskutoční 31. augusta o 12.00 h v obradnej sieni Pieta na Čučoriedkovej ulici v Bratislave.
 

Pavel Záhora bol niekdajší predseda Slovenského zväzu cyklistiky. Na čele slovenskej cyklistiky stál v rokoch 1997 – 2001. Zomrel vo veku 67 rokov. Posledná rozlúčka s ním bude 2. septembra o 10.30 h v Bratislavskom krematóriu.

Česť ich pamiatke!

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri
Partneri MOV
Mediálni partneri
Dodávatelia
Partneri Maison Slovaque