Šport a olympizmus
4 min. čítania

Špeciálny ročník Ekoolympiády s účasťou viac ako 6000 študentov

Profile picture for user igorkovac
Igor
Kováč

Viac ako 1,8 milióna otázok zodpovedalo vyše 6000 žiakov a žiačok v rámci špeciálneho olympijského ročníka Ekoolympiády, ktorú v spolupráci so Slovenským olympijským a športovým výborom (SOŠV) zorganizovalo občianske združenie Planet Lover. Najviac žiakov sa do projektu Ekoolympiáda zapojilo na Obchodnej akadémii Watsonova 61 v Košiciach, najviac odohraných otázok mali žiaci zo Základnej školy Medňanská 5 v Ilave.

Ekoolympiáda je vedomostná hra, ktorá hravou formou vzdeláva žiakov a študentov v oblasti ochrany životného prostredia a klímy. Je to nový, inovatívny spôsob vzdelávania v eko výchove prostredníctvom digitálnej formy, ktorá je pre dnešných mladých ľudí najľahším spôsobom na získavanie vedomostí.

Pri príležitosti Hier XXXIII. olympiády v Paríži bol tento ročník Ekoolympiády výnimočný – olympijský. Tradičné otázky z oblasti ochrany životného prostredia boli v tohtoročnej edícii doplnené aj o otázky na tému olympijských hodnôt a opatrení trvalej udržateľnosti na olympijských hrách.

Projekt bol pripravený pre základné a stredné školy. Organizoval sa pod záštitou Slovenskej komisie pre UNESCO a s finančnou podporou Olympijskej solidarity Medzinárodného olympijského výboru.

Špeciálny olympijský ročník Ekoolympiády sa niesol v podobnom úspešnom duchu ako jeho predošlé edície. Do online súťaže sa zapojilo 6320 študentov z 252 škôl. Najviac žiakov sa do súťaže zapojilo v Košickom kraji (1013 žiakov z 52 škôl). Ďalej nasledovali: Žilinský kraj (981 žiakov, 45 škôl), Bratislavský kraj (768 žiakov, 43 škôl), Prešovský kraj (660 žiakov, 40 škôl), Trnavský kraj (419 žiakov, 20 škôl), Nitriansky kraj (360 žiakov, 17 škôl), Trenčiansky kraj (270 žiakov, 23 škôl) a Banskobystrický kraj (121 žiakov, 13 škôl). Zapojení žiaci a žiačky zodpovedali celkovo viac ako 1,8 milióna otázok s viac ako 1,2 miliónmi správnych odpovedí.

Najúspešnejšími účastníkmi Ekoolympiády sa v tomto ročníku stali deviatak z Ilavy Šimon Jančo, tretiačka na gymnáziu v Kežmarku Alžbeta Šlosárová a prváčka na Obchodnej akadémii v Košiciach Miroslava Maletová.

Viac informácií

Viac o projekte Ekoolympiáda

Vďaka dlhodobej spolupráci Planet Lover so SOŠV v rámci šírenia osvety o ochrane životného prostredia sa do podujatia zapojili aj známe olympioničky. Ambasádorkami projektu boli držiteľky viacerých olympijských medailí - Zuzana Rehák-Štefečeková, Danka Barteková a Anastasia Kuzminová, ktorým záleží nielen na šírení olympijských hodnôt, ale aj na šírení osvety v oblasti ochrany životného prostredia.

Projekt Ekoolympiáda bol súčasťou série aktivít a podujatí v rámci štafety SOŠV „Naše farby, naše srdcia“. Tie vyvrcholia na Olympijskom festivale na bratislavskej Kuchajde 26. júla až 11. augusta.

SOŠV spolupracoval s občianskym združením Planet Lover už na treťom ročníku Ekoolympiády, čím napĺňa ciele v oblasti vzdelávania definované v rámci jeho schválenej Stratégie udržateľnosti 2030. Zároveň tým symbolicky nadväzuje aj na snahy organizátorov OH 2024 v Paríži v oblasti trvalej udržateľnosti, ktorí deklarujú usporiadať prvé klimaticky pozitívne hry v histórii.

VÝSLEDKY EKOOLYMPIÁDY 2024

Študenti s najvyšším počtom správnych odpovedí

1. miesto: Šimon Jančo, ZŠ Medňanská 5,  Ilava (9. ročník), percentuálna úspešnosť: 96,83%, pedagóg: Katarína Hulínková

2. miesto: Alžbeta Šlosárová, Gymnázium P. O. Hviezdoslava, Hviezdoslavova 20, Kežmarok (3. ročník), percentuálna úspešnosť: 95,71%, pedagóg: RNDr. Dušana Slovíková

3. miesto: Miroslava Maletová, Obchodná akadémia Watsonova 61, Košice (1. ročník), percentuálna úspešnosť: 95,66%, pedagóg: Jana Gregorková

Najčastejšie uvádzaný pedagóg

Jana Gregorková, Obchodná akadémia Watsonova 61, Košice

Najaktívnejšia škola s najvyšším počtom zapojených detí

Obchodná akadémia Watsonova 61, Košice

Počet hráčov: 153 (za hráča bol považovaný každý, kto odohral aspoň 50 otázok)

Škola s najviac odohranými otázkami

Základná škola Medňanská 5, Ilava 

p24
Doprajte si výnimočný zážitok, do predaja idú ďalšie lístky na OH 2024

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri
kaufland
Partneri MOV
Mediálni partneri
Dodávatelia
Partneri Maison Slovaque
ryba
tatratea
ecoinvest
ZVVS
marsen
rona
tauris
Uriner