Šport a olympizmus
3 min. čítania

Ambasádorský program EYOF opäť aj so slovenskou účasťou

Ambasádori zimného EYOF 2023 vo Friuli Venezia Giulia.
Foto
ARCHÍV MČ

Európsky olympijsky festival mládeže (EYOF) dáva mladým športovcom nielen možnosť porovnať sa s rovesníkmi z celého kontinentu na športovom poli, ale aj dozvedieť sa o olympijských hodnotách a myšlienkach fair play. EYOF pomáha mladým vzdelávať sa v tejto problematike. Jednou z aktivít na zimnom EYOF 2023, ktorú pripravili Európske olympijské výbory (EOV) v spolupráci s organizátorom v talianskom regióne Friuli Venezia Giulia, bolo pokračovanie úspešného ambasádorského programu, ktorý nesie anglický názov European Young Olympic Ambassadors (EYOA). Slovensko zastupoval Michal Čmelík. 

Jednotlivé národné olympijské výbory majú možnosť nominovať svojho mladého ambasádora/ambasádorku, ktorý vycestuje s výpravou do hostiteľskej krajiny. Zástupcom SOŠV v regióne Friuli Venezia Giulia bol 23-ročný Michal Čmelík, pre ktorého to bola tretia skúsenosť s EYOF. Predtým sa ako dobrovoľník zúčastnil na zimnej edícii 2022 vo fínskom Vuokatti, aby neskôr pôsobil v organizačnom výbore letného EYOF 2022, ktorý hostila Banská Bystrica.

„EYOF je pre mňa naozaj výnimočné podujatie. Myšlienka spájať mladých športovcov z celej Európy a popri tom ich zoznámiť s hodnotami olympizmu je pre mňa veľmi inšpiratívna, preto mi bolo veľkou cťou byť mladým ambasádorom slovenského tímu v Taliansku. Je to skúsenosť, za ktorú som veľmi vďačný a ktorá aj mne ukázala čaro veľkého športového podujatia,“ povedal Michal Čmelík.

Michal Čmelík
Michal Čmelík
Foto
ARCHÍV MČ

Súčasťou programu počas festivalových dní boli aktivity, ktoré mladí ambasádori prezentovali vo svojej „základni“, ktorá bola tentoraz v cieli alpského lyžovania v Tarvisiu. Aktivity mali rôzny charakter. Boli to hry, workshopy, kvízy, rozhovory vo forme podcastu, výzvy na sociálnych sieťach, či „národný deň“, počas ktorého každá krajina predstavila niečo zo svojej kultúry. Ďalším aspektom bolo informovanie športovcov o nástrahách dopingu či o manipulácií v športe.

Slovenská stopa bola v Taliansku podľa Čmelíka naozaj viditeľná: „Veľmi ma potešila aktivita našich mladých športovcov. S hrdosťou môžem povedať, že slovenský tím patril k tým najviac aktívnym, či už aj priamo v našom hlavnom zázemí v Tarvisiu, ale aj počas online aktivít, ktoré sa snažili spestriť program športovcom vo vzdialených športoviskách. Motivácia a chuť pre víťazstvo im rozhodne nechýbala.“

Po Michalovi preberá ambasádorskú rolu slovenskej výpravy bedmintonistka Mia Tarcalová, ktorá bude súčasťou výpravy počas letného EYOF v slovinskom Maribore. Obaja však spoločne spolupracovali už počas príprav na zimnú edíciu.

„Verím, že získané skúsenosti a poznatky pomôžu nielen mne, ale aj Mii, a spoločne budeme napredovať v oblasti olympijského vzdelávania. Tomu by som sa ja osobne chcel naďalej venovať,“ uzatvára rodák zo Žiliny.

Viac o programe mladých ambasádorov sa môžete dozvedieť na webe EYOA alebo  na instagramovom účte @eoc_eyoa.

Podujatia a športovci
Tagy
p24

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV