Športové aktuality
3 min. čítania

Jakub Grigar utopil medailu medzi 13. a 14. bránkou

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth
Jakub Grigar
Foto
SOŠV/ANDREJ GALICA

Jakub Grigar je vždy veľmi dobre naladený, na perách mu ihrá šibalský úsmev. Po finále K1 mužov na parížskych olympijských hrách aj na jeho tvári bolo vidieť veľký smútok a sklamanie. Olympijská medaila bola blízko. Pripravilo ho o ňu malé zavahanie na protiprúdnej 14. bránke.

Jakub Grigar obsadil vo finále K1 mužov 6. miesto. Na víťazného Taliana Giovanniho De Gennera stratil 1,99 sekundy. Už v kvalifikácii mu robila problémy protiprúdna 14. bránka, vo finále zišiel ďaleko za ňu a stratil drahocenné sekundy. Kým na medzičase to ešte nevyzeralo až tak zle, v cieli vedel, že je po nádejach.

„Jazdím v kajaku už osemnásť rokov. V minulosti vrátane olympijského Ria som neúspech zobral s vedomím, že sa poučím a bude to lepšie. Teraz ma už veľmi mrzí. Chcel som ukázať každému, čo vo mne je. Túžil som po skvelej jazde, ktorá by priniesla olympijské zlato. Je mi ľúto, že som nepotešil ľudí, ktorí mi veľmi držali palce. Predovšetkým som sklamal sám seba,“ povedal po pretekoch Jakub Grigar.

Jakub Grigar
Jakub Grigar
Foto
SOŠV/ANDREJ GALICA

Aj keď sa na štarte usmieval, v cieli už bolo vidieť jeho veľké sklamanie. Aj keď predviedol z parížskych jázd vo finále asi svoju najlepšiu, pasáže prechádzal podľa svojich najlepších predstáv, všetko stroskotalo na jednej chybe. Čo sa stalo medzi trinástkou a štrnástkou ešte chce analyzovať.

„Buď som loď málo pretočil, alebo som dal zlý náklon, prípadne som zle načasoval záber. Skončil som štyri metre za bránkou a nechal som tam veľa času i síl, ktoré mi v závere chýbali. Musel som sa rozhodnúť v stotine sekundy, ktorá ma mohla posunúť k úspechu alebo k zlyhaniu. Vo vyrovnaných pretekoch som s dvojsekundovou stratou v cieli už na medailu nemohol pomýšľať. Utopil som si tam medailu, možno aj zlato,“ uviedol 27-ročný Lipták.

Grigar má za sebou tri finálové jazdy na olympijských hrách. V Riu de Janeiro 2016 bol ako mladík piaty, v Tokiu 2020 druhý a teraz v Paríži 2024 šiesty. Preteky na francúzskej vode boli veľmi vyrovnané a kvalitné. „Pred troma rokmi v Tokiu som mal väčšiu stratu ako dnes. Vtedy to stačilo na medailu, teraz nie,“ podotkol.

Jakub Grigar
Jakub Grigar
Foto
SOŠV/ANDREJ GALICA
Podujatia a športovci
Šport

Súvisiace

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri
Partneri MOV
Mediálni partneri
Dodávatelia
Partneri Maison Slovaque