Športové aktuality
3 min. čítania

Grigar vedel text sľubu naspamäť, no napokon ho musel čítať

Profile picture for user teraz.sk
Spravodajstvo
TERAZ.sk
Na snímke sprava parastolná tenistka Alena Kánová a vodný slalomár Jakub Grigar počas skladania sľubu slovenskej olympijskej a paralmypijskej výpravy na OH a POH 2024 v Paríži do rúk prezidenta SR v Bratislave 16. júla 2024. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Bratislava 16. júla (TASR) - Vodný slalomár Jakub Grigar mal tú česť zložiť spolu s s parastolnou tenistkou Alenou Kánovou v mene celej olympijskej a paralympijskej výpravy slávnostný sľub do rúk prezidenta Slovenskej republiky Petra Pellegriniho. Celý akt bol pre neho stresujúci a to nielen preto, že mu pred ním zmenili text, ktorý sa predtým naučil naspamäť.

"Je to oveľa stresujúcejšie ako samotná olympiáda, pretože toto nie je situácia, v ktorej sa človek nachádza každý deň. Nie som na to zvyknutý. Ale na druhej strane som rád, že som zo všetkých týchto úžasných športovcov mohol dať sľub práve ja," povedal 27-ročný olympionik.

Svoju úlohu vo veľkom teple zvládol bravúrne, hoci pred sľubom sa dostal do nepríjemnej situácie. "Pôvodne som dostal text v piatok večer a ten som sa naučil naspamäť. Ale pár minút pred sľubom som sa dozvedel, že môj text je trocha iný a napokon som to musel čítať. Verím, že to nebol veľký problém a že to nebola hanba. Veľmi som sa bál. Som zvyknutý na športové zápolenie, predsa len vyliezť pred takýto dav a povedať takú zložitú vec, akou je olympijský sľub prezidentovi, je náročné. A bolo to pre mňa veľmi stresujúce."

Slovenský vodný slalomár bude pod olympijskými kruhmi bojovať o medailu po tretí raz. Na OH 2016 v Riu de Janeiro skončil v K1 piaty, na OH 2020 v Tokiu získal striebro. Spolu s ostatnými športovcami, ktorí v utorok zložili sľub, je pripravený bojovať opäť. "Sú to úžasné momenty a ako malý chlapec som o tom sníval. Je to veľká radosť a zadosťučinenie, že môžem stáť pred takýmito ľuďmi."

Po prvý raz sa na olympiáde predstaví Vanessa Hocková. Slovenská strelkyňa získala miestenku ako jedna z prvých, ešte v roku 2022. Doposiaľ mala 24-ročná skeetarka najlepší vstup do sezóny v kariére s maximom 4. miesta na júnovom SP v Lonate. "Som rada, že som sa mohla zúčastniť na tomto ceremoniáli aj spolu s paralympionikmi. Je pre mňa veľká česť skladať sľub. Dúfam, že sa to podarí aj o ďalšie štyri roky," povedala Hocková pre TASR.

Olympijskú premiéru si v Paríži odbije aj Zuzana Paňková. Do 19-ročnej vodnej slalomárky, ktorá bude pretekať v C1 a vodnom slalome, sa vkladajú veľké medailové nádeje. Aj vzhľadom na to, že pre slovenskú divokú vodu získala najlepší výsledok v tejto sezóne - striebro v K1 na majstrovstvách Európy v Tacene. "Tento ceremoniál mi potvrdil, že olympiáda sa blíži každým dňom. Stále si úplne nepripúšťam, aká je to veľká vec, ale teraz som si to trocha uvedomila," neskrývala nadšenie Paňková, ktorá zredukovala v rámci olympijskej prípravy preteky a sústredila sa na tréning. "Olympiáda mi dáva motiváciu a je to niečo nádherné. Či je to sľub, alebo vyberanie oblečenia. Všetko je nádherné," dodal pre TASR slovenská "obojživelníčka".

Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR

Podujatia a športovci

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri
Partneri MOV
Mediálni partneri
Dodávatelia
Partneri Maison Slovaque