Športové aktuality
3 min. čítania

Vanesa Hocková začala kalkulovať, čo ju stálo veľa

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth
Vanesa Hocková
Foto
SOŠV/JAKUB SÚKUP

Skeetarka Vanesa Hocková bola blízko k zisku svojej prvej medaily na olympijských hrách. Na strelnici v Chateauroux vo svojej premiére pod piatimi kruhmi však skončila na nepopulárnom 4. mieste v skeete, napriek tomu bola po pretekoch spokojná. Dvadsaťštyriročná strelkyňa verí, že na ďalšej olympiáde už skončí lepšie. 

V dvojdňovej kvalifikácii na strelnici v Chateauroux nastrieľala Slovenka dokopy 121 bodov, čo jej stačilo na štvrté miesto a prienik medzi najlepšiu šestku. Vo finále trafila prvých 16 holubov, ale potom prišla piata séria, v ktorej nezostrelila tri zo štyroch terčov a zosunula sa z čela mimo medailové pozície. Do prvej trojky sa už vrátiť nedokázala.

„Trochu mi odišla koncentrácia a začala som tam už asi aj kalkulovať. A to ma teda stálo veľa. Jednoducho mi odišla hlava,“ uviedla Hocková.

Počas finále oznamoval miestny hlásateľ priebežný stav pretekárok, to Hockovú nevyrušovalo. V kvalifikácii však o svojom postavení nevedela. „Na hlásenia o vývoji finále sme všetky zvyknuté z ME, MS či Svetových pohárov. Ale len zopár minút po finále mi povedali, že po včerajšku som bola dvanásta, čo som vôbec nevedela. A som rada, že som to nevedela, lebo nemyslím si, že by som dnes počas druhého dňa kvalifikácie dala päťdesiatku.“

Vanesa Hocková
Vanesa Hocková
Foto
SOŠV/JAKUB SÚKUP

Hocková sa vzápätí obzrela za obdobím, keď ešte nemala miestenku na OH. Do Paríža sa kvalifikovala ako jedna z prvých Sloveniek a mala takmer dva roky na pokojnú prípravu. „Kým som nemala miestenku, tak som vôbec nevidela moju budúcnosť na olympiáde. Až tam prišiel ten zlomový moment, ktorý  naštartoval moje výkony. Zlepšovala som sa každými jednými pretekmi, každým rokom aspoň o jeden terč. Výsledok 121 zo 125 na olympiáde je skvelý výsledok. Verím, že na ďalšej budem lepšia."

Práve nedeľa vyšla slovenskej strelkyni výborne. Predpoludním trafila všetkých 50 terčov, čo jej pred finále veľmi pomohlo. „Vôbec som nepociťovala nejaký veľký stres, práveže bol ešte menší ako na ´obyčajných´ pretekoch. Ja som si to v podstate užívala a finále bola čerešnička na torte.“

V histórii Slovenska sa do finále olympijského skeetu podarilo dostať okrem Hockovej iba Andree Stranovskej a Danke Bartekovej. „Je to pre mňa obrovský úspech ako aj pre Slovensko. Ja dúfam, že prilákame viacej mladých ľudí na strelnicu, na skeet,“ dodala Hocková.

Vanesa Hocková
Vanesa Hocková
Foto
SOŠV/JAKUB SÚKUP

V septembri ju ešte čakajú majstrovstvá Slovenska, dovtedy sa bude pripravovať. Do Paríža sa však na ďalšie športy nechystá, keďže z Francúzska odletí 6. augusta. „Škoda toho, že sme ďaleko od Paríža a že si nemôžeme naplno užiť atmosféru. Ale aj tu v Chateauroux to bol skvelý zážitok. Ja som si to neuveriteľne užila a je mi ľúto, že na Svetových pohároch nemávame toľko divákov.“

Podujatia a športovci

Súvisiace

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri
Partneri MOV
Mediálni partneri
Dodávatelia
Partneri Maison Slovaque