Športové aktuality
2 min. čítania

Historické slovenské strelecké olympijské finále bez medaily

Vanesa Hocková (vpravo), Danka Barteková
Foto
SOŠV/JAKUB SÚKUP

Strelkyne Vanesa Hocková a Danka Barteková bojovali o medaily vo finále skeetu na olympijských hrách 2024. Na strelnici v Chateauroux boli historicky prvýkrát vo finále olympijskej súťaže v športovej streľbe dve slovenské zástupkyne. Na cenný kov sa im nepodarilo dosiahnuť, Hocková skončila štvrtá, Barteková šiesta.

Zlato získala Čiľanka Francisca Crovettová Chadidová, ktorá v rozstrele zdolala Britku Amber Jo Rutterovú. Obe vo finále zaznamenali skóre 55. S bronzom sa musela zmieriť víťazka kvalifikácie Austen Jewell Smithová z USA výkonom 45. Crovettová Chadidová vybojovala pre Čile tretie zlato v histórii a prvé z iného športu ako tenisu. Danka Barteková sa lúčila s finále po 20 výstreloch so 17 bodmi, Vanesa Hocková po 40 terčoch s 34 bodmi.

Hocková v premiére pod piatimi kruhmi získala v dvojdňovej kvalifikácii na strelnici v Chateauroux dokopy 121 bodov, čo jej stačilo na štvrté miesto a prienik medzi najlepšiu šestku. Vo finále začala strieľať bez bázne a hany a trafila prvých 16 hlinených holubov. Lenže potom prišla osudová piata séria, v ktorej nezostrelila tri zo štyroch terčov a zosunula sa z čela mimo medailové pozície. Do prvej trojky sa už vrátiť nedokázala, keď minula tretiu ranu z desiatich po prvej eliminácii a prvú so štvrtou po druhej eliminácii.

„Je to pre mňa niečo neuveriteľné - dostať sa do finále hneď na mojej prvej olympiáde. Škoda toho jedného stanovišťa, čo ma vlastne asi stálo aj medailu, ale aspoň sa poučím do budúcna a dúfam, že na tej ďalšej olympiáde to bude aspoň o jednu priečku vyššie,“ uviedla Hocková.

Barteková nerozšírila svoju zbierku, v ktorej už má bronzovú medailu z rovnakej disciplíny z Londýna 2012. V kvalifikácii skončila na spoločnej piatej priečke s ďalšími troma súperkami a uspela v rozstrele. Vo finále však nezostrelila 10., 14. a 19. terč a neprešla tak prvou elimináciou.

„Máme také trpko-sladké pocity, lebo sa mi podarilo finále, konečne od februára. Od januára to organizujem, aby som mala hlavu nastavenú tak, ako mám mať. Bohužiaľ, ten rok bol veľmi náročný, vybila som sa energicky. Chýbal mi úlomok, kúsok šťastia, aby som urobila to, čo viem robiť,“ povedala Barteková.

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri
Partneri MOV
Mediálni partneri
Dodávatelia
Partneri Maison Slovaque