Športové aktuality
Osijek
2 min. čítania

Jány aj tím Slovenska získali zlato na ME v ľubovoľnej malokalibrovke 60 v ľahu

TASR, sou
Patrik Jány má v tomto roku výbornú formu.
Foto
Jakub Súkup/SOŠV

Slovenský reprezentant v športovej streľbe Patrik Jány získal na ME v brokových  zbraniach v chorvátskom Osijeku zlatú medailu v ľubovoľnej malokalibrovke (ĽMK) 60 v ľahu na 50 m, čo je neolympijská disciplína. V individuálnej súťaži triumfoval s nástrelom 628,8 b a mal náskok 1,8 bodu na druhého Jona Thora Sigurdssona z Islandu a tretieho Jespera Johanssona zo Švédska. Jány spolu so Štefanom Šulekom a Ondrejom Holkom zvíťazili aj v tímovej súťaži.

Dvadsaťšesťročný Jány získal svoju piatu medailu na ME v kariére. V olympijskej disciplíne ľubovoľná malokalibrovka (ĽMK) 3x20 rán získal v utorok bronz. Predtým bol dvakrát zlatý (2022, 2024) a raz strieborný (2023) vo vzduchovej puške na 10 m. V týchto dvoch disciplínach bude štartovať aj na OH v Paríži.

Vďaka svojmu výkonu Patrik Jány prispel aj k triumfu Slovenska v tímovej súťaži. Slováci nazbierali celkovo 1876,4 b, o päť bodov viac ako druhé Česko. Bronz si vybojovalo Nórsko (1869,9). K titulu majstrov Európy prispel aj Štefan Šulek, ktorý dosiahol 624,1 b., čo mu v individuálnej súťaži stačilo na 12. miesto. Ondrej Holko mal ako tretí člen víťazného tímu 623,5 bodov a v kvalifikácii mu patrila 18. priečka.

"Medaila v tejto disciplíne je pre mňa prekvapením. Pred týmito ME som vedel, že mám na finále v ľubovoľnej malokalibrovke 3x20 rán, ale že uspejem v ´ležke´, to som neočakával, tam sú iní špecialisti. O to je to pre mňa cennejšie a teším sa, že aj v tímovej súťaži sme prelomili sériu štvrtých a piatych miest," povedal Jány pre TASR.

Našim ženám v tímovej súťaži  ľubovoľnej malokalibrovke (ĽMK) 60 v ľahu na 50 m chýbal na ME bod k bronzu. Trio v zložení Daniela Demjén Pešková, Diana Beníková a Miroslava Kyselová nazbieralo celkovo 1869,7 b a skončilo štvrté. Demjén Pešková bola aj medzi jednotlivcami blízko k tretiemu miestu, no medaila jej ušla o 0,3 bodu.

p24
Doprajte si výnimočný zážitok, do predaja idú ďalšie lístky na OH 2024

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri
Partneri MOV
Mediálni partneri
Dodávatelia
Partneri Maison Slovaque