Športové aktuality
2 min. čítania

Patrik Jány má ďalšiu medailu z majstrovstiev Európy

Patrik Jány.
Foto
SOŠV/ANDREJ GALICA

Slovenský reprezentant v športovej streľbe Patrik Jány získal na ME v guľových zbraniach v chorvátskom Osijeku bronzovú medailu v ľubovoľnej malokalibrovke 3x20 rán. Vo finále zaostal nástrelom 450,2 bodu iba za víťazným Jonom-Hermannom Heggom z Nórska (462,3) a Ukrajincom Serhijom Kulišom (461,1).

Dvadsaťšesťročný Jány získal svoju štvrtú medailu na ME v kariére, predtým bol dvakrát zlatý (2022, 2024) a raz strieborný (2023) vo vzduchovej puške 10 m. V ľubovoľnej malokalibrovke 3x20 bolo jeho predošlé maximum štvrté miesto z predvlaňajšieho európskeho šampionátu. V oboch disciplínach si už dávnejšie zaistil aj účasť na tohtoročných olympijských hrách v Paríži.

Do osemčlenného finále sa Jány prebojoval z druhej priečky v kvalifikácii. V nej zaostal výkonom 593 o jediný bod za Heggom. Vo finále potom nezačal ideálne, po pozícii v pokľaku figuroval na piatej priečke, ale zlepšeným výkonom sa vyšvihol na pódium.

Ďalší traja Slováci sa v kvalifikácii nedostali do elitnej dvadsiatky. Štefan Šulek (586) obsadil 27. miesto, Rafael Knapík (582) skončil na 49. a Ondrej Holko (581) na 52. priečke. V súťaži tímov obsadili Slováci (Jány, Šulek, Holko) štvrtú priečku výkonom 1760 bodov, zlato získali Nóri pred Francúzskom a Rakúskom. Slovákom chýbali na zisk cenného kovu tri body.

Podujatia a športovci
Tagy

Do olympijských hier v Paríži zostáva