Športové aktuality
3 min. čítania

Japonci úspešne odskúšali počas testovacieho polmaratónu v Sappore systém na zabránenie kontaktov medzi účastníkmi a verejnosťou

Foto
TASR/AP

Sapporo je pripravené privítať počas olympijských hier maratóncov a chodcov. Skonštatovali to predstavitelia organizačného výboru tokijských hier i Svetovej atletiky (WA) po stredajšom testovacom podujatí, ktoré sa konalo za prísnych bezpečnostných opatrení.

Testovací polmaratón sa konal na pripravovanej olympijskej trati pre vytrvalostné disciplíny na ceste v Sappore. Podujatie bolo uzavreté pre širokú verejnosť a štartoval na ňom len obmedzený počet účastníkov z Japonska i iných krajín. Polmaratón sa konal v čase, keď v Tokiu, Sappore i ďalších japonských mestách stúpa počet pozitívnych prípadov COVID-19. Podľa prezidentky organizačného výboru Seiko Hašimotovej však stredajší test vyslal krajine i celému svetu jasný signál, že správne prijaté opatrenia na zabránenie šírenia nového koronavírusu môžu zabezpečiť bezpečné podujatie.

Hašimotová je spokojná so systémom, ktorý zaviedli, aby sa zabránilo kontaktom medzi účastníkmi a širokou verejnosťou. Obyvateľov Sappora pred polmaratónom vyzvali, aby nechodili do okolia trate a ak je to možné, aby zostali doma. Organizátori dodržali všetky prísne opatrenia proti šíreniu COVID-19.

„Sapporo ukázalo veľkú schopnosť zorganizovať úspešné maratónske a chodecké preteky počas olympijských hier,“ povedal prezident Svetovej atletiky Sebastian Coe. Organizátori olympijských hier presunuli vytrvalostné disciplíny na ceste z Tokia na sever Japonska z dôvodu veľkých horúčav a nepriaznivých júlových a augustových klimatických podmienok pre bežcov a chodcov v metropole krajiny.

Polmaratón Sapporo Challenge vyhrali v osobných rekordoch Japonka Mao Ičijamová (1:08:28) a Keňan Hillary Kipkoech (1:00:46). Trať bola identická s prvou polovicou olympijskej maratónskej trasy. Štart a cieľ bol v parku Odori, bežalo sa cez rieku Tojohira a cez areál univerzity Hokkaidó.

Pre organizátorov i politikov z krajiny vychádzajúceho slnka zostáva naďalej najväčším problémom presvedčiť japonskú populáciu, že olympijské hry uprostred pandémie neohrozia obyvateľov a môžu byť bezpečné. V krajine, ktorá mešká s očkovaním svojich obyvateľov, silnejú hlasy podporujúce zrušenie Hier XXXII. olympiády. Obavy zvyšuje aj stúpajúci počet prípadov koronavírusu, v niektorých prefektúrach vrátane Tokia už vyhlásili výnimočný stav. V Sappore v pondelok ohlásili prvýkrát viac ako 200 prípadov infekcie (246).

„Chápeme obavy japonskej verejnosti. Žiadne iné olympijské hry sa už asi nebudú konať za zložitejších okolností,“ povedal Coe.

Podujatia a športovci
Šport

Súvisiace

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri
Partneri MOV
Mediálni partneri
Dodávatelia
Partneri Maison Slovaque