Športové aktuality
5 min. čítania

Jozef Bošanský: Zlato nič nezmení, v pondelok nastupujem zasa do práce

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth
Jozef Bošanský so zlatou medailou z EH 2023.
Foto
SOŠV/ANDREJ GALICA

Zlatú medailu z Európskych hier v Krakove získal Jozef Bošanský symbolicky v deň narodenín svojho syna. Práve potomok nepriamo priviedol 47-ročného športovca k lukostreľbe. Zlato z kladkového luku v Krakove je jedným z najväčších úspechov jeho kariéry. Bošanský však myslí na ďalšie výzvy. Teraz sa však už teší domov. Od manželky dostal odkaz, aby po ceste kúpil gril. Nielen po finále, ale takmer vždy je prvý slovenský medailista z EH 2023 dobre naladený.

Počas finále ste komunikovali s tribúnami, aj ste si zatancovali. Pomáha vám kontakt s ľuďmi?

Ja si každé preteky užívam, snažím sa počas nich žartovať s ľuďmi. Nastavil som sa tak, aby som nebol v strese. Počas pauzy sa uvoľním, vtedy komunikujem aj s ľuďmi. Snažím sa svoju pozornosť smerovať inde. Akonáhle sa však postavím na čiaru a zaznie signál, už sa sústredím len na streľbu.

Nervozitu pred finále si nepripúšťal

Ako sa vám strieľalo vo finále?

Úprimne povedané, nestrieľal som v ňom tak, ako som chcel a mám natrénované. Výstrely mi lietali doľava. Aj som si prestavoval mieridlá, aby šípy leteli viac vpravo. Vietor však šípy stále ťahal doľava. Ustál som to, čo je dôležité.

 

Traja najlepší v súťaži v kladkovom luku na EH 2023 v Krakove, Jozef Bošanský v strede
Traja najlepší v súťaži v kladkovom luku na EH 2023 v Krakove, Jozef Bošanský v strede
Foto
SOŠV/ANDREJ GALICA

Boli ste pred súbojom o zlato nervózny?

„Nedá sa povedať, že by som bol nervózny. Pocit nervozity si nepripúšťam. Momentálne som na súboje nastavený tak, že idem si dobre zastrieľať, zabaviť sa a užiť si zápas. V hlave mám, že idem robiť to, čo ma baví, čo je moje hobby, teda strieľať z luku.“

Pochybovali ste pred rozhodujúci duelom, že by to nemuselo vyjsť?

Strieľal som si svoje. Nepozerám sa, kto koľko má bodov. Pokiaľ nestrelím ja 150 bodov, nie som nikdy spokojný.

Aké sú vaše pocity po víťaznom finále?

Veľmi sa teším. Emócie však prídu neskoršie. Do Krakova som cestoval s tým, že by som rád strelil niečo pekné a niečo pekné dosiahol. Bol som už pred súťažou aj dosť unavený, keďže som jeden týždeň bol v práci, ďalší týždeň na súťaži a tak sa to dlho striedalo. Teraz nebudem mať tri týždne žiadnu súťaž, tak sa aj teším.

Jozef Bošanský zvládol dôležitý súboj s Robinom Jaatmom

Kedy ste začali tušiť, že máte na zlato a môžete ho získať?

Ťažko povedať. Po vyhranom zápase vo štvrťfinále som tušil, že by sa niečo pekné mohlo podariť. Práve štvrťfinále bolo pre mňa najťažšie. Robin Jaatma je vynikajúci strelec, pravidelne vie dať 150 bodov. Mal som aj šťastie, že som strieľal dobre. Sústredil som sa potom na ďalšie zápasy, ktoré ma čakali. V nich som sa snažil len čo najlepšie strieľať.

 

Jozef Bošanský
Jozef Bošanský
Foto
SOŠV/ANDREJ GALICA

Keď ste nastúpili na finále, čo sa vám odohrávalo v hlave?

Na každý duel sa nastupuje s cieľom vyhrať. Nepoznám športovca, ktorý by nechcel vyhrať.

Čo pre vás znamená, že máte zlato z Európskych hier?

Absolútne nič. V pondelok idem zasa do roboty. Teším sa, dnes trocha zlato oslávim. Možno vypijem o 6 litrov sódy viac ako bežne pijem a utekám domov za manželkou. Pravdepodobne ešte večer sadnem do auta a v noci budem doma. Ako som už niekoľkokrát povedal, každý týždeň sa začína pondelkom. V pondelok je zasa nový týždeň a ani toto zlato na tom nič nezmení. Opäť začnem s povinnosťami od začiatku.

Lukostreľba je stále jeho hobby

Jozef Bošanský, Juraj Duchoň
Jozef Bošanský so svojím trénerom Jurajom Duchoňom po zlate na EH 2023.
Foto
SOŠV/ANDREJ GALICA

Hovoríte, že ste pracujúci športovec a neživíte sa streľbou. Čo vás živí?

Lukostreľba je stále moje hobby a neživí ma. Pracujem vo Volkswagene v Bratislave na údržbe, kde som tímlíder. Som 25 rokov na tej istej pozícii.

Do Krakova ste si teda brali dovolenku?

Nie tak úplne. Tento rok mám byť 80 dní na súťažiach a mám len 25 dní dovolenky. Môj vedúci je perfektný človek a rovnako aj moji nadriadení. Všetci mi držia palce a fandia mi. Dovolia mi nadrábať či dorábať čas strávený na súťažiach napríklad cez víkendy alebo v čase, keď mám voľno.

Vlani ste boli na Svetových hrách, teraz ste vyhrali Európske hry. Do zbierky účasti Vám chybajú už len olympijské hry. Nelákajú vás? Kladkový luk ešte nie je olympijská disciplína.

Verím, že čochvíľa sa to zmení a kladkový luk bude na olympijských hrách 2028 v Los Angeles. Vyzerá to nádejne. Vtedy budem mať 52 rokov. Zúčastniť sa na olympiáde je môj dlhodobý cieľ. Dostane sa tam pravdepodobne len veľmi malý počet kladkových lukostrelcov, ale pokúsim sa o účasť zabojovať. Možno budem úplne najstarší športovec. Veď už aj teraz kazím v našom športe chlapcom vekový priemer. Mám 47 rokov a strieľajú tu 20, 25-roční chlapci. Keď majú tridsať, tak sa chystajú končiť. A ja som začínal ako 39-ročný.

Jozef Bošanský
Radosť Jozefa Bošanského po víťaznom finále na EH 2023.
Foto
SOŠV/ANDREJ GALICA

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri
Partneri MOV
Mediálni partneri
Dodávatelia
Partneri Maison Slovaque