Šport a olympizmus
Šamorín
2 min. čítania

Juniorský reprezentant v šerme a člen JOT Ákos Pirk ocenený Kartou fair play

Na spoločnej fotografii predsedníčka KFP SOŠV Katarína Ráczová, ocenený šermiar Ákos Pirk a prezident Slovenského šermiarskeho zväzu Attila Érsek.
Foto
Ján Súkup

V dňoch 6. - 9. júna 2024 sa v X-Bionic Morpho sphere v Šamoríne konali majstrovstvá Slovenska 2024 v šerme kordom a fleuretom. Na majstrovstvách v piatich vekových kategóriach štartovalo približne 270 šermiarov. O dôležitosti podujatia svedčí aj skutočnosť, že viaceri šermiari študujúci alebo žijúci v zahraničí pricestovali do Šamorína a nenechali si ujsť možnosť bojovať o prestížny titul Majster Slovenska.

Klub fair play Slovenského olympijského a športového výboru (KFP SOŠV) pri šírení myšlienok fair play už dlhodobo úspešne spolupracuje so Slovenským šermiarskym zväzom. Jedným z najviditeľnejších prejavov tejto spolupráce je udeľovanie Karty fair play na šermiarskych podujatiach.

Ákos Pirk s Kartou fair play.
Ákos Pirk s Kartou fair play.
Foto
Ján Súkup

Karta fair play je pravým opakom známych červených a žltých kariet, ktoré rozhodca udeľuje za priestupok proti pravidlám. Kartu fair play môže dostať nielen hráč, ktorý prizná svoj priestupok, v kritickej situácii počas športového zápolenia sa zachová čestne, ale aj tréner, rodič, pedagóg, ktorý sa správa počas hry či súťažného obdobia v medziach fair play. Rozhodca môže Kartou fair play hodnotiť aj lavičku tímov či obecenstvo (napr. za originalitu povzbudzovania tímov v duchu fair play, za vtipné plagáty, heslá, atď.)

Na majstrovstvách Slovenska rozhodca udelil Kartu fair play Ákosovi Pirkovi z KŠ Šamorín, členovi Juniorského olympijského tímu, podporovaného Nadáciou SOŠV. Ákos v skupinovej fáze turnaja za stavu 4:4 opravil výrok rozhodcu vo svoj neprospech a v dôsledku tohto svojho konania prehral zápas 4:5.

Pre Klub fair play SOŠV a pre Slovenský šermiarsky zväz je mimoriadne významné, ak takouto formou je ocenený na významnom podujatí práve taký mladý a úspešný juniorský reprezentant ako Ákos Pirk. Ten svojim vystupovaním ukázal príklad hodný nasledovania všetkým prítomným, nezávisle od veku.

Podujatia a športovci
Šport
Projekt

Do olympijských hier v Paríži zostáva