Šport a olympizmus
3 min. čítania

Keď sa vyplavia endorfíny. Návyková Tabata naberá na popularite, cvičia ju aj muži

Viktor Kalinács

Pokiaľ počujete slovo Tabata prvý raz, mohli by ste si myslieť, že sa rozpráva napríklad o jedle. Z možného omylu by vás na Olympijskom festivale v x-bionic® sphere v Šamoríne rýchlo vyviedla Jana Brucknerová, ktorá so svojím tímom rozhýbala utorkové dianie v areáli.

„Tabata je určená pre každého, kto má chuť cvičiť. Ide o intervalový tréning, kde sa dvadsať sekúnd intenzívne cvičí a potom sa desať sekúnd oddychuje. Cvičí sa so svojím telom, respektíve váhou vlastného tela, môžu sa pridať aj činky. Tabatu sa odporúča cvičiť trikrát do týždňa a striedať tréningy aj s niečím iným. Najlepšie na tom je, že sa môže cvičiť všade,“ hovorí s úsmevom Brucknerová. Tabatu (ne)prekvapivo vymyslel Japonec Dr. Izumi Tabata a jeho spolupracovníci na v roku 1996 počas výskumu v Národnom inštitúte v Kagošime. 

Na konci veľká radosť

„Ide najmä o to, že človek zo seba vydá všetku energiu, ale zároveň nazbiera ešte väčšiu energiu a na konci cvičenia sme všetci šťastní. Tabata sa môže cvičiť polhodinu, ale väčšinou hodinu,“ opisuje pocity Brucknerová.

20210727_olymfest_13.jpg

Obľúbia si ju ženy, muži i tínedžeri

Tabata nie je určená iba pre jednu skupinu ľudí, nájde sa v nej široké vekové zastúpenie. „Najviac sa cvičí vo fitnesscentrách, kde sa robia skupinové tréningy. Väčšinou sú ženské, ale nájdeme aj mužské skupiny. Venujú sa tomu aj tínedžeri, veď ja sama som začala ako tínedžerka a držím sa toho,“ prezradila niečo o sebe milovníčka intenzívneho tréningu.

Kto si ju raz vyskúša, už ju nepustí

„Veľa ľudí o Tabate nevedelo, ale šíri sa to ďalej cez ľudí, sociálne siete a videá. Je to skvelé najmä pre ženy, ktoré si chcú po celom dni niečo zacvičiť. Zvyčajne nás cvičí okolo osemnásť dievčat, ale na jednej hodine bolo aj 72 dievčat. Mne to príde ako výborná možnosť, keďže mám veľa energie. Myslím, že ľudia by si to mali prísť vyskúšať, potom sa to k nim „prisaje“ a už nebudú chcieť prestať,“ uzavrela Jana Brucknerová.

Slovenský olympijský a športový výbor prináša olympijské hry na Slovensko aj vďaka svojim partnerom, a to exkluzívnemu partnerovi TIPOS, generálnym partnerom 4F a Toyota, hlavným partnerom BILLA, SPP, CZ Slovakia, Allianz, Zlatý Bažant 0,0% a partnerom Matador, STRABAG.

Do olympijských hier v Paríži zostáva