Šport a olympizmus
5 min. čítania

Na slovenskú športovú akciu leta prišlo vyše 50-tisíc ľudí

Foto
SOŠV/SAMUEL GALICA

Najväčšia slovenská športová akcia leta sa vydarila. Bratislavské jazero Kuchajda sa odelo do olympijských farieb a zažilo veľkolepý Olympijský festival. Počas 17 dní plných športu, zábavy, koncertov a priamych prenosov z Paríža prešlo festivalovými bránami vyše 50-tisíc ľudí z celého Slovenska. Väčšina z nich neprišla len raz, ale chodila opakovane, aby spoločne s partnermi podujatia, športovými zväzmi a slovenskými olympionikmi prežili skutočne olympijské leto.

Na bratislavskej Kuchajde to žilo športom a olympizmom od otvorenia areálu 27. júla až po záverečný ceremoniál v nedeľu 11. augusta.

Na svoje si prišli malí i veľké návštevníci. V ponuke mali 35 športov, ktoré si mohli počas festivalových dní vyskúšať. Niektoré boli v ponuke počas celých 17 dní, iné len v niektorých dňoch.

Kanoistika priamo na jazere, plážový volejbal, športové lezenie, jachting, futbal, hokej, lukostreľba a mnohé ďalšie športy prilákali davy ľudí a najmä detí. Mohli si daný šport nielen vyskúšať, ale dostali aj informácie, ako sa mu môžu aj v budúcnosti venovať. Športové zväzy a organizácie zároveň dostali možnosť svoj šport predstaviť aj na hlavnom pódiu. Veľkou atrakciou boli aj snoubording a skoky na lyžiach, ktoré si mohli návštevníci vyskúšať počas horúcich letných dní a aspoň symbolicky sa schladiť.

„Olympijský festival sa vydaril, prevýšil naše očakávania. Tešíme sa, že predovšetkým rodiny s deťmi odchádzali z festivalového areálu veľmi spokojné. Verím, že sme v najmenších návštevníkoch prebudili lásku k športu. Na Kuchajde si ho vyskúšali a snáď pri tom svojom športe zostanú aj do budúcnosti,“ povedal generálny sekretár Slovenského olympijského a športového výboru Jozef Liba.

Olympijský festival 2024 na Kuchajde pútal pozornosť
Olympijský festival 2024 na Kuchajde pútal pozornosť.
Foto
SOŠV/SAMUEL GALICA

„Som hrdý, že naša mestská časť mohla byť hostiteľom tohto veľkolepého podujatia, ktoré na Kuchajdu pritiahlo tisícky návštevníkov. Olympijský festival obohatil kultúrny a športový život v Novom Meste, o čom svedčia aj skvelé ohlasy návštevníkov. Atraktívny program festivalu nám otvoril nové obzory, na ktorých budeme stavať, a už teraz sa teším na ďalšiu spoluprácu so Slovenským olympijským a športovým výborom,” povedal starosta mestskej časti Bratislava-Nové Mesto Matúš Čupka.

Počas troch olympijských týždňov sa v rámci festivalu konali aj koncerty známych slovenských hudobníkov a kapiel. Na pódiu sa vystriedali Peter Cmorík, Tina, Majself, Kali, Desmod, Korben Dallas, Dominika Mirgová, Paci Pac, Fíha Tralala či Lukáš Adamec alebo Juraj Bača.

K dispozícii boli aj stánky Slovenského olympijského a športového výboru, ktorý pripravil rôzne vzdelávacie aktivity, kvízy i zaujímavé hry. Malých i veľkých zaujali aktivity Programu vzdelávania olympijskej výchovy OVEP, ktoré sú celoročne realizované v školách po celom Slovensku. Program OVEP je spolufinancovaný z prostriedkov Olympijskej solidarity MOV.

„Veľké poďakovanie patrí celému organizačnému tímu a všetkým zapojeným športovým zväzom a klubom. Do akcie vložili veľké úsilie a energiu. Osobitné poďakovanie patrí našim dobrovoľníkom. Ukázali neuveriteľné nadšenie a bez ich pomoci by sa festival nepodarilo zorganizovať. A poďakovanie patrí aj partnerom a sponzorom festivalu,“ doplnila riaditeľka festivalu Diana Kosová.

Veľkým lákadlom bolo sledovanie priamych prenosov z olympijských hier v Paríži 2024 a vítanie a autogramiády slovenských olympionikov v TIPOS zóne. Najväčšie ovácie zožal bronzový medailista z OH 2024 vo vodnom slalome Matej Beňuš.

„Je to milé a veľmi príjemné. Nehovorím, že nie som unavený, no chcel som sa odvďačiť fanúšikom za to, že nám fandili,“ povedal po príchode na Kuchajdu vodný slalomár a jediný medailista z Paríža. Na záverečnom ceremoniáli Olympijského festivalu odovzdal spolu s víťazkou Ukáž sa! 2024 Valentínou Čunderlíkovou ohňovú pochodeň Naše farby, naše srdcia zdravotne znevýhodneným športovcom, ktorých čakajú v Paríži na prelome augusta a septembra paralympijské hry.

Matej Beňuš na Olympijskom festivale na Kuchajde
Matej Beňuš na Olympijskom festivale na Kuchajde.
Foto
SOŠV/SAMUEL GALICA

Z príchodu na Olympijský festival sa tešila aj atlétka Gabriela Gajanová. „Dostala som počas olympijských hier veľa správ. Ani nedokážem na všetky reagovať. Som preto rada, že sa môžem s fanúšikmi stretnúť na Olympijskom festivale a poďakovať sa im za podporu,“ odkázala nová držiteľka slovenského rekordu na 800 m.

Autogramiádu a množstvo fotografií v TIPOS zóne si užil aj piaty muž v disciplíne street, skejtbordista Richard Tury. Po úspechu v Paríži dúfa, že záujem o skejtbording bude ešte väčší: „Keď môžem prispieť k tomu, že si bude viac detí kupovať skejt a vydajú sa rovnakou cestou, budem rád, že som mohol byť toho súčasťou.“

Olympijský festival priniesli exkluzívny partner TIPOS, generálni partneri 4F a VEOLIA, hlavní partneri ALLIANZ, SEPS - Slovenská elektrizačná prenosová sústava, partneri KAUFLAND, STRABAG s.r.o., SAMSUNG a ACROSS.

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri
Partneri MOV
Mediálni partneri
Dodávatelia
Partneri Maison Slovaque