Šport a olympizmus
3 min. čítania

Konečný účet za olympijské a paralympijské hry v Tokiu je vo výške 10,45 miliardy dolárov

Ilustračná fotografia z dejiska tokijských olympijských súťaží v rýchlostnej kanoistike.
Foto
Ľubomír Souček

Portál Inside the Games v pondelok informoval, že konečný účet za usporiadanie olympijských a paralympijských hier TOKIO 2020, ktoré sa v dôsledku pandémie ochorenia COVID-19 uskutočnili s ročným oneskorením minulý rok, dosiahol v prepočte výšku 10,45 miliardy USD, čo je 9,91 miliardy EUR. Z toho 1,2 miliardy USD išlo na paralympijské hry.

Výsledná suma je približne dvojnásobná v porovnaní s kalkulovaným celkovým rozpočtom na organizáciu hier pri kandidatúre Tokia, ale o 213 miliónov dolárov (202 miliónov eur) nižšia, než sa predpokladalo v decembri minulého roka. Konečné čísla zverejnil po svojom poslednom zasadnutí organizačný výbor TOKIO 2020, ktorý ukončí svoju činnosť koncom júna.

Uvedené sumy predstavujú celkový rozpočet, zahŕňajúci nielen operatívny rozpočet organizačného výboru (tzv. OCOG-budget), ale aj rozpočet na výstavbu potrebnej infraštruktúry, ktorá sa prevažne financovala z peňazí vlád Japonska i tzv. metropolitného Tokia.

Rozpočet samotného organizačného výboru (OV) sa podarilo uzavrieť ako vyrovnaný s príjmami aj výdavkami vo výške 4,7 miliardy dolárov (4,4 miliardy eur). Konečný účet za opatrenia proti šíreniu nového koronavírusu síce dosiahol 257 miliónov dolárov, ale OV TOKIO zase z poistného balíka získal 370 miliónov dolárov.

Na naplnení príjmovej strany rozpočtu mimo organizačného výboru (tzv. non-OCOG budget) sa vláda metropolitného Tokia podieľala celkovou sumou v prepočte 4,4 miliardy dolárov a japonská vláda sumou 1,4 miliardy dolárov. 

V porovnaní s predpokladmi sa podarilo znížiť náklady na renováciu existujúcich športovísk. Celkové náklady na výstavbu či renováciu trvalých športovísk a na dočasné športoviská pre hry, ako aj na ich technologické a bezpečnostné vybavenie dosiahli 6,4 miliardy dolárov. Operačné prevádzkové náklady vrátane služieb, transportu a bezpečnostných opatrení boli vo výške 3,8 miliardy dolárov.

Pre OV TOKIO 2020 absencia divákov takmer na všetkých športoviskách v dôsledku protipandemických opatrení znamenala príjem zo vstupeniek len vo výške 2,9 milióna dolárov namiesto predpokladaných 660 miliónov, ale na druhej strane mimoriadne úspešný domáci sponzoring olympijských i paralympijských hier vygeneroval rekordných 2,8 miliardy dolárov.

Do príjmovej stránky rozpočtu OV TOKIO 2020 prispel Medzinárodný olympijský výbor priamo sumou 638 miliónov dolárov a prostredníctvom celosvetového sponzorského programu TOP (The Olympic Programme) sumou 418 miliónov dolárov.

Organizátori hier v Tokiu sa už minulý mesiac podelili o svoje skúsenosti z príprav a samotného priebehu najväčšieho športového podujatia na svete s organizátormi olympijských a paralympijských hier v Paríži 2024.

Podujatia a športovci
paris

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV