Športové aktuality
2 min. čítania

Kuba žiada o vylúčenie kanoistu z tímu utečencov na OH

Profile picture for user teraz.sk
Spravodajstvo
TERAZ.sk
Na archívnej snímke z 26. júna 2024 kubánsky kanoista Fernando Dayan Jorge ukazuje svoje olympijské tetovanie na bicepse v americkom meste Cape Coral. Foto: TASR/AP
Havana 24. júla (TASR) - Kubánsky olympijský výbor žiada "okamžité vylúčenie" športovca, ktorého Medzinárodný olympijský výbor (MOV) zaradil do tímu utečencov pre parížske hry.

MOV vlani v máji oznámil, že v rámci olympijského tímu utečencov bude súťažiť 37 športovcov z 11 krajín. Projekt vytvorili pre OH 2016 v Riu ako symbol nádeje a s cieľom upozorniť na ťažkú situáciu utečencov na celom svete.

Tento rok sa v ňom prvýkrát predstavia športovci z Kuby - Fernando Dayan Jorge, kanoista, ktorý získal v Tokiu 2020 zlato v C2 na 1000 m, a vzpierač Ramiro Mora, ktorý momentálne žije v Spojených štátoch a Veľkej Británii.

Vláda karibského štátu už od mája bojuje proti ich účasti v tíme utečencov a uviedla, že MOV spravil chybu, keď "zmiešal olej s octom", pretože títo športovci neboli prenasledovaní ani vyhostení a sami sa rozhodli emigrovať.

"Bohužiaľ, jeden týchto z dvoch športovcov urobil neúctivé a mylné politické vyhlásenia proti svojej krajine, svojmu ľudu a športovému hnutiu, ktoré mu umožnilo stať sa olympijským víťazom v Tokiu 2020," uvádza sa v oficiálnom vyhlásení Kubánskeho olympijského výboru.

Vo vyhlásení sa neuvádza meno športovca, no Jorge bol veľmi kritický ku kubánskej vláde, odkedy opustil svoju výpravu počas súťaže v Mexiku a prešiel hranicou do USA. Informovala agentúra AP.

Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR
Podujatia a športovci

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri
Partneri MOV
Mediálni partneri
Dodávatelia
Partneri Maison Slovaque