Športové aktuality
3 min. čítania

Anastasiu Kuzminovú čaká nová výzva, bude súťažiť na ME v biatlone

Slovenská biatlonistka Anastasia Kuzminová.
Foto
TASR/AP

Najúspešnejšia slovenská biatlonistka Anastasia Kuzminová oznámila návrat do súťažného kolotoča. Trojnásobná olympijská víťazka si dala pred seba novú výzvu a predstaví sa na januárových majstrovstvách Európy v Osrblí.

Anastasia Kuzminová oznámila koniec kariéry v októbri 2019. Odvtedy sa venovala práci s mládežou, pracovala v Dukle Banská Bystrica a posledné dva roky je aj členka výkonného výboru Slovenského olympijského a športového výboru. Nedávno bežala v štafete olympionikov na Medzinárodnom maratóne mieru v Košiciach a ukázala sa vo veľmi dobrej fyzickej kondícii.

„Rozhodnutie nebolo jednoduché, môj návrat bude trošku iný. Doba, počas ktorej som pauzovala, bola dlhá. Trénujem v amatérskom štýle, ale chcem pripraviť telo tak, aby som urobila fanúšikom radosť. Urobím všetko pre to, aby som bola v januári pripravená. Je to pre mňa výzva a ja ju prijímam,“ povedala podľa sportovy.cas.sk Anastasia Kuzminová

Majstrovstvá Európy v biatlone bude Osrblie hostiť od 24. do 28. januára 2024. Na programe budú vytrvalostné, rýchlostné a stíhacie preteky a miešané štafety. Tridsaťdeväťročná Anastasia Kuzminová by mala absolvovať štarty na kratších vzdialenostiach, vytrvalostné preteky by nemala ísť. Ak by sa jej kontinentálny šampionát v domácom prostredí vydaril, teoreticky by mohla pomôcť slovenskému biatlonu aj na februárových majstrovstvách sveta v Novom Meste na Morave. To je však ešte hudba budúcnosti.

„Viacero fanúšikov mi vravelo, že ‚Nasťa, veď ty tak dobre vyreráš, prečo sa nevrátiš?‘. No dobre vyzerať a trénovať na viac-menej amatérskej úrovni, neznamená môcť súťažiť na svetovej úrovni. Bude to preto veľmi veľmi náročné, lebo chcela by som opäť fanúšikom priniesť radosť, nejaký výsledok, potiahnuť tím, nie, aby som ich sklamala." povedala pre slovenskybiatlon.sk trojnásobná olympijská víťazka.

„Vôbec neviem odhadnúť, ako by som mohla na ME dopadnúť. Vieme, že krajiny k tomu pristupujú rôzne, nie je jasná ani konkurencia, ktorá sa zíde, takže výsledkovo netuším, kde by som sa mohla pohybovať. Ale rozhodne nenastúpim, aby som len zamávala fanúšikom. Pôjdem naplno. Možno v decembri budem múdrejšia. Uvidíme, ako nám pôjde príprava,“ dodala podľa slovenskybiatlon.sk.

Rodáčka z Ťumena získala počas aktívnej kariéry šesť olympijských medailí, 3 zlaté a tri strieborné, raz sa stala majsterkou sveta a vyhrala aj 14 pretekov Svetového pohára. V roku 2009 pri svojom jedinom štarte na ME vyhrala šprint i stíhačku.

Podujatia a športovci
Šport
paris

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV