Športové aktuality
4 min. čítania

Miroslava Šatana potešili výkony, v roku 2029 chce MS opäť na Slovensku

Róbert Lantoši oslavuje gól na 1:0 v zápase olympijskej kvalifikácie 2026 proti Kazachstanu.
Foto
TASR/JAKUB KOTIAN

Slovenskí hokejisti zvládli úlohu favorita a na domácom finálovom kvalifikačnom turnaji o postup na ZOH 2026 zvíťazili bez straty bodu. Generálny manažér reprezentácie a prezident Slovenského zväzu ľadového hokeja Miroslav Šatan vyjadril spokojnosť s výkonmi po fyzickej i psychickej stránke a po skončení turnaja prezradil, že Slovensko sa v roku 2029 bude uchádzať o organizáciu MS v hokeji.

Po triumfoch nad Rakúskom 2:1 a nad Maďarskom 7:3 čakal na Slovákov v poslednom zápase Kazachstan. Svojho súpera jasne prevýšili vo všetkých činnostiach a po víťazstve 3:1 mohli oslavovať postup na ZOH do Milána.

„Som veľmi spokojný a určite chcem zložiť poklonu hráčom za to ako bojovali a ako hrali. Určite to nebolo jednoduché hrať taký ešte letný hokej, keď nemali za sebou prípravné zápasy, alebo nejakú dlhú prípravu, takže viem, aké je to náročné a hocičo sa v tých zápasoch mohlo stať. Myslím si, že hrali bojovne vo všetkých troch zápasoch. Nebolo to jednoduché určite ani po fyzickej, ani po psychickej stránke a som veľmi rád, že títo chlapci prišli. Chcem im  poďakovať, že vybojovali olympiádu pre Slovensko,“ povedal Šatan.

Jedným z najlepších hráčov Slovenska na turnaji bol Samuel Hlavaj. Dvadsaťtriročný brankár má za sebou už aj prípravný kemp v Minnesote a vo vrecku má už dlhší čas nováčikovský kontrakt s tamojším tímom Wild v NHL. Odchytal všetky tri duely a výrazne  pomohol k postupu.

„Veľká opora. Sami ste videli, že v kritických momentoch na konci, keď sa Kazachstan pokúšal nejak vrátiť do zápasu, urobil kľúčové zákroky a podržal mužstvo. Je na dobrej ceste a budeme zvedaví, ako sa mu bude dariť v zámorí. Určite mu budem držať palce, aby sa dostal do NHL,“ dodal Šatan.

Negatívom turnaja boli dve veci. Prvá predčasný odchod Mariána Studeniča z mužstva, keďže útočník nebol spokojný so svojím postavením v tíme a výpravu na vlastnú žiadosť opustil. Druhá zranenie Šimona Nemca. Dvadsaťročný obranca nedohral súboj s Maďarskom a Šatan priznal, že následná komunikácia s vedením New Jersey Devils, kde Nemec pôsobí, bola ťažká: „Nie sú to príjemné veci. Lebo nám sa podarilo dohodnúť s manažérom a vypýtať si súhlas na Šimonov štart. A všetci manažéri majú obavy o to, že sa hráči zrania a neprídu do kempu zdraví a nebudú ich môcť využívať. Takže aj preto možno naši dvaja kľúčoví hráči na turnaji vôbec nehrali. A naozaj potom nie je jednoduché volať a povedať klubu, že sa hráč zranil. Budeme držať Šimonovi palce, aby bol čo najskôr naspäť. My sme poslali všetky lekárske správy a ´emerko´ do New Jersey. Tam sa už o neho postarajú tak, aby bol čo najskôr naspäť. Čo sa týka Studeniča, my sme mu povedali, že keď to urobí, tak už nebude žiadna komunikácia. Mali sme dlhú debatu a bohužiaľ sa rozhodol. Možno že aj uzná, že reagoval skratovo. Snažili sme sa ho nejak presvedčiť, aby to ešte zvážil, ale nestalo sa. Mal tu byť týždeň, je to reprezentant a mal prijať akékoľvek rozhodnutie trénerov.“

Počas turnaja bol v Bratislave prítomný aj Petr Bříza. Bývalý český brankár je viceprezident Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF) a od Šatana dostal avízo o záujme Slovenska usporiadať svetový šampionát v roku 2029. „IIHF vie, že vieme zorganizovať majstrovstvá sveta, videli to dvakrát v minulosti. Oba šampionáty boli úspešné aj z hľadiska organizácie, aj z hľadiska financií. V nedeľu bol termín na podanie prihlášok, resp. taká úvodná informácia o tom, že sa budeme uchádzať o MS v roku 2029. Sú tam ešte ďalší dvaja kandidáti, podľa mojich informácií Maďarsko a Veľká Británia,“ informoval prezident zväzu Šatan.

Podujatia a športovci

Súvisiace

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri
Partneri MOV
Mediálni partneri
Dodávatelia
Partneri Maison Slovaque