Športové aktuality
Bratislava
5 min. čítania

Legendárny hokejista Jozef Golonka oslavuje 85!

Profile picture for user soucek
Ľubomír
Souček
Jedna z najslávnejších fotografií Jozefa Golonku - jeho radosť po štvrtom góle do sovietskej siete na ZOH 1968 v Grenboli. V pozadí obrovitý obranca tímu ZSSR Ragulin.
Foto
Archív SOŠM

V piatok 6. januára sa dožíva 85. narodenín jeden z najlegendárnejších slovenských športovcov - bratislavský rodák, populárny hokejový búrlivák Jozef Golonka. Jedna z najvýznamnejších osobností histórie slovenského ľadového hokeja aj celého športu má v zbierke dve olympijské medaily a sedem kovov z majstrovstiev sveta.

Veľkú kariéru mohol mať Jozef Golonka aj v tenise, ale napokon uprednostnil ľadový hokej.
Veľkú kariéru mohol mať Jozef Golonka aj v tenise, ale napokon uprednostnil ľadový hokej.
Foto
Archív SOŠM

Charizmatický hokejový stredný útočník bol aj nádejný tenista, ktorý v roku 1956 vyhral Pardubickú juniorku. Ale napokon sa naplno venoval hokeju. Na ľade bol búrlivý a ostrý, preto mu prischla prezývka Žiletka. No a keďže rýchlo vykypel a vzbudzoval často aj negatívne emócie, mával z toho problémy a disciplinárne tresty...

Dlhé roky bol Jozef Golonka v československej lige obávaným kanonierom Slovana Bratislava.
Dlhé roky bol Jozef Golonka v československej lige obávaným kanonierom Slovana Bratislava.
Foto
Archív SOŠM

Dlhé roky bol Jozef Golonka hviezdou bratislavského Slovana. V tomto tíme prežil od roku 1955 do roku 1969 s jednou prestávkou (v počiatočnom období bol dva roky na vojenčine v Dukle Jihlava) 12 ligových sezón. Odohral 330 ligových zápasov, v ktorých strelil 298 gólov. V sezóne 1960/61 bol kráľom ligových strelcov.

Najprv v belasom a potom dlhé roky aj v reprezentačnom drese sa Golonka stal ozajstnou legendou svetového hokeja. V strede útoku s krídlami Starším a najprv Fakom, potom Černickým niekoľko sezón viedol azda najobávanejšie úderné trio československej ligy.

Žiaľ, ako hráč Golonka ligový titul nezískal. Klub zo slovenskej metropoly nepretržite patril do čs. klubovej špičky, ale prischol mu titul korunného princa ligy.

Posledné dve sezóny v čs. reprezentácii Jozef Golonka odohral v úlohe kapitána. Bol historicky prvý Slovák, ktorý sa dočkal tejto pocty.
Posledné dve sezóny v čs. reprezentácii Jozef Golonka odohral v úlohe kapitána. Bol historicky prvý Slovák, ktorý sa dočkal tejto pocty.
Foto
Archív SOŠM

V reprezentačnom drese ČSR a ČSSR odohral spolu 134 zápasov, v ktorých strelil 82 gólov, čo je zo Slovákov najviac. Mohol odohrať aj podstatne viac, ale viackrát mal dištanc za disciplinárne priestupky, keďže nikdy si nedával „zámok na ústa“.

Na vrcholnom podujatí debutoval ako 21-ročný na majstrovstvách sveta 1959 v Československu, kde bol najproduktívnejším hráčom tímu. O rok neskôr si prvý raz zahral na zimných olympijských hrách. V Squaw Valley 1960 dal 5 gólov a prispel k 4. miestu tímu ČSSR.

Odvtedy Jozef Golonka patril k najväčším hviezdam svetového amatérskeho hokeja. Na vrcholných podujatiach odohral za Československo 61 zápasov, v ktorých získal 65 bodov.

Prvú veľkú medailu získal práve na MS 1959 – bola bronzová. Na ZOH 1964 v Innsbrucku prispel okrem iného 4 gólmi k zisku bronzu. Na svetových šampionátoch v rokoch 1965, 1966 a 1967 prispel vždy k zisku striebra. Na MS 1965 v Tampere bol najproduktívnejší hráč turnaja, vybrali ho aj do All-star tímu.

Charizmatický stredný útočník s číslom 9 ako vôbec prvý Slovák patril k najlepším na svete. V československej reprezentácii s veľkou početnou prevahou Čechov a Moravanov sa na ZOH 1968 v Grenboli stal vôbec prvým Slovákom, ktorého si spoluhráči vybrali za kapitána tímu ČSSR.

Fotografia zo stupňa víťazov po skončení olympijského turnaja v Grenobli 1968. Vľavo kapitán strieborného tímu ČSSR Jozef Golonka, v strede Staršinov zo ZSSR a vpravo Kanaďan Johnston.
Fotografia zo stupňa víťazov po skončení olympijského turnaja v Grenobli 1968. Vľavo kapitán strieborného tímu ČSSR Jozef Golonka, v strede Staršinov zo ZSSR a vpravo Kanaďan Johnston.
Foto
Archív SOŠM

Tridsiatnik hral pod piatimi kruhmi v Grenobli v skvostnej forme, s 10 bodmi za 4 góly a 6 asistencií bol najproduktívnejším hráčom strieborného družstva ČSSR.

Náš tím vtedy mal na dosah zlatú medailu, veď v pamätnom zápase vyhral 5:4 nad niekoľko rokov nezdolaným tímom ZSSR. Golonka dal v tom zápase náš štvrtý gól, po ktorom symbolicky priložil hlavu na ľad a počúval, či k nám zo ZSSR stále tečie ropa, čo bola ikonická scéna... Následne prihral Jiříkovi na piaty a víťazný gól.

Po prehre 2:3 s Kanadou však naši potrebovali v záverečnom dueli zdolať Švédsko. Za stavu 2:2 mal Golonka v závere na hokejke „zlatý“ gól, ale nedokázal prehodiť ležiaceho brankára Holmqvista...

Olympijské turnaje 1964 a 1968 boli zároveň svetovými šampionátmi, takže Golonka z nich mal nielen olympijské (tie sú vystavené v Slovenskom olympijskom a športovom múzeu na prízemí Domu športu), ale aj svetové medaily. Tú poslednú z MS – bronzovú – pridal v Štokholme 1969, kde bol znovu kapitánom tímu. Žiaľ, nebolo mu súdené dočkať sa na vrcholných podujatiach zlatej medaily.

V roku 1969 mu povolili hráčske pôsobenie v NSR. V západonemeckej lige v tíme SC Riesersee v 104 zápasoch strelil 44 gólov. Po troch rokoch sa ešte vrátil domov, ale v Slovane ho vo veku 34 rokov už nechceli.

Chcel však hrať ďalej a až do sezóny 1974/75 (vrátane) počas troch ročníkov bavil divákov v I. slovenskej národnej hokejovej lige vo farbách Lokomotívy Bučiny Zvolen. Hráčsku kariéru ukončil až ako 37-ročný, čo bola vo vtedajšom hokeji rarita.

Napokon sa dal s úspechom na trénerskú dráhu. V nej získal s klubom SC Riessersee, v ktorom predtým hrával, dvakrát titul majstra NSR, ďalší nemecký primát pridal v Kolíne nad Rýnom. Následne trénoval vo viacerých kluboch vrátane Slovana. Viedol aj tím ČSSR do 20 rokov aj B-tím a krátky čas aj reprezentáciu Slovenska.

V roku 2011 slovenskí športoví novinári udelili Jozefovi Golonkovi titul Športová legenda.
V roku 2011 slovenskí športoví novinári udelili Jozefovi Golonkovi titul Športová legenda.
Foto
Ján Súkup

Jozef Golonka je člen až štyroch hokejových siení slávy - medzinárodnej federácie IIHF od roku 1998 a slovenského hokeja od roku 2002, plus aj siení slávy českého a nemeckého hokeja. Slovenskí športoví novinári mu v roku 2011 udelili titul Športová legenda.

Jozef Golonka bol dlhší čas členom Slovenského olympijského výboru ako osobnosť, od roku 2017 je čestný člen SOŠV. Je nositeľ vysokých štátnych vyznamenaní, ale aj Zlatého odznaku SOV (od roku 2016) a Strieborných kruhov SOV (od roku 2003).

Slovenský olympijský a športový výbor jubilantovi srdečne blahoželá! Prezident SOŠV Anton Siekel mu k 85. narodeninám poslal gratulačný list.

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri
Partneri MOV
Mediálni partneri
Dodávatelia
Partneri Maison Slovaque