Športové aktuality
2 min. čítania

Luiten si na súde vymohol štart, no nezostalo pre neho miesto

Profile picture for user teraz.sk
Spravodajstvo
TERAZ.sk
Ilustračná snímka. Foto: TASR
Amsterdam 10. júla (TASR) - Holandský golfista Joost Luiten si na súde vymohol štart na OH 2024, v Paríži sa však nepredstaví. V štartovej listine už totiž pre neho nezostalo miesto. Pôvodne nevyužitú kvótu už Medzinárodný olympijský výbor (MOV) pridelil Fínovi Tapiovi Pulkkanenovi. Medzinárodná golfová federácia (IGF) sa snažila pre Luitena vymôcť výnimku, aby pod piatimi kruhmi mohlo štartovať 61 golfistov namiesto 60, ale MOV taký návrh zamietol.

Tridsaťosemročný Luiten uspel minulý týždeň na súde, na ktorý sa obrátil po tom, ako ho Holanďania spolu s ďalším hráčom a hráčkou nezaradili do olympijskej nominácie, hoci splnil kvalifikačné kritériá MOV. Holandský olympijský výbor to zdôvodnil tým, že na základe svojho rebríčkového postavenia nemá reálnu šancu na umiestnenie v prvej osmičke. Luiten pritom v doterajšej kariére vyhral šesť turnajov európskeho seriálu DP World Tour, pripomenula AP.

Luitenovi patrilo v redukovanom olympijskom rebríčku 40. miesto a splnil tým kvalifikačné kritériá MOV. Hoci v spore s národným olympijským výborom mu dal súd za pravdu, nevyužité miesta už MOV medzičasom prerozdelil. "Po vyhranom súdnom spore MOV rozhodol, že ma nenechá v Paríži hrať. Po tomto verdikte už MOV nikdy nemôžem brať vážne. Ak hovoríte, že základom olympijských hier sú integrita, fair play a rešpekt, potom všetkým klamete. Žiadne fair play ani rešpekt nevidím," uviedol Luiten v príspevku na sociálnej sieti.

Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR
Podujatia a športovci

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri
Partneri MOV
Mediálni partneri
Dodávatelia
Partneri Maison Slovaque