Šport a olympizmus
3 min. čítania

Emmanuel Macron: Najskôr to bol bláznivý nápad, teraz ho ideme zrealizovať

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth
Prezidenti Francúzska a Medzinárodného olympijského výboru Emmanuel Macron a Thomas Bach sa zdravia počas recepcie pre médiá z celého sveta v Elyzejskom paláci.
Foto
TASR/AP

Francúzsky prezident Emmanuel Macron počas slávnostnej recepcie pre pozvaných zástupcov médií a mediálnych organizácií z celého sveta v 302-ročnom Elyzejskom paláci v Paríži vyslovil hrdosť na to, čo Francúzsko dosiahlo a kam sa posunulo od septembra 2017, keď mu Medzinárodný olympijský výbor (MOV) pridelil Hry XXXIII. olympiády. Paríž podľa francúzskej hlavy štátu zanechá trvalý odkaz olympijskému hnutiu a pripraví najudržateľnejšie hry v histórii a prvé s rodovou rovnosťou.

Na oficiálnej recepcii sa okrem hostiteľa zúčastnila aj jeho manželka Brigitte Marie-Claude Macronová, prezident Medzinárodného olympijského výboru Thomas Bach či francúzska ministerka športu Amelie Oudeaová-Casterová a prezident organizačného výboru OH 2024 Tony Estanguet. Pozvánku dostali približne dve stovky zástupcov svetových médií. Slovensko zastupoval Peter Pašuth z mediálneho oddelenia SOŠV.

„Som veľmi rád, že vás tu môžem privítať a začať tento olympijský týždeň stretnutím v mojej rezidencii, v Elyzejskom paláci,“ povedal na úvod stretnutia v honosnej recepčnej sále Elyzejského paláca (Salle des Fêtes) Emmanuel Macron a následne pripomenul, že Francúzsko získalo právo hostiť olympijské hry krátko po jeho zvolení do funkcie v roku 2017.

Francúzsky prezident zopakoval svoje presvedčenie, že Paríž splní svoj sľub a v piatok 26. júla na rieke Seine zorganizuje magický a jedinečný otvárací ceremoniál: „Prvý raz v dejinách olympijských hier budeme mať otvárací ceremoniál nie mimo štadióna. Môžem vám povedať, že na samom začiatku sa to zdalo ako bláznivý a nie veľmi seriózny nápad, ale rozhodli sme sa, že nastal ten správny okamih, aby sme tento bláznivý nápad zrealizovali a uskutočnili.“

Podľa Emmanuela Macrona budú mať novinári na olympijských hrách skvelé pracovné podmienky a dobré zázemie na prácu. „Osobne som to skontroloval,“ pobavil prítomných a nadviazal na svoje slová: „Vo Versailles je novinárska miestnosť úplne jedinečná.“

Prezident Medzinárodného olympijského výboru Thomas Bach vyjadril hrdosť na tým, že Paríž 2024 budú prvé hry, ktoré sú v súlade s novou agendou hnutia. Zdôraznil aj úlohu OH pri podpore mieru. „Pred stretnutím v Elyzejskom paláci sme so športovcami z celého sveta vyzvali k mieru na všetkých kontinentoch. Málokedy som zažil taký emotívny moment, ako keď sa športovci vrátane tých, ktorých krajiny sú v konflikte alebo dokonca vo vojne, pridali k výzve politickým lídrom, aby dali mieru šancu. Bude to jeden z veľkých symbolov týchto olympijských hier v Paríži,“povedal Thomas Bach.

Po oficiálnej časti sa Emmanuel Macron pozdravil s takmer každým účastníkom recepcie a neformálne diskutoval so žurnalistami o rôznych témach.

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri
Partneri MOV
Mediálni partneri
Dodávatelia
Partneri Maison Slovaque