Športové aktuality
Toruň
2 min. čítania

Martin Vaculík tretí v seriáli MS na plochej dráhe, dosiahol historický úspech

TASR, sou
Martin Vaculík.
Foto
TASR/Dušan Hein

Slovenský plochodrážnik Martin Vaculík obsadil konečné 3. miesto v prestížnej Speedway GP. V záverečných pretekoch 10-dielneho seriálu MS v poľskej Toruni nepostúpil do finále rovnako ako jeho konkurent v súboji o bronz Austrálčan Jack Holder. Na bronzovej priečke sa umiestnil vďaka vyššiemu počtu bodov v základnej časti. V Toruni obsadil 5. miesto, za ktoré získal 12 bodov, Holder bol siedmy.

Pre Vaculíka i slovenskú plochú dráhu ide o historický úspech. Doteraz najvyššie v seriáli MS skončil v roku 2019 – piaty. Okrem toho trikrát obsadil konečné 9. miesto (2017, 2020 a 2022). V tomto roku po prvý raz prekročil hranicu 100 získaných bodov.

"Sú to fantastické pocity, niečo neuveriteľné. Ďakujem všetkým, ktorí mi k tomu pomohli. Náš tím odviedol počas celej sezóny fantastickú prácu, veľké ďakujem patrí všetkým jeho členom. Ďakujem aj mojej rodine, blízkym, fanúšikom a všetkým, ktorí ma podporovali," uviedol Martin Vaculík krátko po semifinálovej jazde, v ktorej obsadil nepostupové 3. miesto. Bodku za úspešnou sezónou dá v nedeľu 8. októbra na pretekoch v Žarnovici.

Až záverečné preteky sezóny rozhodli o majstrovi sveta, ktorým sa opätovne stal Poliak Bartosz Zmarzlik. Priebežný líder celkového poradia zdolal v štvorčlennom finále konkurenta v boji o titul Švéda Fredrika Lindgrena, ktorý obsadil druhé miesto aj v celkovom poradí. Pre 28-ročného Zmarzlika je to už štvrtý titul v kariére (2019, 2020, 2022, 2023). V histórii Speedway GP získali viac titulov len Austrálčan Ivan Mauger (6) a Švédi Tony Rickardsson (6) a Ove Fundin (5).

Konečné celkové poradie seriálu MS (po 10 pretekoch): 1. Zmarzlik (Poľ.) 158 b, 2. Lindgren (Švéd.) 150, 3. Martin VACULÍK (SR) 125, 4. Holder (Aus.) 123, 5. Madsen (Dán.) 111, 6. Lambert (V. Brit.) 108.

p24
Doprajte si výnimočný zážitok, do predaja idú ďalšie lístky na OH 2024

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV