Športové aktuality
3 min. čítania

Milan Dörner zvládol unikátnu kombináciu a odporučil by test kanoe každému kajakárovi

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth
Milan Dörner
Foto
SOŠV/SAMUEL GALICA

Hektické chvíle prežíval rýchlostný kanoista Milan Dörner počas Európskych hier v Krakove, ktoré boli zároveň majstrovstvami Európy. Na jazere v meste Kryszinów absolvoval v piatok rozjazdy K1 mužov na 500 m a hneď na to aj C1 mužov na 500 m. Unikátna kombinácia, na ktorú si na Európskych hrách nikto netrúfol. Aj súperi len uznanlivo pokyvovali hlavami, keď videli Milana Dörnera, ako sa popasoval s dvojicou rozdielnych disciplín.

Slovensko malo na Európske hry vyjazdenú miestenku len do C1 mužov na 500 m, do K1 mužov na 500 m však nie. V singlkanoe momentálne chýba pretekár, ktorý by sa dokázal dobre popasovať so svetovou či európskou špičkou. Pravidlá umožňujú, aby športovec z jednej disciplíny mohol štartovať aj v inej. Vedenie Slovenskej kanoistiky preto rozhodlo, že pre kajakára Milan Dörner využije singlkanoistickú miestenku s tým, že pôjde obe disciplíny.

Milan Dörner finišuje do cieľa B-finále K1 mužov na EH v Kryspinowe.
Milan Dörner finišuje do cieľa B-finále K1 mužov na EH v Kryspinowe.
Foto
SOŠV/SAMUEL GALICA

Rozjazdy K1 mužov boli na programe v piatok o 9.58 h, o 21 minút neskôr sa začínali rozjazdy C1 mužov. Absolvovať dve päťstovky za tak krátky čas by bolo náročné aj v kajaku, nie to ešte v kombinácii s kanoe.

„Zvládnuť dve jazdy nebol až taký problém. Oveľa horšie bolo, že po kajakárskej päťstovke som sa musel behom presunúť na štart, zakľaknúť do kanoe a ísť opäť na vodu. Na to všetko som mal asi 14 minút. Bola to poriadna hektika. Bol to vrchol piatkového dňa a som rád, že sme ho s tímom zvládli,“ povedal Dörner.

Dvadsaťpäťročný športovec zvládol všetko. V K1 postúpil do semifinále a odtiaľ do sobotňajšieho semifinále. V C1 sa ukázal jeho hendikep oproti súperom a semifinále bolo preňho konečnou.

„Kajakári občas podceňujeme kanoistov, akoby ich disciplínu degradovali. Každému by som odporučil, aby si to aspoň vyskúšal. Bol by som zvedavý, ako by to zvládli. Ja tú skúsenosť mám za sebou aj na medzinárodnej súťaži. Od všetkých som si vypočul slová uznania. Súperi v C1 zostali prekvapení, že to nebol len akože pokus a že som nevypadol z lode už na štarte,“ usmieval sa sedemnásty muž K1 mužov na 500 m.

V Trenčíne, kde sa pripravuje, trénuje aj veľa kanoistov. V minulosti sa preto v singlkanoe občas zviezol. Pred Európskych hrami sa začal na túto disciplínu aj seriózne pripravovať, aby si neurobil hanbu. „Keď sa zrodila myšlienka o štarte na Európskych hrách, povedal som si, že šancu musím využiť. Aspoň základy z kanoe som už mal, vedel som, ako sa v ňom udržať i ako jazdiť. V Trenčíne na Váhu nie je úplne ideálna voda, ale zamakal som. Potrénoval som najmä štartovú procedúru. Dokonca som si namodeloval aj pretekovú situáciu a vyskúšal presný rozvrh, aký ma čakal aj v Kryszpinówe.“

Podujatia a športovci
paris
Ukazsa2024 Pankova

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV