Šport a olympizmus
Lausanne
4 min. čítania

MOV umožní kvalifikovaným ruským a bieloruským športovcom súťažiť na OH 2024 so statusom individuálnych neutrálnych športovcov

Olympijská vlajka.
Foto
MOV

Exekutíva Medzinárodného olympijského výboru (MOV) v piatok rozhodla, že individuálni neutrálni športovci (INŠ), ktorí sa kvalifikovali prostredníctvom existujúcich kvalifikačných systémov medzinárodných federácií (MŠF) na športovisku, budú vyhlásení za spôsobilých súťažiť na olympijských hrách v Paríži 2024 v súlade s podmienkami uvedenými nižšie. Individuálni neutrálni športovci sú športovci s ruským alebo bieloruským pasom. Uplatnia sa pritom prísne podmienky oprávnenosti, založené na odporúčaniach exekutívy MOV z 28. marca 2023.

Rovnako ako všetci ostatní športovci na olympijských hrách, aj jednotliví neutrálni športovci budú musieť dodržiavať pravidlá a predpisy platné na olympijských hrách, vrátane antidopingových.

Takisto ako všetci ostatní športovci, aj oni budú musieť podpísať aktualizované podmienky účasti platné pre OH Paríž 2024. Ich súčasťou je záväzok rešpektovať Olympijskú chartu, vrátane uznania „mierovej misie olympijského hnutia.“

Individuálni neutrálni športovci budú pozvaní MOV a ich príslušnými medzinárodnými športovými federáciami (MŠF). Len veľmi obmedzený počet športovcov sa kvalifikuje prostredníctvom existujúcich kvalifikačných systémov MŠF.

Medzi približne 4 600 športovcami z celého sveta, ktorí sa doteraz kvalifikovali na OH 2024 v Paríži 2024, je iba 11 individuálnych neutrálnych športovcov (osem s ruským pasom a traja s bieloruským pasom). Na porovnanie, do 8. decembra sa na OH 2024 kvalifikovalo viac ako 60 ukrajinských športovcov. Očakáva sa, že ukrajinská delegácia bude približne rovnako veľká ako na olympijských hrách v Tokiu 2020.

Prísne podmienky oprávnenosti pre individuálnych neutrálnych športovcov na Paríži 2024 sú rovnaké prísne podmienky oprávnenosti, za akých sa kvalifikovali, a to:

Kvalifikovaní športovci s ruským alebo bieloruským pasom budú zapísaní ako individuálni neutrálni športovci (INŠ) a budú súťažiť ako neutrálni jednotlivci.

Tímy športovcov s ruským alebo bieloruským pasom nebudú brané do úvahy.

Športovci, ktorí aktívne podporujú vojnu, nebudú môcť byť prihlásení na súťaž alebo súťažiť. Podporný personál, ktorý aktívne podporuje vojnu, nebude pripustený na hry.

Športovci, ktorí majú zmluvu s ruskými alebo bieloruskými vojenskými alebo národnými bezpečnostnými agentúrami, nebudú môcť byť prihlásení alebo súťažiť. Podporný personál, ktorý má zmluvu s ruskými alebo bieloruskými vojenskými alebo národnými bezpečnostnými agentúrami, nebude pripustený.

Každý takýto individuálny neutrálny športovec, rovnako ako všetci ostatní zúčastnení športovci, bude musieť spĺňať všetky antidopingové požiadavky, ktoré sa na neho vzťahujú pred OH v Paríži 2024 a na nich, a najmä tie, ktoré sú stanovené v antidopingových pravidlách MŠF.

Sankcie voči osobám zodpovedným za vojnu, ruským a bieloruským štátom a vládam, zostávajú v platnosti aj pre OH v Paríži 2024.

To znamená najmä, že:

Na olympijských hrách v Paríži 2024 nebude na žiadnom oficiálnom mieste vyvesená žiadna vlajka, hymna, farby ani žiadne iné označenia Ruska alebo Bieloruska.

Žiadni ruskí ani bieloruskí vládni ani štátni úradníci nebudú pozvaní ani akreditovaní na olympijské hry v Paríži 2024.

V tlačovej informácii o rozhodnutí exekutívy MOV sa ďalej uvádza, že MOV sa bude usilovať o nezávislé posúdenie oprávnenosti účasti každého kvalifikovaného INŠ navrhnutého MŠF a jeho podporného personálu.

Napriek pozastaveniu činnosti Ruského olympijského výboru exekutíva MOV konštatovala, že v podobných prípadoch je ochrana práv jednotlivých športovcov zaužívanou praxou, ktorá rešpektuje ľudské práva. Tento princíp sa aj v minulosti uplatnil pre olympijskej účasti športovcov z krajín, ktorých národný olympijský výbor bol suspendovaný. Uznanie Ruského olympijského výboru bolo pozastavené z dôvodu jehi jednostranného rozhodnutia zahrnúť medzi svojich členov regionálne športové organizácie pod vedením Národného olympijského výboru (NOV) Ukrajiny. To je porušením Olympijskej charty, pretože porušuje územnú celistvosť NOV Ukrajiny.

MOV opätovne potvrdil neochvejný záväzok celého olympijského hnutia pomáhať ukrajinským športovcom všetkými možnými spôsobmi, aby na OH v Paríži 2024 a na ZOH v Miláne-Cortine 2026 videl silný tím NOV Ukrajiny. Na dosiahnutie tohto cieľa MOV strojnásobil svoj Fond solidarity pre NOC Ukrajiny na 7,5 milióna amerických dolárov.

Najmenej 3 000 ukrajinských športovcov a ďalších členov olympijskej komunity Ukrajiny využilo za posledných 12 mesiacov prostriedky z Fondu solidarity MOV prostredníctvom NOV Ukrajiny a priamu pomoc ďalších zainteresovaných strán olympijského hnutia, vrátane MŠF a NOV. Toto úsilie nadobudlo formu finančnej a logistickej podpory s cieľom zabezpečiť, aby ukrajinskí športovci mohli pokračovať v tréningu a zúčastňovať sa na súťažiach, okrem iného poskytovaním podpory pri cestovaní, či poskytovaním tréningových zariadení, ubytovania, vybavenia a dresov.

p24
Doprajte si výnimočný zážitok, do predaja idú ďalšie lístky na OH 2024

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri
Partneri MOV
Mediálni partneri
Dodávatelia
Partneri Maison Slovaque