Šport a olympizmus
Olympia
5 min. čítania

Na kongrese Európskych olympijských akadémií o spolupráci a vízii olympijského hnutia po OH 2024 v Paríži

Elena Malíková, predsedníčka SOA
Spoločná fotografia účastníkov kongresu EOA v Olympii.
Foto
Georgia Bourou Aggelakou

V historickej Olympii, kolíske antických Olympijských hier, sa od 24. do 28. septembra 2024 konal 6. kongres Európskych olympijských akadémií (EOA). Tento prestížny kongres, hostený Helénskou olympijskou akadémiou (HOA), sa niesol v duchu témy „Perspektívy olympijského hnutia po hrách v Paríži“. Vzhľadom na premeny v politickej, sociálnej, klimatickej, zdravotnej a ekonomickej sfére sa šport a organizácia veľkých podujatí, vrátane olympijských hier, museli prispôsobiť novým výzvam.

Kongres prilákal zástupcov mnohých národných olympijských akadémií, odborníkov z akademického prostredia a športových organizácií, ktorí prišli diskutovať o budúcnosti olympijského programu po hrách v Paríži. Ich cieľom bolo nájsť riešenia na zabezpečenie rozvoja olympijského hnutia v meniacej sa dobe.

Program kongresu sa začal neformálnymi diskusiami v Aténach, kde účastníci navštívili sídlo HOA a historické pamiatky. Následne sa presunuli do Olympie, kde kongres oficiálne otvorili uvítacími príhovormi významní predstavitelia olympijského sveta, ako sú prezident Európskeho olympijského výboru Spyros Capralos, viceprezident HOA Ilias Dalainas, prezident Medzinárodnej olympijskej akadémie Isidoros Kouvelos, prezident EOA Manfred Lämmer a prezident ICSSPE Uri Schaefer.

Momentka z otvorenia kongresu EOA.
Momentka z otvorenia kongresu EOA.
Foto
Georgia Bourou Aggelakou

Olympijský program medzi tradíciou a zmenami

Prvý deň kongresu bol venovaný sekcii I: Olympijský program medzi tradíciou a zmenami. Rečníci, medzi ktorými bol aj Spyros Capralos, prezentovali svoje názory na vývoj olympijského hnutia a jeho aktuálne výzvy. Zaujímavé bolo vystúpenie prezidenta Medzinárodnej únie moderného päťboja Klausa Schormanna, ktorý analyzoval vplyv globálnych spoločenských zmien na olympijský program. Popoludňajšie hodiny patrili prakticky zameraným workshopom pre národné olympijské akadémie, ktoré sa venovali aktuálnemu stavu a perspektívam olympijského programu, ochrane mladých športovcov a rodovej rovnosti v olympijskom vzdelávaní.

Odkaz a posolstvo hier v Paríži 2024

Druhý deň kongresu začal fascinujúcou prehliadkou archeologického areálu Olympie, ktorú viedol odborník z Ministerstva kultúry Konstantinos Antonopoulos.

Účastníci kongresu EOA na štadióne v antickej Olympii.
Účastníci kongresu EOA na štadióne v antickej Olympii.
Foto
Georgia Bourou Aggelakou

Následne prebehla rokovanie v sekcii II: Odkaz a posolstvo hier v Paríži 2024. V jeho rámci sa diskutovalo o politickom dedičstve parížskych hier, ich reflexii v médiách a otázkach fair play. Popoludňajší program opäť ponúkol workshopy vedené jednotlivými komisiami EOA, zamerané na olympijské vzdelávanie, rozvoj a spoluprácu, komunikáciu a olympijské dedičstvo.

Záverečný deň prednášok bol venovaný spolupráci národných olympijských akadémií s univerzitami. Dlhoročný dekan Medzinárodnej olympijskej akadémie Konstantinos Georgiadis predstavil olympijskú pedagogiku vo vysokoškolskom vzdelávaní. A panel študentov prezentoval svoje skúsenosti z olympijských štúdií. Medzi ďalšími prednášajúcimi sa predstavili aj Denise Panagopoulouová a Bastian Grueger, ktorí priblížili aktuálne projekty HOA a EOA.

Odovzdanie cien EOA Flame Award

Záver kongresu patril valnému zhromaždeniu EOA, ktoré zavŕšilo slávnostné odovzdávanie cien EOA s názvom „Flame Awards“. Ceny boli víťazom odovzdané počas gala večere v hoteli Garden Hotel Europa, ktorá bola veľkolepým vyvrcholením kongresu.

Tohtoročné ocenenie EOA Flame Award za olympijské vzdelávanie vyzdvihuje dva vynikajúce projekty, ktoré významne prispeli k šíreniu olympijských hodnôt v národných vzdelávacích systémoch Nemecka a Grécka.

Projekt Nemeckej olympijskej akadémie „Olympia volá: Zapojte sa!“ – edícia Paríž 2024 bol ocenený za inovatívny prístup k olympijskému vzdelávaniu. Tento interdisciplinárny projekt určený pre základné a stredné školy sa zameriava na olympijské hodnoty, francúzsku kultúru, udržateľnosť a nové olympijské športy ako brejking, surfing a parkúr. Vďaka interaktívnemu digitálnemu obsahu vrátane video tutoriálov od športovcov dosiahol projekt viac než 50 000 stiahnutí už v prvom roku, čím vzbudil záujem o olympijské hry a integroval olympijské hodnoty do školského vzdelávania.

Konstantinos Antonopoulos a účastníci kongresu na štadióne v Olympii.
Konstantinos Antonopoulos a účastníci kongresu na štadióne v Olympii.
Foto
Georgia Bourou Aggelakou

Program Gréckej olympijskej akadémie s názvom „Olympijský týždeň na ceste do Paríža 2024“ zapojil viac ako 234 000 študentov z viac než 5 300 škôl v Grécku, na Cypre a v gréckych školách v zahraničí. Táto iniciatíva, zameraná na olympijské hodnoty, históriu a šport, umožnila študentom virtuálne navštíviť historické olympijské miesta a komunikovať s olympijskými a paralympijskými športovcami. Záverečná fáza projektu umožnila vybraným školám zúčastniť sa na trojdňovom vzdelávacom výlete do antickej Olympie, čím sa prehĺbilo ich porozumenie olympizmu a podporili sa hodnoty športového ducha a tímovej spolupráce.

Ďalšie ocenenie EOA Flame Award za olympijské dedičstvo, ktoré bolo taktiež odovzdané počas kongresu v Olympii, vyzdvihuje priekopnícku iniciatívu Francúzskej olympijskej akadémie. Francúzska olympijská akadémia získala ocenenie za svoj projekt „Veľká zbierka športových archívov“, ktorý bol spustený v roku 2022 s cieľom uchovať bohatú históriu športu vo Francúzsku, obzvlášť v menej zastúpených oblastiach, ako sú ženské športy a para športy.

Tento projekt vyzýva verejnosť, aby prispievala športovými materiálmi do archívov, čím zabezpečí, že tieto neoceniteľné zdroje budú uchované pre budúce generácie. Projekt je podporovaný viac než 180 archívnymi službami po celom Francúzsku a mobilizuje športovcov, kluby, trénerov a nadšencov, aby sa zapojili do uchovávania olympijského dedičstva. Výsledkom je modelový príklad pre budúce olympijské hostiteľské krajiny, ktorý zabezpečí trvalý odkaz pre športovú históriu Francúzska. Projekt bude pokračovať do konca roka 2024, s dôrazom na rozšírenie národných športových archívov a zvýšenie povedomia verejnosti o dôležitosti ochrany tohto kultúrneho dedičstva.

Slovenskú olympijskú akadémiu na kongrese EOA zastupovala jej predsedníčka Elena Malíková.
Slovenskú olympijskú akadémiu na kongrese EOA zastupovala jej predsedníčka Elena Malíková.
Foto
Georgia Bourou Aggelakou

Kongres v Olympii potvrdil svoje miesto ako kľúčová platforma pre diskusiu o budúcnosti olympijského hnutia a ukázal, že olympijské hodnoty majú aj naďalej hlboký význam pre celý svet. Na kongrese sa zúčastnili zástupcovia národných olympijských akadémií z celej Európy, vrátane Slovenskej olympijskej akadémie (SOA), ako aj významní partneri z medzinárodných organizácií, ako sú Medzinárodný olympijský výbor, Európsky olympijský výbor a Medzinárodná olympijská akadémia. Medzi pozorovateľmi boli aj predstavitelia z olympijských akadémií mimo Európy, napríklad zo Singapuru či Saudskej Arábie.

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri
Partneri MOV
Mediálni partneri
Dodávatelia
Partneri Maison Slovaque