Šport a olympizmus
3 min. čítania

Na Slovensku sa opäť sprísnili opatrenia, dotýkajú sa aj športovcov

Ilustračné foto
Foto
TASR/LUKÁŠ GRINAJ

Na Slovensku platí od 1. januára 2021 od 5.00 h sprísnený zákaz vychádzania, tentoraz s minimom výnimiek. Opatrenie, ktoré sa dotýka aj športového života, bude platiť do 24. januára. Povolený je pobyt v prírode, počas ktorého je možné absolvovať aj individuálne športové aktivity. Výnimky sa týkajú aj profesionálnych športových súťaží v piatich kolektívnych športoch a prevádzka karanténneho športového centra v Šamoríne.

Od 1. januára sú nútene zatvorené už aj lyžiarske strediská. Rekreační i amatérski športovci sa až do 24. januára nedostanú na žiadne športovisko. Zatvorené sú aj fitnescentrá, plavárne i zimné štadióny. Za presne stanovených podmienok sa môže ďalej konať jedenásť súťaží v piatich kolektívnych športoch – v hokeji (Tipos extraliga, SHL, Ice Hockey League), futbale (I. a II. liga), basketbale, hádzanej a volejbale (najvyššie súťaže mužov a žien). Ich zápasy sa musia konať bez obecenstva a hráči a hráčky i členovia realizačných tímov sa musia pred každým súťažným kolom, najviac však v rozsahu raz za sedem dní, podľa vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva SR podrobiť RT-PCR či antigénovému testu na zistenie prítomnosti koronavírusu.

Pre vrcholových športovcov vrátane tých, ktorí nemajú štatút zamestnanca v niektorom zo stredísk, bude naďalej k dispozícii Olympijské tréningové centrum x-bionic® sphere v Šamoríne. Karanténne centrum funguje od polovice novembra. V rámci tejto vytvorenej bezpečnej a kontrolovanej zóny na ubytovanie, stravovanie a športovú́ prípravu platia mimoriadne bezpečnostné a hygienické opatrenia proti šíreniu pandémie nového koronavírusu a ochorenia COVID-19. Príprava v Šamoríne umožňuje športovcom nielen ďalej rozvíjať ich športovú kariéru, ale ich aj motivuje pokračovať v športovaní bez ohľadu na aktuálne dramatické okolité dianie.

Amatérskym a rekreačným športovcom zostáva v týchto dňoch len pobyt v prírode. V rámci neho môžu v extraviláne miest a obcí vykonávať aj individuálnu športovú činnosť, nesmú však prechádzať do iného okresu.

Situácia so šírením choroby COVID-19 nie je na Slovensku pod kontrolou. Vláda SR a následne svojou vyhláškou aj Úrad verejného zdravotníctva SR rozhodnutiami o obmedzení pohybu reagovali na nepriaznivý vývoj pandémie. Stúpa počet úmrtí i počet hospitalizovaných, podľa predikcie by ich k 11. januáru 2021 malo byť 3000 až 3600, pľúcnu ventiláciu bude potrebovať podľa odhadov 240 až 280 pacientov. Znižuje sa počet voľných lôžok, záchranárskych kapacít i zdravotníckeho personálu v nemocniciach.

Vládny kabinet výrazne zúžil okruh výnimiek, najzásadnejším je zrušenie stretávania sa s blízkymi v tzv. bubline. Obmedzenie mobility má dosiahnuť aj zákaz cestovania medzi okresmi. Zo zákazu vychádzania majú výnimku len cesta do zamestnania či výkonu podnikateľskej a obdobnej činnosti, ak nie je možné nariadiť prácu z domu. Povolená je aj cesta s cieľom zaobstarania nevyhnutných životných potrieb - potravín, liekov, zdravotníckych prostriedkov, hygienického a drogériového tovaru, krmiva a ďalších potrieb pre zvieratá, pohonných látok. Povolené bude aj „venčenie“, no len v okruhu 1000 metrov v okolí bydliska. Taktiež má výnimku cesta do zdravotníckych zariadení s cieľom neodkladnej zdravotnej starostlivosti, cesta do lekárne či na testovanie na nový koronavírus.

Celé znenie aktuálnej vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva SR je TU.

p24
Doprajte si výnimočný zážitok, do predaja idú ďalšie lístky na OH 2024

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri
Partneri MOV
Mediálni partneri
Dodávatelia
Partneri Maison Slovaque