Šport a olympizmus
Trnava
5 min. čítania

Na SPŠT v Trnave si uctili výnimočných športovcov z radov bývalých študentov, aj olympijského medailistu Jozefa Labudu

Protagonisti piatkovej slávnosti: celkom vpravo Jozef Labuda s manželkou (nad ním Eduard Čordáš), ďalej sprava Juraj Benčík, Peter Mesiarik, Dušan Radolský a Jozef Svátek.
Foto
Ľubomír Souček

Stredná priemyselná škola technická (SPŠT) na Komenského ulici v Trnave má veľmi dlhú športovú tradíciu a z jej radov vzišli viacerí olympionici a ďalší špičkoví športovci. Vedenie školy si ich v piatok uctilo odhalením pamätných tabúľ vo vstupnom priestore školy. SPŠT Trnava sa pritom inšpirovala projektom Slovenského olympijského a športového výboru (SOŠV) a Združenia olympijských klubov SR, ktorý zahŕňa osadzovanie pamätných tabúľ všetkým olympijským medailistom spojených so Slovenskom.

Z radov absolventov SPŠT Trnava vzišiel aj člen strieborného tímu volejbalistov ČSSR z OH 1964 a majster sveta 1966 Jozef Labuda. „Na tejto škole boli výborní učitelia, ktorí nás učili nielen športu, ale aj ako žiť. Rád by som vzdal hold pedagógovi Milanovi Netouškovi, pod ktorého vedením sa začala moja športová kariéra,“ povedal v rámci slávnosti Labuda. Jeho pamätná tabuľa ako olympijského medailistu visí nad všetkými ostatnými.

Riaditeľ Strednej priemyselnej školy technickej v Trnave Ľudovít Šimun prezradil, že škola sa na tento slávnostný akt chystala už pred tromi rokmi, lenže pôvodné plány zhatili prísne opatrenia proti šíreniu pandémie ochorenia COVID-19.

Tým, že škola sa si pamätnými tabuľami uctila aj ďalšie veľké športové osobnosti, ktoré ju navštevovali, ukázala dobrý príklad aj ďalším školám na Slovensku. Leví podiel na realizácii tohto nápadu má Eduard Čordáš, ktorý na SPŠT Trnava odučil 44 rokov a stal sa aj úspešným atletickým trénerom. Hoci má už 84 rokov, stále je v oblasti športu veľmi aktívny.

Pamätné tabule spoločne odhalili podpredseda Trnavského samosprávneho kraja Rastislav Mráz a čestný člen SOŠV a predseda Združenia olympijských klubov SR Vladimír Miller.

Momentka z odhalenia pamätných tabúľ: vľavo podpredseda Trnavského samosprávneho kraja Rastislav Mráz, vpravo čestný člen SOŠV a predseda Združenia olympijských klubov SR Vladimír Miller.
Momentka z odhalenia pamätných tabúľ: vľavo podpredseda Trnavského samosprávneho kraja Rastislav Mráz, vpravo čestný člen SOŠV a predseda Združenia olympijských klubov SR Vladimír Miller.
Foto
Ľubomír Souček

Medzi tými absolventmi školy, ktorých mená zdobia od piatka tabule pri vstupe do budovy školy, sú okrem Labudu aj ďalší olympionici – bývalý atlét a neskôr mimoriadne úspešný chodecký tréner Juraj Benčík, hádzanári Peter Mesiarik Milan Brestovanský, ďalej džudistický tréner olympionikov Jozef Svátek, tréner tímu našich futbalistov na OH 2000 Dušan Radolský, ale aj ďalšie známe mená z futbalu (Ladislav Kuna, Dušan Kabát, Július Bielik, Rudolf Kramoliš, Michal Gašparík, Milan Malatinský), hádzanej (Marián Hirner a tréneri Ernest Gubrický aj Ivan Hargaš), atletiky i z niektorých ďalších športov.

Z tých športových osobností, ktorí pôsobili aj pod piatimi kruhmi, sa na slávnosti zúčastnili Jozef Labuda, Juraj Benčík, Peter MesiarikJozef Svátek. Medzi účastníkmi slávnostného aktu boli zástupcovia Trnavského samosprávneho kraja ako zriaďovateľa školy, mesta Trnava, Slovenského olympijského a športového výboru, slovenských zväzov atletiky i hádzanej, Športovej školy Trnava, ako aj čestný člen SOŠV a čestný predseda Slovenskej asociácie športu na školách Anton Javorka.

V mene „oceňovaných“ prehovoril olympionik v chôdzi z Moskvy 1980 a legendárny tréner chodcov na siedmich edíciách OH Juraj Benčík. Bolo na ňom vidno, že je mimoriadne dojatý, pretože v pohnutí len ťažko hľadal slová. Priznal sa, že hoci dostal v živote množstvo ocenení za svoje pôsobenie v športe, pamätná tabuľa na škole, z ktorej vzišiel, predstavuje preňho najväčšiu poctu zo všetkých. „Na tejto škole som sa športovo narodil, tu som dostával športové krídla. Boli tu výborní učitelia a za mojich mladých čias jeden z najlepších školských športových areálov na Slovensku,“ vyznal sa Benčík.

Kolekcia pamätných tabúľ významných športových osobností z radov absolventov SPŠT Trnava pri vstupe do budovy školy.
Kolekcia pamätných tabúľ významných športových osobností z radov absolventov SPŠT Trnava pri vstupe do budovy školy.
Foto
Ľubomír Souček

Riaditeľ mediálnej komunikácie SOŠV Ľubomír Souček v príhovore uviedol, že SOŠV v roku 2019 spustil projekt osadzovania pamätných tabúľ našich olympijských medailistov predovšetkým na základných, prípadne stredných školách, ktoré kedysi dávno navštevovali.

„Na týchto miestach to má najväčší motivačný význam. Žiaci a študenti, ktorí okolo tabúľ chodia, majú dennodenne pred očami príklad, že človek z ich prostredia sa môže vyšvihnúť medzi svetovú špičku. Pritom to môže pôsobiť motivačne a inšpiratívne nielen na tých, ktorí sa snažia výrazne sa presadiť v športe, ale aj v akejkoľvek inej činnosti,“ povedal Souček a vyzdvihol, že SPŠT v Trnave išla nad rámec projektu SOŠV a rozhodla sa pamätnými tabuľami si pripomenúť a uctiť aj ďalšie športové osobnosti z tejto školy. „To je námet aj pre iné školy,“ dodal.

Moderátor slávnosti Martin Chynoranský výstižne zhrnul zmysel pamätných tabúľ na stene pri vstupe do trnavskej Strednej priemyselnej školy technickej do troch slov: pocta, odkaz, inšpirácia.

V rámci následného pohostenia práve odkazom slávnej športovej minulosti školy argumentoval Eduard Čordáš, ktorý pripomenul, že školský športový areál bol miestom, kde sa ocenené osobnosti dostávali do prvého kontaktu s aktívnym športom.

Tento športový areál voľakedy patril k najlepším na Slovensku, ale postupne schátral. Mám k nemu až intímny vzťah, a preto ma to bolí. Našťastie, chystáme jeho rekonštrukciu. Našli sme pochopenie na trnavskej župe, ktorá má záujem o jeho renováciu. Črtá sa aj šanca na podporu od mesta Trnava. Spolu s vedením školy dúfam, že dôjdeme k dohode a začneme náš reál renovovať. Projektové práce sú už v plnom prúde,“ povedal zhruba štyrom desiatkam prítomných. Tí si potom mohli pozrieť krátky film, dokumentujúci zrod športového areálu v roku 1956 a jeho vývoj. A ocenení si z rúk vicežupana Rastislava Mráza prevzali drobné darčeky.

p24
Doprajte si výnimočný zážitok, do predaja idú ďalšie lístky na OH 2024

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri
Partneri MOV
Mediálni partneri
Dodávatelia
Partneri Maison Slovaque