Športové aktuality
2 min. čítania

Nora Jenčušová zviditeľnila v olympijských pretekoch slovenský dres

Nora Jenčušová počas olympijských pretekov v Paríži pred Sacre Coeur.
Foto
SOŠV/ANDREJ GALICA

Cyklistka Nora Jenčušová dala o sebe vedieť v olympijských pretekoch s hromadným štartom. Slovenský dres sa vďaka nej dlho objavoval v záberoch kamier, keďže bola v úniku. Napokon stratila kontakt s čelom a obsadila 71. pozíciu.

Zlato získala americká cyklistka Kristen Faulknerová vďaka útoku, ktorým tri kilometre pred cieľom prekvapila svoje súperky. Striebro si po špurte trojice pretekárok vybojovala Marianne Vosová z Holandska, bronz patrí Belgičanke Lotte Kopeckej. Nora Jenčušová prišla do cieľa so stratou 11:24 min na víťazku.

Jenčušová sa od úvodu usilovala o únik, čo sa jej podarilo. Držala sa v ňom najskôr sama, neskôr so skupinkou súperiek z „exotických“ krajín. Jenčušovej sa nevyhli technické problémy, keď jej 85 km pred cieľom spadla reťaz, no gestom fair play sa prezentovali jej súperky. Bieloruska, Izraelčanka, Vietnamka a dve reprezentantky Afganistanu sa snažili Slovenku potlačiť do kopca, kým jej nenaskočí reťaz naspäť. To sa nestalo, musela zosadnúť a nahodiť si ju. Napokon prišla do cieľa s viac ako jedenásťminútovým mankom na Faulknerovú.

"Videla som, že niektoré dievčatá už majú dosť. Snažili sme sa pravidelne striedať, ale každá sa snažila ešte pošetriť na tie okruhy. Keď sa na vás už rúti pelotón so všetkými profesionálkami, tak veľa nepošetríte," povedala Jenčušová. Priznala, že okruhy priamo po dlažbe v Paríži boli náročné, práve tam ich dobehol aj pelotón. "Asi to neboli najťažšie preteky v kariére, tie na Tour sú podobne náročné. Smola bola, že sme dnes stavili na zlú kartu a dúfali, že nás únik dobehne neskôr. Prišiel v najnevhodnejšom okamihu, na rozhodujúcom stúpaní s kockami. Na jeho začiatku sme ešte aj spadli, takže nebola šanca to dobehnúť. Okruhy boleli a ku koncu to bolo naozaj utrpenie," priznala Slovenka.

Dramatický finiš vyšiel najlepšie Faulknerovej, ktorá 3000 metrov pred cieľom zaskočila ďalšie pretekárky svojím atakom. Ten jej vyšiel, keďže žiadna z trojice nechcela striedať a sústredili sa na boj o striebro. Špurt o umiestnenie na pódiu bol dramatický, po fotofiniši získala striebro Vosová a favorizovaná Kopecká sa musela uspokojiť s bronzom.

Podujatia a športovci

Súvisiace

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri
Partneri MOV
Mediálni partneri
Dodávatelia
Partneri Maison Slovaque