Šport a olympizmus
2 min. čítania

Nová vyhláška ÚVZ zjednodušila činnosť aj kandidátom štartu na ZOH v Pekingu

Dekrét kandidáta pomôže v nasledujúcich týždňoch aj tímu Petry Vlhovej.
Foto
TASR/MICHAL SVÍTOK

Po kandidátoch štartu na olympijských i paralympijských hrách v Tokiu budú mať zjednodušenú prípravu na Slovensku aj ašpiranti na účasť na zimných olympijských hrách 2022 v Pekingu. Umožnila to najnovšia vyhláška Úradu verejného zdravotníctva SR, ktorú zverejnili vo Vestníku vlády SR v piatok 19. marca.

Prijatie vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva SR s usmerneniami pre držiteľov dekrétu kandidáta štartu zimných olympijských hrách je ďalším významným krokom pri spoločných viac mesiacov trvajúcich snahách Slovenského olympijského a športového výboru a ďalších spolupracujúcich inštitúcií. Existuje zároveň záujem, aby sa dekrét rozšíril aj na ďalších reprezentantov.

Dekrét kandidáta

Dekrét kandidáta účasti na ZOH v Pekingu môže pomôcť pri návratoch zo zahraničia mnohým zástupcom zimných športov vrátane lyžiarov Petry Vlhovej či Adama Žampu, biatlonistiek Paulíny a Ivony Fialkových, ale aj pri návratoch domov hokejistom zo zahraničných pôsobísk.

Už od 27. januára je povolený výkon hromadných podujatí bez obecenstva, nevyhnutných pre športovú prípravu a kvalifikáciu výlučne osôb, ktoré sú držiteľmi Dekrétu kandidáta na štart na olympijských hrách v Tokiu. Od 19. marca majú rovnakú možnosť aj kandidáti na štart na ZOH v Pekingu. Všetci účastníci musia v dobe začiatku hromadného podujatia disponovať negatívnym výsledkom RT-PCR testu alebo antigénového testu na ochorenie COVID-19 nie starším ako 12 hodín. Vyhláška umožňuje činnosť prevádzok, ktoré poskytnú služby nevyhnutné pre športovú činnosť olympionikov, a stanovuje aj ďalšie podmienky činnosti prevádzok, nemôžu napríklad poskytovať služby pre iné osoby.

Aj po 19. marci sa naďalej môžu organizovať len najvyššie seniorské súťaže v piatich kolektívnych športoch. Športovci sa zároveň môžu nerušene pripravovať aj v „bubline“ v Olympijskom tréningovom centre x-bionic sphere v Šamoríne. 

Na územie SR môžu zo zahraničia bez nutnosti ísť do karantény držitelia dekrétov, účastníci povolených medzinárodných športových podujatí či športovci, ktorí vstupujú na územie SR za účelom vrcholovej športovej prípravy v Karanténnom tréningovom centre v Šamoríne.

Celé znenie vyhlášky nájdete TU

p24
Doprajte si výnimočný zážitok, do predaja idú ďalšie lístky na OH 2024

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri
kaufland
Partneri MOV
Mediálni partneri
Dodávatelia
Partneri Maison Slovaque
ryba
tatratea
ecoinvest
ZVVS
marsen
rona
tauris
Uriner