Šport a olympizmus
5 min. čítania

Novela zákona o Fonde na podporu športu prináša navýšenie financií

Patrik HRBEK, riaditeľ právneho oddelenia SOŠV

Ministerstvo cestovného ruchu a športu SR v týchto dňoch predložilo do medzirezortného pripomienkového konania novelu zákona o športe, ako aj novelu zákona o Fonde na podporu športu. Štátne inštitúcie i verejnosť môžu tieto právne predpisy pripomienkovať do 29. júla 2024. Novela zákona o FNPŠ prináša viacero zmien oproti súčasnosti.

Pokiaľ ide o návrh zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 310/2019 Z. z. o Fonde na podporu športu (ďalej aj len „návrh zákona“) dôvodom jeho predloženia je navýšenie financovania športu a športovej infraštruktúry z verejných zdrojov, úprava činnosti, štruktúry Fondu na podporu športu (ďalej aj len „fond“) a zefektívnenie procesných postupov vyplývajúcich z aplikačnej praxe.

MPK K NOVELE ZÁKONA O FNPŠ

V nadväznosti na Programové vyhlásenie vlády Slovenskej republiky na roky 2023 až 2027 je cieľom tohto návrhu zákona podporiť výstavbu a obnovu športovej infraštruktúry a športovej infraštruktúry národného významu, upraviť pravidlá na efektívne čerpanie finančných prostriedkov z fondu a aplikovať poznatky z aplikačnej praxe.

Medzi základné činnosti fondu sa navrhuje zaradiť aj uskutočňovanie podpornej činnosti pre športovú verejnosť vo forme vzdelávacích aktivít a metodicko-poradenskej činnosti v oblasti športu. Uskutočňovanie týchto aktivít by malo umožniť fondu realizovať vzdelávacie alebo poradenské semináre pre potenciálnych žiadateľov v rámci jednotlivých vyhlásených výziev.

Novelou sa ďalej upravuje postup v prípade, ak funkcia predsedu správnej rady nie je obsadená. Návrhom sa tiež rozširuje počet členov dozornej rady o dvoch členov na celkový počet piatich členov dozornej rady, zvyšuje sa odmena pre členov správnej a dozornej rady a vypúšťa sa povinnosť vyhotovenia zvukového záznamu zo zasadnutia správnej rady, nakoľko sa z každého zasadnutia vyhotovuje a overuje zápisnica. V prípade riaditeľa fondu sa zjednodušuje celý proces jeho vymenovania a odvolania. Riaditeľ bude po novom vymenovávaný a odvolávaný správnou radou fondu na návrhu predsedu správnej rady. Upravuje sa tiež proces v prípade neprítomnosti riaditeľa či zániku výkonu jeho funkcie. Ďalej sa navrhuje úprava odborných komisií, ktoré by mali mať stály charakter. Z doterajšej praxe bolo preukázané, že neustále nové vytváranie komisií pre infraštruktúru pri jednotlivých infraštruktúrnych výzvach bolo administratívne náročné a neflexibilné.

Navrhovanou úpravou sa tiež z dôvodu zjednodušenia a urýchlenia schvaľovacieho procesu poskytovania príspevku v programe športová infraštruktúra národného významu mení výška sumy príspevku na projekt, pri ktorej správna rada rozhoduje o poskytnutí príspevku, a pri ktorej predkladá návrh na poskytnutie príspevku na schválenie vláde Slovenskej republiky. Podľa novej právnej úpravy tak správna rada bude rozhodovať o poskytnutí príspevku na projekt najviac v sume 10 000 000 eur. V prípade projektov nad 10 000 000 eur bude správna rada predkladať návrhy na poskytnutie príspevku na schválenie vláde.

Navrhovanou úpravou sa v záujme transparentnosti upravuje poskytovanie príspevku na projekt podpory výstavby, modernizácie a rekonštrukcie športovej infraštruktúry národného významu na základe výzvy. V súčasnosti je režim pri tomto druhu infraštruktúry nastavený bez výzvy.

Zároveň sa navyšuje minimálna výška príspevku poskytovaná fondu každoročne na účel podpory na 60 000 000 EUR a upravuje sa spôsob jeho prerozdeľovania. Stanovuje sa rámec adresovania finančných prostriedkov osobitne pre projekty uznaného športu futbal, uznaného športu ľadový hokej a pre ostatné športy. Návrhom sa upravujú aj mantinely požadovanej spoluúčasti žiadateľov v jednotlivých výzvach fondu. Vyhlasovaná bude tiež osobitná výzva pre malé obce do 3000 obyvateľov, pri ktorých je výška spoluúčasti nastavená na 10 %. Ako informuje predkladateľ v dôvodovej správe, v záujme štátu je pokryť aj ich územie aspoň základnou športovou infraštruktúrou.

Z pohľadu aplikačnej praxe, keď viacero projektov rovnakého žiadateľa opakovane uspelo za krátke časové obdobie v jednotlivých výzvach vyhlásených fondom na podporu výstavby, rekonštrukcie a modernizácie športovej infraštruktúry, bola potrebná legislatívna úprava, aby sa finančné prostriedky na podporu výstavby, rekonštrukcie a modernizácie športovej infraštruktúry poskytli aj iným subjektom. Preto príspevok nebude poskytnutý žiadateľovi, ktorému bol poskytnutý príspevok na projekt najmenej dvakrát v období piatich rokov predchádzajúcich roku podania žiadosti.

Navrhovanou právnou úpravou sa rozširuje možnosť poskytnúť príspevok na projekt v prípade úhrady záväzkov a refundácie výdavkov v predchádzajúcich rokoch na organizáciu významných súťaží. Ide o rozšírenie možnosti použitia príspevku aj o významné súťaže, ktoré sa môžu uskutočňovať napríklad aj na prelome rokov, resp. organizácia významnej súťaže sa môže pripravovať aj výrazne skôr, aj medziročne (napr. rok pred konaním samotného podujatia), a teda návrhom sa má umožniť refundovať výdavky uhradené z predchádzajúceho roka.

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri
Partneri MOV
Mediálni partneri
Dodávatelia
Partneri Maison Slovaque