Športové aktuality
3 min. čítania

Jakub Grigar všetko vsádza na jednu kartu, Eliška Mintálová dostala úder do ruky

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth
Jakub Grigar (druhý v poradí) bojuje na Hrách XXXIII, olympiády v osemfinále krosu.
Foto
TASR/AP

V kajak krose vodných slalomárov bude o medaily v pondelok bojovať z kvarteta slovenských reprezentantov len Jakub Grigar. Po Zuzane Paňkovej a Matejovi Beňušovi, ktorí sa rozlúčili už v sobotňajšej eliminácii, ukončila svoju parížsku olympijskú misiu v osemfinále aj Eliška Mintálová. Jakub Grigar svoju jazdu zvládol a postúpil do pondelkového štvrťfinále.

Jakub Grigar v úvodnom nedeľňajšom osemfinále v kajak krose mužov obsadil 2. miesto. Bol na ňom takmer celú trať. Jazdu ovládol Brit Joseph Clarke z Veľkej Británie. Grigar vsadil predovšetkým na dobrý štart a taktickú jazdu.

„Naša jazda sa rozhodla už na začiatku, kde sme sa trocha tlačili. Rozdelili sme sa, zvolil som cestu napravo, kým dvaja súperi išli naľavo. Umožnilo mi to dostať sa na 2. pozíciu a zvyšok som si už ustrážil. Dobre som obkrúžil poslednú protivodnú bránku a išiel som rýchlo dole, dvojica súperov sa tam ešte bila medzi sebou,“ povedal Jakub Grigar.

Lipták nechce pred pondelkovými bojmi o medaily hovoriť o tom, že isto postúpi do semifinále či finále. Kajak kros je veľmi zradný a súperi si nič nedarujú. Stačí jeden prehraný súboj v bránke a sen sa rozplynie.

„Chcem ísť krok za krokom, jazdu za jazdou a verím, že dosiahnem dobrý výsledok. Som jeden z fyzickejších jazdcov, vládzem, som rýchly. Vsadil som doteraz všetko na túto kartu, keďže kajak kros nemám až tak najazdený. Bolo vidieť, že som niektoré dráhy nezvolil ideálne. Aj vo štvrťfinále všetko stavím na rýchlosť a pokúsim sa uspieť vďaka štartu,“ doplnil šiesty muž individuálneho kajaku z parížskych OH.

Zľava Francúzka Camille Prigentová, slovenská vodná slalomárka Eliška Mintálová, Alžírčanka Carole Diana Bouzidiová a Lois Betteridgeová z Kanady v osemfinále kajak krosu na OH 2024.
Zľava Francúzka Camille Prigentová, slovenská vodná slalomárka Eliška Mintálová, Alžírčanka Carole Diana Bouzidiová a Lois Betteridgeová z Kanady v osemfinále kajak krosu na OH 2024.
Foto
TASR/AP

Na rozdiel od Jakuba Grigara sa nepodarilo postúpiť Eliške Mintálovej. Vo svojom osemfinále obsadila nepostupovú 4. priečku. Mintálovej nevyšiel počas jazdy „eskimák“, po ktorom musela doháňať svoje súperky. Na prvej protivodnej prekážke sa dostala na druhú priečku, ďalší súboj ju však výrazne pribrzdil. Následne bojovala na ôsmej bránke o postupovú druhú priečku, no po zakliesnení sa do lode súperky sa prepadla na 4. pozíciu. Postup si zabezpečili domáca Camillie Prigentová a Alžírčanka Carole Diana Bouzidiová.

„Dostala som úder do predlaktia. Ruka mi zmeravela a nevedela som poriadne zaberať. Na eskimáku som spomalila. Nádej na postup som mala v poslednej protivodke. Súperky sa tam však ťažko vytláčajú. Prišla som tam o nádeje na postup. V kajak krose sa dejú rôzne veci, aj slabší súperi vás vedia atakovať. Je potrebné správne reagovať. Túto disciplínu však nemáme optimálne natrénovanú, tréningy na ňu sme mali len v zahraničí,“ povedala Eliška Mintálová.

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri
Partneri MOV
Mediálni partneri
Dodávatelia
Partneri Maison Slovaque