Šport a olympizmus
3 min. čítania

Prezident Peter Pellegrini sa poďakoval za reprezentáciu v Paríži

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth

Prezident Slovenskej republiky Peter Pellegrini sa poďakoval na prijatí v Prezidentskom paláci v Bratislave členom olympijskej a paralympijskej výpravy na hrách v Paríži za reprezentáciu krajiny. Účastníkom odovzdal aj ďakovné listy.

Peter Pellegrini sa zúčastnil v júli na Hrách XXXIII. olympiády v Paríži a do francúzskej metropoly prišiel povzbudiť potom aj paralympionikov. Po skončení kompletného parížskeho olympijského a paralympijského programu pozval športovcov do svojho sídla. Najskôr sa im poďakoval v oficiálnej časti a potom aj v neoficiálnej počas recepcie v Zelenom salóniku. Na prijatí nechýbali ani najvyšší predstavitelia Slovenského olympijského a športového výboru a Slovenského paralympijského výboru i vedúci oboch výprav.

„Blahoželám vám k úspechom a výborným športovým výkonom. Chcem sa úprimne poďakovať za to, ako ste dôstojne a s hrdosťou reprezentovali SR v Paríži. Bolo mi veľkou cťou, že som mohol byť na olympijských aj paralympijských hrách a osobnou prítomnosťou podporiť niektorých z vás počas zápolenia,“ povedal vo svojom vystúpení Peter Pellegrini.

Prezident Peter Pellegrini počas prijatia členov olympijskej a paralympijskej výpravy.
Prezident Peter Pellegrini počas prijatia členov olympijskej a paralympijskej výpravy.
Foto
KRP/MICHAL SMRČOK

Podľa prezidenta bol počet získaných medailí síce skromnejší v porovnaní s minulosťou, ale o to väčšia by mala byť pre športovcov ich ďalšia motivácia. „Všetci ste sa usilovali o čo najlepšie výsledky a umiestnenia. Vynaložili ste maximum síl, energie i odhodlania nielen počas vystúpenia v Paríži, ale najmä počas dlhých rokov vašej prípravy,“doplnil Peter Pellegrini, ktorý je hrdý nielen na medailistov, ale na všetkých účastníkov olympijských hier: „K účasti sa prepracujú len tí najlepší a najvytrvalejší.“  

Po prijatí ďakovných dekrétov sa za športovcov prezidentovi prihovorili Zuzana Rehák Štefečeková a Ján Riapoš. Olympijská víťazka z Tokia v streľbe pripomenula, že športovci sa s prezidentom stretli už aj na sľube pred odchodom do Paríža.

„Je pre nás vždy cťou, ak môžeme byť na olympijskom sľube i pri poďakovaní za vystúpenie na vrcholnom podujatí. Rovnako sa tešíme, keď nás prídete podporiť na športoviskách. Pevne verím, že o štyri roky tu budeme stáť na sľube aj na poďakovaní v oveľa väčšom počte a s väčším počtom medailí,“ povedala Zuzana Rehák Štefečeková.

Zuzana Rehák Štefečeková počas príhovoru v Prezidentskom paláci.
Zuzana Rehák Štefečeková počas príhovoru v Prezidentskom paláci.
Foto
KPR/MICHAL SMRČOK

Ján Riapoš zasa pripomenul, že Slovensko získalo v Paríži dokopy 6 medailí, keďže olympijské a paralympijské hry boli jedno podujatie.

Olympijskú časť výpravy reprezentovali v Prezidentskom paláci atléti Mária Katerinka Czaková a Michal Morvay, strelkyne Zuzana Rehák Štefečeková a Vanesa Hocková, jachtár Róbert Kubín a boxerka Jessica Triebeľová. Jediný olympijský medailista z Paríža Matej Beňuš i ďalší športovci a športovkyne sa ospravedlnili pre športové povinnosti na podujatiach vo svete či pre iné povinnosti. Na prijatí však nechýbala štvrtá zo súťaže v skeete žien Vanesa Hocková: „Byť štvrtá pri premiére na OH je veľký úspech. Na tie preteky už toľko nemyslím, snažím sa pozerať do budúcnosti a na prípravu na novú sezónu.“

Podujatia a športovci
Tagy

Súvisiace

Zobraziť viac
Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri
Partneri MOV
Mediálni partneri
Dodávatelia
Partneri Maison Slovaque