Športové aktuality
2 min. čítania

Prvé olympijské e-športové hry bude hostiť Saudská Arábia

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth
Foto
MOV

Prvé olympijské e-športové hry bude v roku 2025 hostiť Saudská Arábia. Medzinárodný olympijský výbor nadviazal spoluprácu s tamojším národným olympijským výborom, aby sa v kráľovstve mohlo uskutočniť unikátne podujatie. Návrh ešte musia schváliť členovia MOV na zasadnutí v predvečer olympijských hier v Paríži.

Partnerstvo medzi MOV a saudskoarabským NOC bude trvať 12 rokov, pričom olympijské e-športové hry sa budú konať pravidelne.

„Máme veľké šťastie, že môžeme spolupracovať s národným olympijským výborom Saudskej Arábie na olympijských e-športových hrách, pretože má veľké, ak nie jedinečné, skúsenosti v oblasti e-športu so všetkými zainteresovanými stranami. Podujatie bude mať z týchto skúseností veľký úžitok,“ povedal prezident MOV Thomas Bach. „Spoluprácou sme tiež zabezpečili dodržiavanie olympijských hodnôt, najmä pokiaľ ide o herné tituly v programe, podporu rodovej rovnosti a zapojenie mladého publika, ktoré e-šport prijíma.“

Výber Saudskej Arábie za prvého organizátora bol prirodzený. Až 67 % obyvateľov krajiny, 23 miliónov ľudí, pravidelne hrá e-športové hry. Krajina má 100 profesionálov, ktorí sa venujú e-športu na plný úväzok.

MOV ešte nevybral miesto konania prvých hier v e-športe, neurčil ani jeho termín počas roka 2025 a konkrétne hry, ktoré budú do programu zaradené. MOV už zdôraznil, že medzinárodné federácie, ktoré sa už zaoberajú elektronickou verziou svojho športu, ktorý sa zvažuje zaradiť do olympijských hier v e-športe, budú jeho prvými partnermi. To isté bude platiť aj pre národné olympijské výbory, ktoré už e-šport do svojich aktivít zaradili.

MOV bude musieť zároveň vytvoriť novú špecializovanú štruktúru v rámci svojej organizácie, ktorá bude jasne oddelená od organizačného a finančného modelu olympijských hier. S cieľom riešiť špecifickú povahu olympijských hier v oblasti e-športu bude musieť MOV zaujať aj iný prístup, pokiaľ ide o financovanie a organizáciu týchto hier.

Tagy

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri
Partneri MOV
Mediálni partneri
Dodávatelia
Partneri Maison Slovaque