Športové aktuality
2 min. čítania

Meno Pavla Regendu pribudlo na Pamätníku olympionikov v Michalovciach

Foto
TASR/ROMAN HANC

Na Pamätníku olympionikov v Michalovciach pribudlo meno hokejistu Pavla Regendu. Oceniť ho navrhol Olympijský klub Michalovce za úspech na zimných olympijských hrách v Pekingu, kde získal so slovenskou reprezentáciou bronzovú medailu. Pamätník olympionikov sa v Michalovciach nachádza na priestranstve medzi zimným štadiónom a športovou halou. 

Ako pre TASR uviedol otec hokejistu Martin Regenda, z ocenenia v rodných Michalovciach sa teší, no keďže prebieha letná príprava, nemohol sa na slávnostnom odhalení osobne zúčastniť.

Pamätník sa nachádza pri mestskej športovej hale a zimnom štadióne. „Chodili sme popri ňom na tréningy, aj niekedy v sobotu, nedeľu skoro ráno, aj cez týždeň poobede,“ ocenil jeho umiestnenie aj otec hokejistu.

Ako vysvetlil predseda Olympijského klubu v Michalovciach Jozef Uchaľ, pri zriadení pamätníka ich inšpirovali pamätné tabule medailistov z olympiád na základných školách, ktoré úspešní športovci navštevovali. Oceniť však chceli aj tých, ktorí sa nepostavili na stupne víťazov. „Pôsobili v Michalovciach, chodili tu do školy, či sa tu narodili, alebo nejakým zväzkom boli spojení s mestom Michalovce,“ vysvetlil Uchaľ s tým, že pamätník má slúžiť ako uznanie aj motivácia pre športovcov.

Pamätník olympionikov osadili v roku 2020. Jeho autor Peter Králik vysvetlil, že je vyhotovený z kameňa a železa, v minimalistickom štýle, aby vynikli mená športovcov. „Dôležitý je proces dozrievania plameňa, ktorý je z obyčajného plechu a tým, že hrdzavie, tak vynikne štruktúra a vyzerá, ako keby plameň žiaril,“ dodal Králik.

Na pamätníku je spolu s Regendom deväť mien - športový gymnasta Pavel Gajdoš, atlét Milan Mikuláš, tréneri atletiky Ján Šaffa a Gabriel Valiska, tréner hádzanej Ladislav Šesták, hokejistka Nicol Čupková, hokejista Richard Šechný a paralympionik v tlaku na lavičke Ján Berdy. Ako uviedol na slávnostnom odhalení primátor Michaloviec Miroslav Dufinec, je možné, že na jeseň po paralympiáde v Paríži pribudne ďalšie meno michalovského športovca.

Podujatia a športovci
p24
Doprajte si výnimočný zážitok, do predaja idú ďalšie lístky na OH 2024

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva