Šport a olympizmus
5 min. čítania

Olympijský festival: Adrenalínová sobota na Kuchajde

Po úvodnom dni odštartoval prvý olympijský víkend plný športu, adrenalínu a zábavy. Bratislavské jazero Kuchajda sa počas najbližších týždňov premení na miesto plné olympijskej atmosféry. Až do 11. augusta sa tu návštevníci môžu ponoriť do sveta športu, zažiť nezabudnuteľné živé vystúpenia slovenských hudobníkov a spoločne povzbudzovať našich odvážnych športovcov v Paríži, ktorí budú bojovať o medaily.

Viac o Olympijskom festivale 

Začali sme zostra 

Sobota na Kuchajde bola venovaná záchranným zložkám Ministerstva vnútra. Ako prví svoju prácu predstavili jazdecká polícia a psovodi. Tí spolu so svojimi štvornohými kolegami predviedli, ako vyzerá ich výcvik a čo všetko policajné psy a kone dokážu. Nasledovala inscenovaná rukojemnícka dráma, v ktorej nechýbala pyrotechnika a záchranná akcia s helikoptérou. Poobede svoju techniku aj zručnosti predviedli aj príslušníci hasičského a záchranného zboru a horskej záchrannej služby. Ukázali, ako vyzerá záchrana topiacich s člnom ale aj s vrtuľníkom.

Olympijský festival prinášajú exkluzívny partner TIPOS, generálni partneri 4F VEOLIA, hlavní partneri ALLIANZ, SEPS - Slovenská elektrizačná prenosová sústava, partneri KAUFLAND, STRABAG s.r.o., SAMSUNG ACROSS.

Na pódiu sa predstavil športové centrum polície riaditeľ Juraj Minčík, bronzový olympionik z olympijských hier v Sydney 2000. „V Paríži máme zo športového centra polície sedem športovcov a na každého jedného z nich som hrdý. Hrdý som však aj na tých, ktorým olympijské hry tesne unikli. Verím, že každý zo športovcov, ktorých sme do Paríža vyslali, je pripravený tak, že môže bojovať o olympijské medaily,“ povedal bývalý vodný slalomár a olympionikom do Paríža zaželal: „Mňa teší, že aj športovci Športového centra polície sa môžu vrátiť domov s olympijskými medailami. Ja im len prajem, aby sa priblížili k svojim maximám a potom budeme všetci šťastní.“

Počas víkendu budete môcť zadarmo navštíviť aj Slovenské olympijské a športové múzeum.

147A5580.jpeg

Viac ako 20 športov 

Autogramy v TIPOS zóne rozdávala olympionička Barbora Mokošová. „Som veľmi rada, že môžem byť súčasťou Olympijského festivalu, napriek tomu, že som sa do Paríža nekvalifikovala. Deti aj dospelí si môžu vyskúšať množstvo aktivít a aj napriek tomu, že nie sme v Paríži, tak sme v centre diania,“ prezradila gymnastka a priznala, že keby bola mladšia, určite by vyskúšala všetky športy, ktoré sú pre návštevníkov v areáli pripravené. Malí aj veľkí si môžu vyskúšať plážový volejbal, box, bedminton, paddleboarding, jachting, vodné pólo a mnoho ďalších. Juraja Minčíka zas láka vodné pólo. „Je to veľmi fyzicky náročné, hoci sa to nezdá. Rád by som si vyskúšal zápas, či by som bol schopní to vôbec odplávať,“ dodal.

Návštevníci mohli sledovať aj výkony športovcov. Okrem predstavenia synchronizovaného plávania či slovenskej cheerleadingovej únie pokračovali aj zápasy basketbalového turnaja 3x3 v rámci FIBA 3x3 U21 Nations League 2024.

Deň patril aj plavcom 

Sobota patrila aj Slovenskej plaveckej federácii a na pódiu pri Kuchajde sa predstavili aj plavci Richad Nagy a Samuel Košťál. Zatiaľ čo Richard Nagy má za sebou účinkovanie na olympijských hrách v Rio de Janeiro 2016 a v Tokiu 2020, cieľom Samuela Košťála je rok 2028 a olympijské hry v Los Angeles. Kariérne starší plavec vidí v Samuleovi veľký potenciál. „Keď vydrží trénovať a vydrží plávať, tak bude oveľa lepší ako som bol ja,“ pochválil ho pred divákmi.

Okrem toho plavci prezradili, koľko kilometrov denne naplávajú a aj to, prečo sa rozhodli práve pre tento šport. „Ja som začínal s gymnastikou a až neskôr som prešiel k plávaniu a vo vode som sa našiel,“ prezradil Košťál, ktorý bol v minulosti aj členom Juniorského olympijského tímu, projektu Nadácie SOŠV.  Večer si návštevníci užili atmosféru Paríža aj vďaka kapele Roc´hann s koncertom bretónskych piesní.

Nedeľa plná hviezd 

Najväčším lákadlom bude v nedeľu autogramiáda draftovej jednotky a hráča Montreal Canadiens Juraja Slafkovského a triatlonistu Richarda Vargu, ktorý reprezentoval Slovensko na olympijských hrách v Londýne 2012 a Riu 2016. Obidvaja olympionici si na vode vyskúšajú preteky vo vodnom slalome. Počas celého dňa si budete môcť pozrieť basketbalový turnaj 3x3 ale aj exhibičný zápas vo vodnom póle.

Počas priameho prenosu z Olympijských hier budeme fandiť našej reprezentantke Eliške Mintálovej v semifinále vodného slalomu K1.

Tí, ktorí nestihli sobotňajšie ukážky zložiek Ministerstva vnútra, si môžu akčné scény pozrieť v rámci nedeľňajšieho programu. Chýbať opäť nebude ani záchranná akcia vrtuľníkom či inscenovaná rukojemnícka dráma s pyrotechnikou. Večer sa môžete tešiť na koncert slovenského rapera Kaliho.

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri
Partneri MOV
Mediálni partneri
Dodávatelia
Partneri Maison Slovaque