Šport a olympizmus
4 min. čítania

Olympijský festival na Kuchajde už žije športom!

Lezeckú stenu, bedmintonové ihrisko, boxerský ring či kajaky na vode... To všetko a oveľa viac si počas prvého dňa Olympijského festivalu vyskúšali návštevníci na Kuchajde. V piatok totiž oficiálne odštartovali nielen olympijské hry v Paríži, ale aj festival plný športu a olympijskej atmosféry.  

Bratislavské jazero Kuchajda sa  počas najbližších týždňov premení na olympijský areál. Od 26. júla do 11. augusta môžu návštevníci vyskúšať športové aktivity, užiť si živé koncerty slovenských hudobníkov a fandiť našim športovcom, ktorí budú v Paríži bojovať o cenné kovy.

Je z čoho vyberať 

V areály Kuchajdy sme v piatok spolu s bratmi Petrom a Pavlom Hochschornerovcami zapálili olympijský oheň. Vodní slalomári, ktorí sa zo zlata radovali v Sydney, Aténach aj Pekingu a v Londýne vybojovali bronz, sa tejto úlohy zhostili s nadšením. Oheň im na Kuchajdu priniesli zástupcovia olympijských klubov z celého Slovenska v štafete Naše farby, naše srdcia, ktorá počas celého roka vo všetkých kútoch Slovenska pripomínala olympijské hry v Paríži a propagovala hodnoty olympizmu a myšlienky fair play stovkami podujatí.

Okrem toho bola predstavná a pokrstená oficiálnu hymnu festivalu, ktorú naspievali Turbo Šampióni. Na Kuchajdu prišlo aj množstvo známych športových tvári a bývalých olympionikov. „Teším sa z toho, že Slovensko bude žiť olympijskými hrami a to, ako je to tu pripravené, je pre ľudí snáď najväčším lákadlom aby si prišli vyskúšať všetky športy. Verím, že sa im tu tak zapáči, že to nezostane len pri jednej návšteve,“ povedal krátko po otvorení festivalu chodec Matej Tóth.

Na Olympijskom festivale si môžete vyskúšať množstvo športov.
Na Olympijskom festivale si môžete vyskúšať množstvo športov.
Foto
SOŠV - Samuel Galica

Návštevníci si počas celého festivalu môžu vyskúšať paddleboarding, jachting či vodné pólo. Chýbať nebudú ani atletické disciplíny vrátane behu, skoku do diaľky a behu cez prekážky. V areály však nájdete aj bedmintonové a hádzanárske ihriská, boxerský ring a stolnotenisové stoly. „Ak by som mal 10 rokov, určite by som chcel vyskúšať všetky tie adrenalínové športy. Keď vidím tú vodu, určite by som skončil aj na kanoe alebo na člne a vyskúšal si vodný slalom,“  priznal úspešný chodec, ktorí získal pre Slovensko zlato na olympijských hrách v Riu. „Od Ria, kde som dosiahol svoj najväčší úspech ubehlo už 8 rokov, ale tým, že sa dennodenne skloňuje olympiáda, tak sa tie spomienky aj zimomriavky vracajú. O to viac to doprajem aj športovcom, ktorí nás reprezentujú v Paríži,“ priznal.

Olympijský festival prinášajú exkluzívny partner TIPOS, generálni partneri 4F VEOLIA, hlavní partneri ALLIANZ, SEPS - Slovenská elektrizačná prenosová sústava, partneri KAUFLAND, STRABAG s.r.o., SAMSUNG ACROSS.

Večerný program sa niesol v znamení koncertu Petra Cmoríka, ktorý roztancoval celú Kuchajdu. Po koncerte však ostali oči návštevníkov festivalu upreté na pódium. V priamom prenose sa totižto pozeral otvárací ceremoniál olympijských hier 2024 v Paríži, ktorý sa uskutočnil na rieke Seina. Všetci netrpezlivo čakali na slovenskú loď s olympionikmi na čele s vlajkonosičmi Jakubom Grigarom a Zuzanou Paňkovou.

Peter Cmorík s kapelou roztancovali Kuchajdu.
Peter Cmorík s kapelou roztancovali Kuchajdu.
Foto
SOŠV - Samuel Galica

Plavecká sobota 

Sobotu odštartujeme aktívne, rozcvičkou s gymnastkou Barborou Mokošovou, s ktorou sa neskôr budete môcť stretnúť a odfotiť počas autogramiády V TIPOS zóne. Okrem toho sa bude druhý deň Olympijského festivalu na Kuchajde niesť v duchu plaveckých športov. Slovenská plavecká federácia sa predstaví vystúpením synchronizovaného plávania, ale aj diskusiou s plavcami Richardom Nagyom a Samuelom Košťálom. Ujsť by ste si nemali nechať ani vystúpenie Slovenskej cheerleadingovej únie či rozhovor so zástupcami Slovenskej antidopingovej agentúry.

SEPS

Autentickú francúzsku atmosféru prinesie na Kuchajdu kapela Roc´hann koncertom bretónskych piesní.

„Najväčším lákadlom sobotňajšieho programu bude deň s Ministerstvom vnútra Slovenskej republiky, ktorý ponúkne viacero zaujímavostí, akými sú prezentácia záchranných zložiek, leteckej záchrannej služby či horskej záchrannej služby. Prídu aj psovodi či kone jazdeckej polície,“ prezradila jedna z organizátoriek festivalu Diana Kosová.

Pokračovať bude aj basketbalový turnaj 3x3, ktorý je súčasťou Svetovej série hráčov do 21 rokov.

Počas víkendu budete môcť zadarmo navštíviť aj Slovenské olympijské a športové múzeum.

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri
Partneri MOV
Mediálni partneri
Dodávatelia
Partneri Maison Slovaque