Šport a olympizmus
3 min. čítania

Olympijský festival: Návštevníkov spojil nielen šport, ale aj olympijská kvapka krvi

Streda na Olympijskom festivale.
Foto
SOŠV - Samuel Galica

Jazero Kuchajda v Bratislave sa premenilo v týchto dňoch na olympijský areál plný aktivít a zábavy. Do 11. augusta budú mať návštevníci možnosť vyskúšať si viac ako 20 rôznych športov, od atletiky až po vodné športy. Okrem športových zážitkov ich čaká aj bohatý kultúrny program, vrátane živých koncertov slovenských hudobníkov. Pravá olympijská nálada je v areáli aj vďaka priamym prenosom z olympijských hier v Paríži či autogramiády s úspešnými olympionikmi v TIPOS zóne.  

Viac o festivale

Olympijská kvapka krvi 

V rámci olympijskej kvapky krvi prišlo do priestorov Domu športu takmer 50 darcov a skoro 40 z nich mohlo krv aj darovať, povedala hovorkyňa a riaditeľka marketingu Národnej transfúznej služby, Martina Frigová.

Pre niektorých z darcov to bolo po prvý raz. „Cítil som sa vynikajúco a som rád, že môžem takto pomôcť až trom ľuďom,“ priznal jeden z darcov tesne po tom, ako prvý raz daroval krv. Tým, ktorí ešte váhajú odkázal: „Nie je to nič bolestivé a päť minút zo života vás nezabije.“ Našli sa však aj takí, ktorí krv chodia darovať pravidelne.

„Cítim sa ako obyčajne veľmi príjemne. Je to dobrý pocit nielen fyzicky ale aj psychicky.“ priznal ďalší z návštevníkov, ktorý priznal, že na prvé darovanie krvi ho prehovorili kamaráti a aj napriek stresu to bola pre neho príjemná skúsenosť. „Bol som na Olympijskom festivale spolu s deťmi a o olympijskej kvapky krvi som sa dozvedel priamo tam,“ dodal.

Nechýbali ani športovci. Krv v Dome športu daroval aj Marcel Lopuchovský, ktorý štartoval na letnej i zimnej verzii olympijských hier – ako atlét na OH v Sydney 2000 a v štvorboboch na ZOH vo Vancouveri 2010. „Po skončení atletickej kariéry sa snažím chodiť darovať krv a dnešný odber bol už môj štvrtý. Krv je veľmi vzácna a aj takto môžem zachrániť ľudský život,“ povedal.

Olympijský festival prinášajú exkluzívny partner TIPOS, generálni partneri 4F a VEOLIA, hlavní partneri ALLIANZ, SEPS - Slovenská elektrizačná prenosová sústava, partneri KAUFLAND, STRABAG s.r.o., SAMSUNG a ACROSS.

Streda na Olympijskom festivale.
Streda na Olympijskom festivale.
Foto
SOŠV - Samuel Galica

Streda patrila plážovému volejbalu  

Okrem iných športov, sa mohli návštevníci v stredu dozvedieť viac práve o plážovom volejbale vďaka Slovenskej volejbalovej federácii. Nechýbal ani otvorený turnaj podľa pravidiel amatérskych mixových turnajov. O zážitkoch z Paríža prišiel na Olympijský festival porozprávať aj prezident SOŠV Anton Siekel.

Celá Kuchajda tiež držala palce najmladšej členke slovenskej výpravy Zuzane Paňkovej vo finále vodného slalomu C1.

Štvrtok Kuchajda zažije aj návrat skejtbordistu Richarda Turyho, ktorý obsadil skvelé piate miesto a vo finále bol jediným Európanom.

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri
Partneri MOV
Mediálni partneri
Dodávatelia
Partneri Maison Slovaque