Šport a olympizmus
4 min. čítania

Olympijský festival žil jachtingom aj tenisom, lyžiari doniesli sneh!

Piatok na Olympijskom festivale.
Foto
SOŠV - Samuel Galica

Jazero Kuchajda v Bratislave sa už týždeň žije Olympijskym festivalom. Do 11. augusta tu môžu návštevníci zažiť viac ako 20 rôznych športových disciplín. Okrem toho na nich čaká aj bohatý kultúrny program plný živých koncertov slovenských hudobníkov. Olympijskú atmosféru môžu zažiť aj vďaka priamym prenosom z hier v Paríži a autogramiádam s našimi olympionikmi v TIPOS zóne.

Viac o festivale 

Na Olympijský festival prišiel v piatok aj Marián Vajda, bývalý tenista a tréner srbského tenistu Novaka Djokoviča. „Som veľmi rád, že som tu. Je to skvelá príležitosť, ako odprezentovať rôzne disciplíny. Je výborné, že si tu deti môžu veci aj vyskúšať. Zistia tak, čo im ten šport dá a naučia sa pravidlá. Verím tomu, že festival motivuje deti aj rodičov. Nemusí ísť vždy o vrcholový šport, no zo širokej základne vyjde vždy nejaký dobrý športovec,“ povedal a dodal: „Myslím, že Slováci sú športový národ. Ukázali sme to aj vo futbale, aj v hokeji a teraz aj v tenise. Dúfam, že to chytí za srdiečko aj rodičov aj deti.“ 

Okrem diskusii na pódiu si mohli návštevníci vyskúšať tenis aj na vlastnej koži alebo podporovať tenistku Annu Karolínu Schmiedlovú v boji o bronz, ktorý nakoniec nezískala. Jej úspech na olympijských hrách okomentoval aj Marián Vajda. „Anna Karolína je dlho na špičkovej úrovni svetového tenisu. Má svoje kvality aj keď konkurencia je neúprosná a mladé dievčatá idú neustále dopredu. No Anna Karolína je stále tam a je úžasná. A je to práve tou jej húževnatosťou, tréningom a každodennou prácou, ktorú my nevidíme. Všetky hráčky, ktoré porazila, neporazila náhodou, aj keď sú rebríčkovo vyššie. Nebolo to zo dňa na deň, no sadol jej aj Paríž aj kurty Roland Garros,“ vysvetli.

Ako bývalý tréner Novaka Djokoviča, ktorý v nedeľu zabojuje o zlato vo finále proti Carlosovi Alcarazovi, výkony svojho bývalého zverenca sleduje. „Jasné, že  ho sledujem. Verím, že konečne siahne na zlato. Málokedy prehrá vo finále, takže mu verím,“ priznal a dodal, že  sleduje aj výkony ostatých športovcov. „Sledoval som aj výkony Mateja Beňuša aj ostatných vodákov. Rád si pozriem aj plávanie, atletiku aj všetky kolektívne športy. Niekedy s údivom pozerám, ako sa ten šport posunul.“ 

Piatok na Olympijskom festivale.
Piatok na Olympijskom festivale.
Foto
SOŠV - Samuel Galica
​​​​​

Olympijský festival prinášajú exkluzívny partner TIPOS, generálni partneri 4F a VEOLIA, hlavní partneri ALLIANZ, SEPS - Slovenská elektrizačná prenosová sústava, partneri KAUFLAND, STRABAG s.r.o., SAMSUNG a ACROSS.

Piatok si mohli všetci na Kuchajde užiť aj sneh vďaka dňu s lyžiarskymi disciplínami. Na snehovej dráhe si mohli deti vyskúšať jazdu sa snowboarde, no nechýbal ani trenažér zjazdového lyžovania či skokov na lyžiach.

Na pódiu sa predstavili aj zástupcovia jachtingu. Na Kuchajde si až do 11. augusta každý môže vyskúšať dvojposádkové lode spolu s inštruktorom buď ako pasažier, alebo sa môže aj niečo priučiť vďaka inštruktorom. „V lodiach máme priestor pre deti od troch rokov, tí môžu ísť s rodičom. Od piatich rokov sa deťom venujú aj inštruktori. Ak príliš fúka, je pre deti pripravený aj variant bez plachty, kde si trénujú iné zručnosti v lodi. Pre deti aj dospelých, ktorí prídu na festival viackrát, sme pripravili materiály, s ktorými pracujú aj kluby a tréningové centrá po celom Slovensku. Ide o jachtársku knižku. Každý deň, keď návštevník príde a niečo si vyskúša a má pocit, že to zvládol a prejde to s inštruktorom, pri ďalšej návšteve sa môže posúvať ďalej,“ prezradila Barbora Bachratá, ktorá vedie rozvojové aktivity v Slovenskom zväze jachtingu.

Piatok na Olympijskom festivale.
Piatok na Olympijskom festivale.
Foto
SOŠV

​​​​
Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri
Partneri MOV
Mediálni partneri
Dodávatelia
Partneri Maison Slovaque