Športové aktuality
2 min. čítania

Olympijský výbor schválil premiérové OH v E-športoch v Saudskej Arábii

Profile picture for user teraz.sk
Spravodajstvo
TERAZ.sk
Ilustračná snímka. Foto: TASR
Paríž 23. júla (TASR) - Delegáti 142. zasadnutia Medzinárodného olympijského výboru (MOV) v Paríži jednomyseľne schválili Saudskú Arábiu ako dejisko premiérových olympijských hier v E-športoch, ktoré sa uskutočnia na budúci rok. Vyhoveli tak odporúčaniu exekutívy MOV.

Podľa MOV sú akceptovateľné virtuálne športy, športové simulácie a E-športy, ktoré korešpondujú s olympijskými hodnotami. MOV vníma podporu E-športu ako prejav snahy prilákať mladých fanúšikov. V roku 2023 sa spolupodieľal na olympijskom týždni E-športu v Singapure, na ktorom sa predstavilo 130 hráčov z celého sveta. "Nech je náš názor na E-šport a gaming akýkoľvek, čísla hovoria samé za seba. Na celom svete sú tri miliardy ľudí, ktorí majú skúsenosti s hraním. Pokiaľ chceme niečo znamenať v živote mladých ľudí a inšpirovať mladú generáciu olympijskými hodnotami, tak musíme ísť tam, kde sú mladí ľudia. Do skutočného, ale aj virtuálneho sveta," uviedol prezident MOV Thomas Bach.

Saudskoarabský Rijád je v týchto dňoch dejiskom Svetového pohára v E-športe. Spolupráca s MOV bude pokračovať vypracovaním programu a disciplín, ktoré budú zahrnuté do olympijského programu, takisto aj kvalifikačného procesu a podmienok pre hráčov.

Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR
Podujatia a športovci

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri
Partneri MOV
Mediálni partneri
Dodávatelia
Partneri Maison Slovaque