Šport a olympizmus
Tokio/Praha
2 min. čítania

Organizátori tokijských hier vyzývajú na bezpečné správanie v olympijskej dedine, osobitne po skončení súťaženia

Aktuálna fotografia z Tokia, kde po určitej prestávke znovu na morskej hladine vztýčili obrovské olympijské kruhy.
Foto
Tokyo 2020

Organizátori olympijských hier v Tokiu vyzývajú športovcov, aby sa v olympijskej dedine správali bezpečne, a to aj po návrate zo svojich súťaží. Ako uvádza ČTK, pohyb mimo dediny bude obmedzený a v priestoroch sa budú dodržiavať základné pravidlá proti šíreniu nového koronavírusu, ako je nosenie rúšok a udržiavanie odstupu.

Olympijská dedina v Tokiu nebude takým miestom stretnutí a živých sociálnych kontaktov, ako na predošlých OH. Organizátori chcú, aby sa toto miesto stalo najbezpečnejším miestom v Tokiu, pokiaľ ide o ochranu pred ochorením COVID-19. Po pretekoch sa však opatrnosť účastníkov môže znížiť.

"Pre mnohých športovcov sú olympijské a paralympijské hry vrcholom ich kariéry. Udržujú si motiváciu, kým ich čakajú ďalšie súťaže, ale akonáhle majú po súťaž a vrátia sa do olympijskej dediny, môžu zmierniť trochu opatrnosť. Je dôležité dodržiavať pravidlá nielen pre ich vlastnú bezpečnosť, ale aj pre bezpečnosť všetkých ostatných športovcov, ktorí čakajú na svoje preteky," povedala športová riaditeľka organizačného výboru Tokio 2020 Mikako Kotaniová.

Organizátori hier odporúčajú – ak je to možné – aklimatizáciu členov výprav v rámci tréningových táborov Japonsku. Športovci budú musieť pred príchodom do Japonska predložiť negatívny test na nový koronavírus a na mieste ich budú testovať každý štvrtý až piaty deň. To má prispieť k ich pocitu bezpečia. Dĺžka pobytu v olympijskej dedine a možnosť opustiť priestory bude pravdepodobne obmedzená.

"Vyzerá to tak, že športovci budú zavretí v olympijskej dedine. Budú môcť prísť desať dní vopred na aklimatizáciu a dva dni po súťaži budú musieť zmiznúť. S tým, že sa pravdepodobne ani nebudú môcť dostať do mesta," povedal športový riaditeľ Českého olympijského výboru a vedúci českej misie na OH Martin Doktor na online lekárskom sympóziu RCD a dodal: Nevieme, či sa športovci budú môcť dostať von. Bolo by to pre nás veľmi ťažké, pretože máme časť našich služieb mimo olympijskej dediny. Ešte nevieme, ako to bude fungovať.“

Očakáva sa, že Medzinárodný olympijský výbor v priebehu decembra zverejní konkrétne scenáre olympijských hier vrátane pravidiel pre olympijskú dedinu.

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri
Partneri MOV
Mediálni partneri
Dodávatelia
Partneri Maison Slovaque