Športové aktuality
4 min. čítania

Zuzanu Paňkovú štvrté miesto zabolelo, ale je nádherné

Zuzana Paňková
Foto
SOŠV/ANDREJ GALICA

Slovenská vodná slalomárka Zuzana Paňková skončila vo finále C1 na olympijských hrách v Paríži tesne za stupňami víťazov. Devätnásťročná debutantka pod piatimi kruhmi obsadila 4. miesto, na medailu jej chýbalo 1,12 sekundy. Rozhodujúcu jazdu prešla bez penalizácie a na zlatú Jessicu Foxovú z Austrálie stratila 10,01 s. Striebro získala Elena Liliková z Nemecka a bronz Evy Leibfahrtová z USA.

Paňková dosiahla po bronze Matej Beňuša zatiaľ druhé najlepšie slovenské umiestnenie na prebiehajúcich hrách. „Tečú mi  slzy šťastia. Štvrté miesto zabolí, ale je to nádherné štvrté miesto. Lepší výkon som už dať nevedela, naozaj som išla tak ako som chcela. Bola to veľmi dobrá jazda a som rada, že sa mi to podarilo. Som neskutočne šťastná. Trošku som v cieli dúfala, že to možno vyjde aj na medailu, ale hlavne som si užívala moment a atmosféru, ktorá tu panovala. Štvrté miesto ma určite nakopne a ide sa makať ďalej,“ povedala Paňková v prvej reakcii pre STVR.

Zuzana Paňková
Zuzana Paňková
Foto
SOŠV/ANDREJ GALICA

Ako najmladšia účastníčka semifinále sa Paňková dostala medzi elitu z deviatej priečky a finále tak odštartovala ako štvrtá v poradí. V úvode si dala pozor na prejazd druhej bránky, kde predtým dostala dve trestné sekundy, a lepšie jej vyšla aj náročná pasáž na bránkach šesť až osem. Na prvých dvoch medzičasoch sa držala na čele, no potom stratila na protiprúdnej 14. bránke a pribrzdil ju aj valec pred "sedemnástkou".

Menšiu časovú stratu potom nabrala aj pred bránkou číslo 20 a po dojazde do cieľa na kanáli vo Vaires-sur-Marne tak bola časom 111,07 sekundy priebežne "iba" druhá za Američankou Leibfarthovou a čakala, ako sa bude dariť jej ďalším konkurentkám z 12-členného poľa. Napokon ju však už predbehli iba dve, keďže viaceré spolufavoritky svoje jazdy pokazili.

Na tretie miesto ju najskôr odsunula Nemka Liliková, ktorá skončila po svojej životnej jazde napokon druhá. Úlohu topfavoritky potom potvrdila Foxová, 30-ročná Austrálčanka viedla od začiatku a obhájila prvenstvo z Tokia. Na prebiehajúcich hrách v Paríži triumfovala cez víkend aj v K1 a na konte má už celkovo šesť olympijských medailí (3-1-2).

Zuzana Paňková
Zuzana Paňková
Foto
SOŠV/ANDREJ GALICA

Foxová si pripísala jeden dotyk, pred druhou Lilikovou mala v cieli k dobru 2,48 sekundy a pred treťou Leibfahrtovou mala náskok už takmer deväť sekúnd. V kvalifikácii i v semifinále bola najrýchlejšia Češka Gabriela Satková, no vo finále skončila po chybách napokon až siedma. Paňková zdolala aj ďalšie adeptky na cenný kov Brazílčanku Anu Satilovú, či Monicu Doriovú Vilarrublovú z Andorry.

„Som šťastný, je to nádherné. Je to vyvrcholenie niekoľkoročnej práce so Zuzkou. Som veľmi spokojný, o štvrtom mieste na olympijských hrách sa mi ani nesnívalo. Neviem či chýbalo málo alebo chýbalo viac, ja si tie jazdy už ani nepamätám. Každú však išla dobre, Zuzana má obrovský potenciál a všetko iba začína. Pre ňu ako najmladšiu pretekárku v štartovom poli je to veľmi dobrý úspech,“ povedal pre STVR Paňkovej tréner Peter Murcko.

Vlajkonosička slovenskej výpravy sa do semifinále prebojovala z utorňajšej kvalifikácie s prehľadom zo štvrtého miesta, keď predviedla dve čisté jazdy (v najlepšej mala čas 103,27). V stredajšom semifinále jej nevyšiel podľa predstáv úvod s "ťukom" na druhej bránke, ale spodnú pasáž išla technicky lepšie a postup do finále si ustrážila (115,59). V tejto sezóne má "obojživelníčka" Paňková na konte najvýraznejší úspech zo slovenských slalomárok, zverenka trénera Petra Murcka si vybojovala striebro v K1 na májových ME v slovinskom Tacene.

Podujatia a športovci
Šport

Súvisiace

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri
Partneri MOV
Mediálni partneri
Dodávatelia
Partneri Maison Slovaque