Športové aktuality
3 min. čítania

Chodci majú miestenky, dvojboj pre Forsterovú

atletika.sk
Mária Katerinka Czaková sa pripravuje na štvrtý olympijský štart.
Foto
SOŠV/JAKUB SÚKUP

Univerzálka Viktória Forster na 100 m prekážok a napokon i hladkej stovke, Gabriela Gajanová na 800 m, Mária Katerinka Czaková, Hana Burzalová a medzi mužmi Dominik Černý v chôdzi na 20 km a okrem toho aj Burzalová s Černým v chodeckej miešanej štafete na maratónskej trati (náhradníci Katerinka Czaková a takisto cestujúci Miroslav Úradník) – takto sa momentálne črtá atletické zastúpenie vo výprave slovenských športovcov na olympijské hry 2024 v Paríži.

Uzávierka kvalifikačného cyklu nazvaného Road to Paris bola v nedeľu 30. júna a rebríček ku kľúčovému 2. júlu dostal definitívnu podobu po utorňajšej polnoci v najneskorších časových pásmach planéty. Poradie má v zmysle budúceho olympijského štartu veľkú výpovednú hodnotu, zároveň sa však nedá vnímať ako nemenné, a to najmä z pohľadu predbežne tesne „nekvalifikovaných“ atlétov.

PÔVODNÁ SPRÁVA ATLETIKA.SK

Teraz totiž v rámci vopred známeho procesu bude nasledovať potvrdzovanie záujmu o štart u jednotlivých športovcov sponad čiary aj adeptov pod ňou k 4. júlu prostredníctvom národných zväzov. Následne sa počas 5. a 6. júla uskutoční administratívna aktualizácia u World Athletics, ktorá potom zverejní „preškrtaný“ konečný rebríček v nedeľu 7. júla. V pondelok 8. júla príde na rad inštancia prihlášok od jednotlivých NOV – v prípade Slovenska SOŠV.

Zo štyroch najväčších otáznikov, ktoré v súvislosti so slovenskými uchádzačmi platili pred uplynulým víkendom bohatým na národné šampionáty vrátane toho v Banskej Bystrici, priniesli – stále nezáväzne – pozitívnu odpoveď dva. Išlo o štart Forster na 100 m (istotu na stovke s prekážkami mala ako limitárka dávnejšie, to isté vicemajsterka Európy Gajanová na 800 m) a Burzalovej v individuálnej chodeckej súťaži na 20 km. V nepríjemnej neistote zostávajú Ján Volko a Daniela Ledecká.

Volko je na 200 m na 52. pozícii v redukovanom poradí už zohľadňujúcom kvóty maximálneho počtu účastníkov z jednej krajiny, čo z neho zatiaľ robí štvrtého šprintéra „mimo“. Má priemer 1197 renkingových bodov, Panamčan Alonso Edward na 48. pozícii ako nateraz poslednej nad čiarou 1203 b. Na 100 m sa Volko nachádza na 62. priečke ako šiesty „out“ (56 aktérov).

O čosi lepšie je na tom Ledecká – na 43. mieste tretia čakateľka na 400 m prekážok, kde sa pri Seine predstaví štyridsať bežkýň. Napokon komfortne sa zmestila Forster na 100 m (42., olympijských aktérok bude 56) a pomerne bezpečne aj Burzalová (44. zo 48), ktorá si k posunu z háklivej 47. pozície pomohla nedeľňajším triumfom a predovšetkým slovenským rekordom na 20 000 m na dráhe Národného atletického štadióna VŠC Dukla.

Podujatia a športovci
Šport
Tagy
p24
Doprajte si výnimočný zážitok, do predaja idú ďalšie lístky na OH 2024

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri
Partneri MOV
Mediálni partneri
Dodávatelia
Partneri Maison Slovaque